Anasayfa » Çevre » DENİZCİLER SEÇİME GİDERKEN “ÜYELERİMİZİ DE, KOYLARIMIZI DA KORUMAYA DEVAM” DEDİLER

DENİZCİLER SEÇİME GİDERKEN “ÜYELERİMİZİ DE, KOYLARIMIZI DA KORUMAYA DEVAM” DEDİLER

2 Nisan Pazartesi Günü yapılacak Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi seçimleri öncesi yeniden aday olan mevcut başkan Gündüz Nalbantoğlu ve yönetim kurulu üyeleri düzenledikleri basın toplantısında, yönetime ve başkanlığa aday olan rakiplerinin suçlamalarına cevap verirken “sadece üyelerimizin çıkarlarını korumakla kalmayıp, çevre mücadelelerimize de elbette devam edeceğiz” dediler. 

Karen 5 adlı teknede yapılan basın açıklamasında açılış konuşmasını yapan DTO Meclis Başkanı Rüştü Tezcan özetle  “Bu yıl DTO Bodrum Şubesi seçimlerine iki grup katılıyor. Demokrasilerde farklı grupların yönetime talip olması güzel bir olgudur. Rekabet kurumlara canlılık ve renk katar. Ancak, seçim rekabetinde faaliyetleri, yapılanları ve yapılacakları gerçekliği ile yansıtmak da önemlidir. Bununla neyi kastediyorum, birincisi Gündüz Nalbantoğlu seçime girmeyecek diye bir söylentiyle başlandı. Buna Gündüz ağabey, ‘Seçimlere katılıyorum, adayım’ dedi. Bu sefer “Gündüz Nalbantoğlu yaşlı” diye bir takım söylentiler çıkartıldı. Bunlar hoş değil, bunların değerlendirmesini insanlara bırakıyorum. Mesela fuarlara DTO destek olmuyor, dendi. Bu da bir bilgisizliği gösteriyor, DTO, bütün deniz fuarlarına katılım sağlıyor, üyelerine de serbest parasız katılma hakkı tanıyor. Bu gelen mailleri bile kontrol edilip farkına varılmıyor demek. BODTO’nun fuarlarına destek olunmuyor dendi. Fuarların hepsine sponsor olundu, maddi manevi destek olundu. Logolarımızda zaten fuarlarda beraber sergileniyordu. Üçüncüsü ve en kötüsü de bunca zaman DTO ne yapmış ki gibi bir eleştiri ile karşılaştık. Gerek Bodrun Şubesi, gerek merkezi yönetim bizim dönemlerimizde deniz turizmi için çok önemli işler başardı” dedi.

Başkan Gündüz Nalbantoğlu ise “Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube olarak misyonumuz her zaman Deniz Turizminin ve denizden geçimini sağlayan tüm üyelerimizin çıkarlarını korumak olmuştur. Biz ekip olarak, tüm bilgimizi, tecrübemizi, mevzuat hakkında öğrendiklerimizi, yurtiçi ve dışında kurduğumuz ilişkileri, Bakanlıklarda tecrübe ettiklerimizi bu amaç uğruna kullandık. Deneyimli bir ekip olarak, takım çalışmasına önem verdik ve herkes kendi güçlü olduğu alanda tecrübesini konuşturdu. Bu kurumda ‘tek adam’ idaresi değil, ‘birlikten güç doğar’ felsefesi vardır. Her dönem aramıza yeni ve genç arkadaşlarımız katılır”

Nalbantoğlu, DTO Bodrum Şubesi’ne son kez aday olduğunu belirterek “ Yönetim kurulumuzda genç arkadaşlarımız yetişiyor, onlar bizim yerimize devam edecekler. Bence bizim işimizde tecrübe çok önemli. Mevzuatlara hakim olmak 3-5 senede olmuyor. Gençleri alacağız, yetiştireceğiz, onları geleceğin yönetim kurulu üyeleri veya başkanları yapacağız” ifadelerini kullandı.

