Anasayfa » Çevre » AKIL ALMAZ İHALENİN İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİLER

AKIL ALMAZ İHALENİN İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİLER

Muğla 2. İdare Mahkemesi Besa A.Ş’nin, inşaat yaptığı, hatta kendilerine ait olmayan, kamunun malı üzerinde kimseden izin almadan, hafriyat yapıp denizi doldurma girişiminin olduğu alandaki, imar planının değişikliğini iptali üzerine, “Bodrumhaber Sitesi” yazarı Mustafa Gündoğ bugün  “Bu Memleket Bizim” başlıklı bir yazı kaleme almıştı. YAzının ardından  harekete geçen Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği üyeleri de; Bodrum Kaymakamlığı, Milli Emlak Müdürlüğü ve Mal Müdürlüğü Hazine Avukatlığı’na bir dilekçe verdi.

Gündoğ’un yazısında “Besa A.Ş nin inşaat yaptığı alanda yapılan planların eleştirisi çok uzun sürer, imar planının iptal edilmesi haberini yazarken, yaptıkları dolgu için, Milli Emlak tarafından açılan dava geldi aklıma. Mahkemede “Kiraladık, bir sonraki duruşmada belgeleri mahkemeye sunacağız.” denilmişti.

Dendi de ne oldu…

Meğer kiralama işlemi yapılmamış. Milli Emlak, yine nereleri satıyor diye bir bakayım dedim, bir de ne göreyim, doldurdukları alanın kıyı çizgisi ve kıyı kenar çizgisi arasındaki alanın ihalesi var. İlginç bir zamanlama, dolgu alanını incelemek üzere mahkeme tarafından bilirkişi atanmış ve 28 Eylül sabah saat 09:00 da heyet ihalenin yapılacağı alanda dolgu var mı yok mu diye bakarken, yine aynı gün 28 Eylül saat 10:00 da pazarlık usulü, ihalesi yapılacak.

Bak sen şu işe…

İhalenin konusu, iskele yapımı ve kıyı düzenlemesi yapılmak amacıyla, 10 bin 671,65 metre karelik alan, yıllığı 971 bin beş yüz Türk Lirasına ,15 yıllığına kiraya veriliyor. Güzel, temiz para, Allah bereket versin.

İhalenin şartlarının 7 .maddesinde ilginç bir durum var. Diyor ki; “Fiili kullanımı olmaksızın, öncelikle imar planı yaptırılması, uygulama projelerinin yaptırılması ve ilgili kurumların izninin alınması için, 1 yıllığına ön izin” verilecekmiş…

İnsan bazen “Allah’ım, aklıma mukayyet ol” diyor ya, bu da öyle bir durum.

Sanki ihaleye konu olan yeri, başka firma girip kiralayacakmış gibi, ihale hazırlanmış. Kimin ihaleye girip, alacağı belli belli olmasına da, hem firmayla fiili müdahale, haksız el atma ve denize dolgu var diye mahkemelik olacaksın, hem de fiili kullanım olmaksızın 1 yıllık ön izin şartı koyacaksın.

Diyelim ki ihaleye Besa A.Ş girdi ve yeri kiraladı. Besa A.Ş İle Milli Emlak arasında halen devam eden dava, Besa  A.Ş aleyhine sonuçlanırsa, vaziyet ne olacak. Mahkeme “Eski haline dönüştürülsün” derse ihale konusu alan, eski haline dönüşecek mi?

Kiralama işi, Besa A.Ş tarafından gerçekleşirse, Milli Emlak davadan vaz mı geçecek?

Milli Emlak, davadan vazgeçerse, dava giderlerini kim karşılayacak?

Ben bilmem,

Bildiğim, davadan vazgeçemez, çünkü ihalenin yapılış tarihinden önce, yapılan işlem suç ise, yargılamanın devam etmesi gerekir. Yok, artık kiraladı dava düşer derlerse, ihalenin 7.maddesindeki koşulun ihlali söz konusu, yani devletin kurumları dolgu, iskele ve sahil düzenlemesine olur vermese, ne olacak?

