Anasayfa » Çevre » ALTI SAAT ARANAN CARETTA CARETTALARA RASTLANMADI

ALTI SAAT ARANAN CARETTA CARETTALARA RASTLANMADI

Yalıçiftlik açıklarındaki Orak Adası’nda geçen hafta sonunda 2’si çocuk 9 kişinin yaralanmasına neden olan caretta carettaları bulmak için 6 saat koyda yapılan incelemelerde,deniz kaplumbağalarına rastlanmadı. 

Bodrum’a 10 mil, Yalı Mahallesi’ne 3 mil uzaklıktaki Orak Adası’nda geçen hafta sonunda 2’si çocuk 9 kişinin caretta caretta saldırısı nedeniyle yaralanması üzerine; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatı ile bugün botlarla adada altı saat boyunca arama çalışmaları yapıldı. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan başkanlığındaki heyette bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilite Merkezi (DEKAMER) alan sorumlusu Ahmet Yavuz Candan,  AKUT üyeleri ve 4 dalgıç, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz saldırının gerçekleştiği ve yaklaşık 30 teknenin demirlediği koyda inceleme yaptı.  Sabah saatlerinde başlayan çalışmalarda deniz kaplumbağalarına rastlanmadı.

Deniz Kaplumbağalarını Araştırma Merkezi (DEKAMER), Bodrum Deniz Ticaret Odası ve AKUT iş birliğinde bir araştırma yaptıklarını belirten Erdoğan, “Araştırmalarda bir tespit yapamadık. Ancak daha önce de Köyceğiz‘de de bu tür vakalar yaşanmıştı. Bu konuda tecrübeliydik.” dedi.

Erdoğan, Köyceğiz bölgesinde iki yıl önce kaplumbağaların beslenmesini yasakladıklarını anlatarak, şunları belirtti:  “Bu yasağın ardından, herhangi bir vakayla karşılaşmadık. Burada görüyoruz ki günübirlik tekneler tarafından yoğun olarak kullanılmakta. Teknelerden de hayvanlara balık, tavuk ve çeşitli yiyecek maddeleri atılarak beslenmelerine neden olunuyor. Bu da hayvanların beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden oluyor.”

“KİMYALARINI BOZDUK”

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve  Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz ise 32 yıldır bu bölgede turist gezdirdiğini ve bugüne kadar benzer bir olay yaşanmadığını ifade etti. Yılmaz, “Yıllar içinde tekne sayısı ve birlikte adaya gelen insan sayısı arttıkça adanın popülasyonu değişikliğe uğradı. Çünkü gelen tatilciler balıkları beslemek için denize ekmek ve yiyecek atarken bazıları Carettaları elleriyle beslemeye başladı. Bazen yiyecek bulamayan bu hayvanlar da çaresiz insanları yaralamış olabilirler, çünkü doğanın dengesini bozan onlar değil, bizleriz. Caretta carettaların kimyası bozuldu” dedi.

Paylaş