Anasayfa » Politika » 15 BİN KİŞİ “ŞEKER FABRİKALARI SATILMASIN” DEDİ

15 BİN KİŞİ “ŞEKER FABRİKALARI SATILMASIN” DEDİ

CHP Bodrum İlçe başkanlığı tarafından Bodrum’un farklı mahallelerinde başlatılan “Şeker Fabrikaları Satılmasın” imza kampanyasında yoğun bir katılım gerçekleşti.

Bodrum’da yaşayan vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve CHP Genel Merkeze ve İlgili bakanlıklara iletilmek üzere düzenlenen imza kampanyasında bugüne kadar 15 Bin 100 imza toplandı.

CHP Bodrum İlçe Başkanlığı ilçe binasında partililerinde katılımıyla yapılan basın açıklamasında CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, toplanan imzalarla ilgili yaptığı konuşmasına, Şeker Fabrikaları Satılmasın, Şeker Vatandır, Vatan Satılmaz sözleriyle başladı.

İlçe Başkanı Recai Seymen sözlerine şöyle devam etti;

“Halkımızın gücüyle Cumhuriyet döneminde yurdumuza kazandırılan kurum ve kuruluşlar AKP döneminde teker teker özelleştirilmekte. Bugüne kadar; Cam ve çimento sanayi – Tarımsal Sanayi başta et balık kurumu – Tekel sigara ve içki-  Gıda – Enerji santralları ve Elektrik Dağıtım şebekeleri – Madencilik – Petro Kimya- İletişim Telekom – Finans Sektörlerinde onlarca kuruluş ayrıca; diğer pek çok kurum birer birer özelleştirme yoluyla satışı yapıldı.

Bir taraftan ”Yerli ve Milli” olmaktan bahsederken diğer yanda yerli ve milli ne varsa elden çıkarılmakta. Çeşitli kaynaklardan rakamları incelediğimizde, Ülkemizde özelleştirmelerin sonucu, verim, katma değer, vergi geliri, yeni yatırımlar açısından olumlu gelişme olmadığı; hele hele istihdam yönünden çok fazla düşüşler olduğu görülmektedir.

Pek çok kurum ve sanayi tesisi özelleştirilmelerin ardından verimsiz diyerek kapatılmakta, arsalarına Alış veriş mağazaları(AVM) yapılmakta iktidar yandaşlarına peşkeş çekilmektedir.  Özelleştirmenin en net sonuçları işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk olarak yaşanıyor. İşsizlik başta olmak üzere, Esnek çalışma, iş güvencesiz çalışma, sosyal güvencesiz çalışma, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun çalışma özelleştirmeyle dayatılan bir yaşam biçimi oluyor. Buralarda üretilen ürünler ithalatla karşılanmaya çalışılıyor. Çiftçimiz üretimin dışına itilmekte kentlere göç ettirilerek yeni yoksullar yaratılmaktadır.16 yıllık AKP iktidarında Ülkemiz tarımsal üretimiyle kendine yetebilecek bir ülke iken yapılan bu politikalarla dışarıdan başta tahıl, et ve hatta saman ithal edilen bir ülke durumuna getirilmiştir.

Şeker bir marketten satın alınabilen basit bir gıda ürünü gibi görünse de arka planında pancar tarımı ile geçinen ülkemizde yaklaşık 10 milyon insana iş ve ekmek kapısı olan,250.000 çiftçiye yerinde üretim imkanı sağlayan bir gıdadır. Ülkemizdeki toplam şeker üretiminin Nişasta bazlı şekere (NBŞ)  verilen oran kotasının geçici olarak %10 ‘dan %5’e düşürülmesi, yine iktidarın iki yüzlülüğünün tipik bir örneğidir. İleride bu kotanın yine arttırılmayacağının hiçbir garantisi yoktur.5 puanlık NBŞ nin kotanın karşılığı pancardan üretilen 135.000 ton şekere 1.350.000 ton pancara yaklaşık 50.000 pancar çiftçisinin üretim yapmamasına ve en az 3 şeker fabrikasının çalıştırılmamasına yol açmaktadır. Nişasta bazlı şekerlerin(NBŞ)İnsanlarımızda başta oboziteye yol açarak ciddi sağlık sorunları çıkarmaktadır. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) Gelişmiş ülkelerde toplam şeker üretiminin %1-2 kadardır.

CHP Bodrum ilçe başkanlığımız olarak başlattığımız Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşın düzenlediğimiz imza kampanyasında bir hafta gibi kısa süre içinde Bodrum halkının büyük destekleri ile 15.100 imzaya ulaştık. Bu konuda duyarlılık gösteren Bodrum kamuoyuna teşekkür ederiz.

Şeker konusunda gıda güvencesi ile kamu yararının tekrar gözden geçirilerek bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesini istiyoruz”

Paylaş