DTO Bodrum Şubesi Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz ise “Bizim yönetimimize talip olan arkadaşların bilmesi gereken bazı şeyler var. Bizim sektör sorunları hafife alınacak sektör değil. Şu anda Türkiye’de mevzuat değişikliği konusunda en çok mevzuatın değiştiği sektör. Bunları bilmek gerekiyor, ilişkiler gerekiyor, inatla mücadele etmek gerekiyor. Eğer bunları yapmazsanız her şey söylemde kalır” diye konuştu.

Yönetim Kurulunun gençlerinden Süleyman Uslu “beni üye olarak davet ettiklerinde 24 yaşındaydım. Kurumlar başkanlarının yaşları ile değil, tecrübe ve çalışmaları ile değerlendirilmeli” dedi.

“VESAYETE DEĞİL, MESLEKTEN GELMELERİNE ÖZEN GÖSTERDİK”

Yürütme Kurulu üyesi Tunç Kurtluoğlu “Genel Merkezimiz İstanbul Meclisine meslek komitelerinden aday gönderiyoruz, çok önemsiyoruz. Oradan meclise giriyorlar ve yönetim kurulu oluşuyor. Bu organlarda yer almak çok önemli. Bodrum ekibimizin anlayışı, vesayet altında olmayan, deniz ticaretinin içinde, meslekten olanları İstanbul’a yerleştirmektir. Bunu başardık da, Bodrum’dan Faruk Okuyucu yönetim kuruluna girdi. Bölünmeden, parçalanmadan Bodrum, Marmaris, Fethiye’den meslektaşlarımızın genel merkezde yer alması çok önemli. Güneyin dayanışması anlamında önemli.” dedi.

KİSSEBÜKÜ’NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Basından gelen “birilerinin ayağına bastığınız için sanırım bu sorunlar yaşanıyor. Kissebükü’ndeki mücadeleniz devam edecek mi?” sorusuna cevap veren Arif Yılmaz “ne yazık ki, seçimlerde aday olan diğer gruptaki arkadaşlarımız bizleri çevre mücadelemizden ötürü eleştiriyorlar. Ancak biz eğer bu mücadelelerimizi sürdürmezsek, ekmek kazandığımız alanlar da yok olacak. Çökertme’de açtığımız davayı kazandık. Adaboğazı, Karaada için de uğraştık. Kissebükü’nün de peşini bırakmayacağız. Çevre mücadelesine elbette devam edeceğiz” şeklinde cevap verdi.

 

DTO BODRUM ŞUBESİ BASIN DUYURUSU

Bu yıl DTO Bodrum Şubesi seçimlerine iki grup katılıyor. Demokrasilerde farklı grupların yönetime talip olması güzel bir olgudur. Rekabet kurumlara canlılık ve renk katar. Bununla birlikte, seçim rekabetinde faaliyetleri, yapılanları ve yapılacakları gerçekliği ile yansıtmak da önemlidir.

Gerek Bodrum Şubesi, gerek merkezi yönetim bizim dönemlerimizde Deniz Turizmi için çok önemli işler başardı. Bu yapılan işlerin en önemlilerini seçerek sizlerle paylaşmak istedik. Takdir edersiniz ki, hepsini tek tek anlatmaya kalkarsak, kalın bir kitap basmamız gerekir.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube olarak misyonumuz her zaman Deniz Turizminin  ve denizden geçimini sağlayan tüm üyelerimizin çıkarlarını korumak olmuştur. Biz ekip olarak, tüm bilgimizi, tecrübemizi, mevzuat hakkında öğrendiklerimizi, yurtiçi ve dışında kurduğumuz ilişkileri, Bakanlıklarda tecrübe ettiklerimizi bu amaç uğruna kullandık. Deneyimli bir ekip olarak, takım çalışmasına önem verdik ve herkes kendi güçlü olduğu alanda tecrübesini konuşturdu. Bu kurumda ‘tek adam’ idaresi değil, ‘birlikten güç doğar’ felsefesi vardır. Her dönem Meclis ve Meslek Komitelerimize yeni ve genç arkadaşlarımız katılır.

