Anasayfa » Çevre » “DAHA İYİ BİR DÜNYA TASARLA”

“DAHA İYİ BİR DÜNYA TASARLA”

Muğla’da daha iyi bir gelecek sunmanın olanaklarını tartışmak için mimarlar ve yerel yönetimler 8 Ekim 2016 tarihinde Muğla Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde bir araya geldi.

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA)nin 2016 yılı Mimarlık Gününün temasını “Daha iyi bir dünya tasarla” olarak belirlemesinin ardından Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Akademisyenler, mimarlar ve yerel yönetimler yan yana gelerek “Muğla için daha iyi bir gelecek sunmanın olanaklarını” konuştu. Ayrıca panel sonunda mimarlıkta 30. ve 40. yılını dolduran mimarlara plaketleri sunuldu. Bodrumlu mimarlar Elif Aytaç, Bülent Bardak, Hazan Tahsin Huz, Hamdi Erdoğan, İbrahim Ayhan, Emine Şule Atukeren Uz, A.Barut Berge’ye 30.yıl plaketi, Sabiha Akyüz Hatunoğlu, Sedat Özdoğru, Mustafa Cesur, Mustafa Menkü, Abdullah Orhan İşbir, Erginer Kılınç, Mazlum Ağan, Sabahattin Gezener ise 40. yıl plaketleri verildi.

Panele konuşmacı olarak Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Hasan Topal, 9 Eylül Üniversitesinden Prof. Dr.Sezai Göksu, Köyceğiz Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yusuf Kartal ile Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu yanı sıra çok sayıda mimar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Köseoğlu “Dünya Mimarlık gününde mimarlar odası olarak bir yerden başlamak gerektiğini düşünüyoruz biz Muğla’da neler yapabiliriz, Muğla nasıl olabilir, mimarlar olarak ne yapabiliriz, kentlerin kültürel kimliğini korumak, yerel yönetimler, bürokrasi ve mimarlar iş birliği içinde olmalı diye düşünerek bu paneli oluşturduk. Belediye Başkanımız Osman Gürün’e ve katılımcı arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Bu panelde mimarlık teorisini akademik ayağı bir çok zorlukla karşılaşılmakta belediyelerin kendi penceresinden nasıl baktığını tartışacağız. Bir yapının iyi ya da kötü olması durumunu kentin kimliği ile bir bütün olarak konuşacağız. Görüyoruz çarpık yapılaşma çok hızlı şekilde yayılmakta, inşaat ve yapı üretimi ihtiyaçtan çok büyüme olarak sunulmakta ve artık kentlerin kimlikleri yok olmakta” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Prof. Sezai Göksu Planlama İlkelerinin önemine vurgu yaparak günümüzde bu ilkelerin dikkate alınmadığını belirtti. Önce planlama sonra mimari yapılanma oluşmalı ifadesinde bulundu.

Ardından söz alan mimar Hasan Topal konuşmasında Muğla belediyesinin bir ilke öncülük ettiğinin altını çizerek “İlk kez bir il belediyesinde bu konuyu tartışıyor olmaktan dolayı Osman Gürün’e teşekkür ediyorum.Daha iyi bir dünya tasarlamak demokrasi ve barış içinde kültür ve doğanın korunduğu bir çalışmayla mümkündür” dedi.
Osman Gürün ise konuşmasında acilen planlama yetkisinin yerel yönetimlere verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Gürün “Halk yerelde belediyelere ulaşabiliyor ama bakanlığa ulaşamıyor 1 / 5000 leri yapmak bize düşen görev yapımına başladık plansız alanı planlı hale getirelim istiyoruz. Muğla’da muglak biryer bırakmayacağız. Maalesef Planlamayı en çok delen kamudur 3 kat denen yerde 5 kata çıkan yerler var kamu binalarımızda. Toki 11 kat talebiyle bize geldi. Kültürel mirasimizdan süzülmüş çağdaş yapıların olması gerek göçleri durdurmak gerek, yaşanabilir kentler yapmak gerek” dedi.

Karşılıklı düşüncelerin dile getirildiği değerlendirme bölümüyle devam eden panel sonunda mesleklerinde 30. ve 40. yılını doldurmuş mimarlara plaketleri sunuldu.Günün akşamında ise Muğla Mimarlar Odası Şube binasında bir kokteyl düzenlendi.

mimarlar-jpg2-jpg3mimarlar-jpg2

Paylaş