Anasayfa » Kültür - Sanat » 8.NARTUGAN ETKİNLİKLERİNDE ATEŞ, DANS, KONSERLER

8.NARTUGAN ETKİNLİKLERİNDE ATEŞ, DANS, KONSERLER

“Doğan Ateş-Güneş  ya da  Doğan Gün” demek olan Nartugan,  21 Aralık gün ve gecesi Gündoğan ve Kumbahçe’de yakılan ateşlerler ve çeşitli etkinliklerle, 22/24 Aralık’ta ise Herodot Kültür Merkezi’nde konserlerle kutlanacak. 21 Aralık ışığın  karanlığı  yendiği, günlerin uzadığı tarih olarak da biliniyor. 

NARTUGAN NEDİR ?

“Nartugan; Doğan Ateş,Güneş , ya da  Doğan Gün demektir.21 Aralık gecesi  Işık karanlığı  yeniyor, günler uzamaya başlıyor.Altaylar’da Türkler’in tek tanrı inancı vardı; Tengri  inancının simgesi ışık, kaynağı Güneşti.  Tengri’nin özdeşi Mavi Gök idi.Türkler Nartugan’ı,  Kış gün dönümünü, Güneşin güçlü dönüşünü binlerce yıldır  kutsal  Akçam ağacı çevresinde  kutlar, ağacın dalına  bezler bağlar, iyilik meleği Ülgen’e adaklar sunarlardı.Nartugan  doğa için  bugün  Kuzey halklarında kutlanmaktadır. 3. Asırda,  Hunların önü sıra  Orta Asyadan başlayan, Atlantiğe kadar uzanan göç dalgası ile Türklerin tek tanrılı Tengri inancı,henüz Pagan inancı yaşayan Avrupayı  kökten etkilemişdir.Nartugan tanımlaması zaman süreci içinde Noel olmuştur.Noel; Noio (yeni)  ve  Helios (güneş)  kelimelerinden oluşur. Nartugan ile özdeştir. Bugun İsa’nın doğumu olarak kutlanıyor.Ülgen’in yerini, aynı onun gibi uzun kaftan, kürk başlı,kırmızı kuşak  ve çizme giyen  Pere Noel/ Santa Klaus  almıştır.31 Aralık gecesi kutladığımız Yeni Yıl, gece ve gündüz’ün eşit olduğu 21 Aralık günü Orta Asya da Türkler tarafından Yeni Yıl olarak kutlanıyordu. “( Arif İsmet Vidinli / Kaynakca: Murad Adji, L.N.Gumilev, Mircea Eliade)

Bu bağlamda, 21 Aralık Perşembe günü Gündoğan ve Kumbahçe sahilde kutlamalar yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğün katkıları,Bodrum Belediyesi’nin destekleri ile ve Numan Pekdemir’in sanat koordinatörlüğünde, Arif Vidinli’nin danışmanlığında gerçekleştirilecek Bodrum 8.Nartugan etkinlikleri kapsamındai  22 ve 24 Aralık ta Bodrum Herodot Kültür Merkezinde konserler verilecek.

MÜZİK VE DANS GÖSTERİSİ

İlk konser Herodot Kültür Merkezi’nde 22 Aralık Cuma saat 20.00’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki topluluklardan Mehmet Ali Gevrek yönetimindeki 45 kişilik İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu tarafından gerçekleşiyor.  Grup Orta Asya’dan ve Türki Cumhuriyetler’den Anadolu’ya bir müzik ve dans gösterisi sunuyor.

 YENİ YIL KONSERİ

8.Bodrum Nartugan etkinliklerinin diğer konseri ise yine  Herodot Kültür Merkez’nde 24 Aralık Pazar saat 20.00’de  Bodrum Oda Orkestrası tarafından veriliyor. 56 kişilik orkestrayı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası şefi Nesrin Bayramoğulları yönetecek solist olarak da Soprano Burcu Ömür Zeybek ve Tenor Arda Aybek ile İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçılarından Ozan Akkol katılacak. Konzertmeister Sema Korkut. Solistlerin tek ve birlikte söyleyecekleri birbirinden güzel eserlere Bodrum Oda Orkestrası eşlik edecek. Bodrum Oda Orkestrası programı Mozart’ın Saraydan kız kaçırma operası uvertürüyle başlayacak. Konserde Mavi Tuna Valsi,Çardaş,O sole mio,Tuna Dalgaları Valsi,Time to say goodbye,Samanyolu,O mio babbino caro gibi eserler de seslendirilecek. Yeni Yıl konseri olarak nitelendirilen konser, yaklaşık iki saat sürüyor.

Konserler ücetsiz olup davetiyeler, Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü,  Yalıkavak, Gündoğan, Konacık, Turgutreis Zabıta ve Oasis İmge Kitabevi’nden temin edilebilir.

2008 yılında; aynı zamanda Bodrum-Turgutreis’li olan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası emekli sanatçılarından Numan Pekdemir’in Sanat Koordinatörlüğünde çalışmalarına başlayan Bodrum Oda Orkestrası bu güne kadar değişik kentlerde pek çok konser vermiş, aldığı bir davet üzerine 2012 yılında Güney Kore de 7 konser turnesine katılmıştır. Bodrum Oda Orkestrası, genç sanatçıların katılımlarının yanında genelde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası bünyesindeki sanatçıların bir araya gelerek oluşturdukları bir topluluk olup amaçları gelecekte Bodrum’da kurulması beklenen senfonik bir orkestranın da temelini oluşturmaktır. Bodrum Oda Orkestrası’nın çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce de desteklenmektedir.

 

Paylaş