Anasayfa » Kültür - Sanat » “BODRUM KALESİ KAMUYA VE ZİYARETE AÇILMALIDIR”

“BODRUM KALESİ KAMUYA VE ZİYARETE AÇILMALIDIR”

Bodrum Kale Platformu üyeleri ve Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği’nin yaptığı basın açıklamasında ” “12-13 Aralık’ya yapılan çalıştayda alınmış kararların ivedilikle hayata geçirilmesini istemekteyiz. Diğer durumda çalıştay kararlarının uygulanması olanaksız hale gelecektir” denildi.

12-13 Aralık 2017’de Bodrum Belediyesi, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği ve Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile Bodrum Kalesi Restorasyon Projesi’nin müelliflerinin katılımıyla “Uluslararası Bodrum Kalesi Çalıştayı” gerçekleştirilmişti.  Ortakent-Yahşi Mahallesi’ndeki Mimarlar Odası Temsilciliğinde biraraya gelen Mimarlar Odası ve Bodrum Kale Platformu üyeleri, çalıştayla ilgili görüş ve önerilerini bildirmek üzere bir basın açıklaması yaptı.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk, sözlerinin başında bir Dünya mirası olan Bodrum Kalesi’nin öneminden bahsetti. Daha sonra basın açıklamasını okuyan Türk, şunları söyledi;

“12-13 Aralık 2017 tarihlerinde, farklı disiplinlerden uzmanların ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilen Uluslararası Bodrum Kalesi Çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştayın Sonuç Bildirisini büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız. Projenin çalıştayda da beğeniyle karşılanan ve bizim de desteklediğimiz restorasyon bakım ve onarım çalışmaları bir yandan sürerken, Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan beklentimiz çalıştay sonuçlarının değerlendirilerek gerekli proje değişikliklerinin yapılmasıdır” dedi.

Çalıştayda alınmış kararlara dayanarak aşağıda sunduğumuz önerilerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini istemekteyiz. Diğer durumda çalıştay kararlarının uygulanması olanaksız hale gelecektir diyerek konuşmasını sürdüren Türk, bahse konu önerileri şöyle sıraladı:

“1. Kale içindeki bakım, onarım çalışmaları etaplanmalı ve restorasyon uygulama sahası dışındaki mekanlarla Bodrum Kalesi yalnız çalışma yapılan yerler kapatılarak, Bodrum Kalesi kamuya ve ziyarete açık bırakılmalıdır.

2. Kale içinde yeni yapı yapma tasarısı proje kapsamından çıkartılmalıdır.

3. Tarihi, kültürel, mimari, turizm ve kent ekonomisi için önemi çalıştayda sürekli olarak vurgulanan Bodrum Kalesinin Geç Tunç Çağı Batıkları (Uluburun) ve Yassıada Serçe Limanı Cam Batığı batıklar Sergi Salonlarındaki sergilemeye, bu yapılar yıkılmadan iyileştirilerek devam edilmeli, bu iki sergileme Bodrum Kalesi adışına çıkarılmamalıdır. Önemi ve değeri Çalıştayda çalıştayda özellikle vurgulanan Uluburun replikası aynen korunmalıdır.

4. Kale dışındaki bir alanda yeni bir müze yapılması için gerekli çalışmalar ivedilikle en kısa zamanda başlatılmalıdır.

5. Kuzey Hendeğinde bulunan açık hava gösteri alanının kent yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuş kamusal alan kullanımı devam ettirilmeli, ancak bu alanın Bodrum Kalesi ve kent kimliğine yakışır bir biçimde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

6. Yapılmakta ve yapılacak olan restorasyon, bakım, onarım çalışmalarını gözlemlemek ve denetlemek üzere görevlendirilecek uzmanların ivedilikle bir an önce yetkilendirilmesi gerekmektedir. Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği tarafından belirlenen isimler aşağıda sunulmuştur: Iccrom Eski Başkanı Prof.Dr.Cevat Erder- Arkeolog, Mimar-Restorasyon Uzmanları Prof.Dr. Nur Akın, Mimar-Restorasyon Uzmanı Prof.Dr.Ayşıl Yavuz, Prof.Dr.Yegan Kahya, Nesrin Yatman, İrem Verdön, Bodrum Müzesi Eski Müdür Vekili Arkeolog Aykut Özet.”

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gamze Türk “Bu bildiriyi diğer tüm bileşenlerle birlikte imzalayarak en kısa zamanda bakanlığa giderek onlara iletmeyi düşünüyoruz. Bu bir başlangıç, bu resmi açıklamayı her koşulda yapmamız gerekiyordu. Bunu 6 maddeye indirgememiz ve daha net, kısa cümlelerle anlatmamız aslında halkın daha rahat anlaması ve kavraması için. Bodrum Kalesi’nde neler olup bittiğine dair herkes merak içinde. Dolayısıyla bundaki esas amaç oları bilgilendirmek” diye konuştu.

Kimi üyeler de “Çevreciler burada, aktivistler burada ama Esnaf Odası ile Ticaret Odası yok” diyerek eleştiride bulundu.

Paylaş