Bu işlem biraz, yumurta tavuk hikayesine dönüşmüş olsa dahi, olması gereken, Devletin hüküm ve tasarrufu dayanak gösterilerek, ihalenin yapılmasına itiraz edilmeli. Devlet, kendi tapulu malları üzerinde hüküm ve tasarruf ta buluna bilir, lakin Kamu Malları konusunda hüküm ve tasarruf, ancak kamu menfaatleri doğrultusunda kullanılabilir.

Kiralan yerde, ne gibi bir kamu menfaati olabilir, kiraya veren kurum bunu açıklamak zorundadır. Kiralama işlemini yapan yatırımcının, yaptığı yere rant sağlamaktan öte, kimseye faydası olmayacak yerin ihalesinden, vazgeçilmeli.

Devlet malları ve kamu malları farklıdır. Şuana kadar, Bodrum yarımadasında bir çok yer, Milli Emlak tarafından kira verilmiş ve Bodrum faydasına olabilecek, hiçbir yatırıma rastlanmamıştır. Bodrum Belediyesi, kamu menfaatlerini korumak adına, bu türden ihalelerin iptali konusunda dava açmamış, aksine kiralanan yerlere işletme ruhsatı verilmiştir.

Durum Bodrum açısından acıdır.

Doğal yapının bozularak, keyfiyet üzerine yapılan bu türden işlemler derhal durdurulmalıdır. Ne acıdır ki, ne Meslek Örgütleri, ne STK lar (bir kaçının dışında) olayları uzaktan izlemekte ve seslerini çıkarmamaktadır.”

İHALENİN İPTALİNİ İSTEDİLER

Yazının ardından, Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği üyeleri de; Bodrum Kaymakamlığı, Milli Emlak Müdürlüğü ve Mal Müdürlüğü Hazine Avukatlığı’na bir dilekçe verdi. Dilekçede Çetili Burnu’nda yapımı devam eden Bo Viera adlı projenin bulunduğu kıyı şeridi ile ilgili Milli Emlak Müdürlüğü’nün açtığı ihalenin iptali istendi.

Burada bir açıklama yapan Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, Milli Emlağın bölgede denize yapılan dolguyla ilgili açtığı davanın sürdüğünü bu arada Muğla Büyükşehir Belediyesinin açtığı plan iptal davasının sonuçlandığını vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Bu arada Muğla Büyükşehir Belediyesi 1/1000 ve 1/5000 binlik imar planlarının o alanla ilgili iptali için açtığı dava Muğla İdare Mahkemesi’nde sonuçlanmış. Muğla İdare Mahkemesi bu plan tadilatının kamu yararına olmadığını, teknik koşullara uymadığını tespit ettirerek iptal etmiş. Şimdi bir yandan imar planları iptal edilmiş olan bir alan var. Bir yandan yasadışı, hukuksuz, izinsiz yapılan inşaatlar var. Bir yandan da kıyının yasal olmayan, doğaya zarar vererek Barcelona Sözleşmesi ile koruma altına alınan Posidonia çayırlarını yok ederek yaptığı bir dolgu var. Şimdi bu dolguyu kaldırmadan hangi alan için veriyorsunuz. 10 bin metrekarelik bir alanı ihaleye çıkıyorlar. Bu ihale durdurulmalı, iptal edilmelidir. Bunun için Bodrum Kaymakamlığı, Hazine ve Milli Emlak Müdürlüğüne dilekçe veriyoruz. Yarın bilirkişi keşfi var. Onun raporunun neticesini bekleyeceğiz. Eğer bu ihale verilirse gerekli hukuki yollara da başvuracağız” diye konuştu.

Peynir Çiçeği Gönüllüleri Derneğinden Haluk Ortaç ise “Devletin ve hazinenin elindeki değerler bir yapının tasarrufu altında olmasına karşılık yüksek kamu yararı gereği kamunun malıdır. Dolayısıyla bu tip oldu bittilerle, ihaleler yoluyla bir takım rantlara kurban gitmesini kabul etmek mümkün değildir” dedi.

Paylaş