Anasayfa » Çevre » BAKAN ERSOY’DAN DOĞAL ve ARKEOLOJİK SİT BÖLGESİNE OTEL PROJESİ

BAKAN ERSOY’DAN DOĞAL ve ARKEOLOJİK SİT BÖLGESİNE OTEL PROJESİ

Kültür ve Turizm Bakanı, ETS Tur ve “Maxx Royal” otellerinin sahibi Mehmet Nuri Ersoy, 2005 yılından bu yana açılan tüm davalara ve Bodrumlular’ın tepkisine rağmen Adalıyalı’da kendisine tahsis edilen araziye otel yapmaktan vazgeçmedi.

Gökova’nın girişi, Mavi Yolculuk teknelerinin konakladığı Kissebükü Mevkii Adalıyalı Koyu’nda, yıllar önce turizm bakanlığı tarafından Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği’ne  (ETS TUR) tahsisi yapılan alan ile ilgili, 2005 yılından bu yana Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odası tarafından hukuki mücadele veriliyor.Yanı sıra, ilk mücadeleyi başlatan Mavi Yol adı adı altında bir araya gelen sivil inisiyatifler de Adalıyalı’yı o günden bu yana korumaya çalıştılar. Ancak arazinin sahibi bu kez karşılarına Kültür ve Turizm Bakanı olarak çıkıyor.

08 Mayıs 2019 tarihinde yine aynı otel projesi için Mazı’da   ÇED toplantısı yapılmıştı. Toplantıda,  Bodrum Denizciler Derneği’nin  Avukatı ve süreci başından beri hukuken takip eden Betül Cinmen “Buradaki ÇED toplantısını şirket uluslararası kredi alabilmek için yapmak zorunda, aksi halde kredi alamayacak, bu nedenle olumlu ÇED raporu almak istediği için bu toplantıyı yapıyorlar.” demiş ve yoğun protestolar sonucu ÇED Toplantısı yapılamamıştı.

Ancak Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği, yani Bakan Mehmet Nuri Ersoy vazgeçmemiş, bu kez yeni bir rapor hazırlayıp çevre bakanlığına müracaat etmiş ve  5 yıldızlı ‘Maxx Royal Bodrum Otel’i projesi 21 Ocak 2021 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı kararı alınmış.

DOĞAL SİT, ARKEOLOJİK SİT…HEPSİ VAR

Proje tanıtım dosyasında; alanın 2’nci derece doğal sit, 3’üncü derece arkeolojik sit, taşınmaz kültür varlığı statüsünde Hellenistik Kule Yapısı ve tescilli eser koruma alanından oluştuğu belirtildi.  Projenin orman alanı, önemli doğa alanı, doğal sit alanı ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi içerisinde olmasına rağmen, otel yapımında ısrar edilmesi tepkilere neden olmaya devam ediyor.    Ayrıca otelin yanında Kissebükü arkeolojik deniz alanı bulunuyor.

Çalışma alanına yaklaşık 50 metre mesafede deniz yüzeyi bulunurken alanının çevresinde ise tescil harici orman alanları yer alıyor. Otelin yapılması planlana bölge, habitat çeşitliliği bakımında oldukça zenginken, alanda; kızılçam ormanı, ardıç-maki karışık ormanı, kıyı kumulu ve deniz kıyısı kayalıklar gibi farklı habitatlar bulunuyor. Ayrıca çevresinde tepeler ve sırtlar arasında kalan tabanı kuru derin vadilerden oluşuyor.

Bölgede özellikle vadi tabanlarında ve düzlük alanlarda mevsimsel olarak akış özelliği gösteren dere yatakları mevcut. Bölgede vadi tabanlarında yer alan dereler yağışlı aylar ve sonrasında Gökova Körfezi’ ne boşalıyor. Proje dosyasında, inşaat faaliyetlerden kaynaklı toz, gaz ve gürültü emisyonlarının faaliyet alanı çevresinde olumsuz etkileri söz konusu olabileceği de belirtiliyor.

http://eced.csb.gov.tr/ced/jsp/ek1/24805#

Paylaş