Deniz Turizmi, sorunları çok olan bir sektördür, bu sorunlara sürekli yenileri eklenir. Uygulamada çıkan ve çıkabilecek sorunlara hızla müdahale etmek gerekir. Üyelerimiz bize bir problemle başvurduğunda, bunu çözebilmek için inatla ve ısrarla mücadele verdik ve veriyoruz. Fark yarattığımız noktaların bir kısmına değinirsek:

MEVZUATIN DOĞRU UYGULANMASINA ÇALIŞIYORUZ

Uzun yıllar süren çabalarımız sonucu, hazırlanan Deniz Turizmi Yönetmeliği ile ‘Deniz Turizmi’ kavramının resmen tanınması ve Deniz Turizmi Sektörlerinin tanımlanması sağlandı.

– Atık Alım ve Mavi Kart sistemi ile ilgili mevzuat yayınlandığı andan itibaren, aslında kara kaynaklı pis suların nasıl denize deşarj edildiğini, su altı çekimleriyle toplantılarda belgeledik, gelen heyetleri denize çıkarıp deşarj noktalarına götürerek gösterdik. Her platformda alt yapı tamamlanmadan yapılan haksız uygulamalara karşı mücadele ettik. Bu şekilde cezaların ertelenmesini sağladık ve alt yapı oluşması için maddi katkıda bulunduk.

-İlgili yasanın değişmesini sağlayarak, Sahil Güvenliğin doğrudan ceza kesmelerinin önüne geçtik ve cezaların Liman Başkanlığına aktarılmasını sağladık.

-Gemi Adamları Yönetmeliği ve STCW konusunda özellikle 2001 yılından beri yoğun çabalarımızı sürdürüyoruz. Bir çok konuda olumlu gelişmeler sağlandı (usta gemiciden yat kaptanlığı sınavına giriş, balıkçılardan STCW istenmemesi, zabitlere yat kaptanı ehliyeti verilmesi vb). Ehliyetleri diğer ülke uygulamaları ile uyumlu bir hale getirerek, denizcilerimizin önünü açma çabaları devam etmektedir.

– Sağlık raporları ile ilgili uygulamayı değiştirtip sürücü olur sağlık raporu ile daha uygun maliyetli ve 5 yıllık olmasını sağladık.

 

 

SEKTÖRÜMÜZ İÇİN EKONOMİK KATKILAR SAĞLADIK

-İkinci sicil uygulamasıyla gelir vergisi, her tür damga vergisi ve harç, değer artış vergisi ve çalışanların muhtasar vergilerinden muafiyet sağladık.

-Gemiler için hazırlanan ÖTV’siz yakıt düzenlemesine Ticari Yatlar ve Balıkçı teknelerinin katılmasını sağladık.

-Teknik yönetmelikte yaptığımız müdahaleler sonucunda tekne başına 10-15.000 Euro tasarruf sağladık (Can Salı Solas A pack, Navtex, Çatışma Perdesi, Radar, Halat atma, Epirb vb.)

– Tüm Deniz Turizmi Araçlarına P&I sigortası yapma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle yatlarımıza konulan yurtdışına çıkma yasağını kısa sürede kaldırttık. Hazine Müsteşarlığı, Turizm Bakanlığı gibi ilgili kurumlarla toplantılar yaparak, uzun tartışmalar sonucu bu güne kadar bu sigortayı isteğe bağlı hale getirdik. Su sporları araçlarını kapsam dışına çıkardık. Yolcu motorları için uygulanabilir poliçe şartlarının oluşumuna katkıda bulunduk.

-Kale tarafındaki Gümrük Kapısının ISPS koduna geçmesini sağlayarak kapanmasının önüne geçtik.

YAŞAM ALANIMIZI KORUYORUZ

– Sektörümüzün yaşam alanı olan koylarımız ve kıyılarımızı korumak için yönetmelik ve imar planlarını  takip edip Deniz Turizmine zarar verecek yapılaşmalara karşı hem hukuki mücadeleyi sürdürüyor, hem de kamuoyu ile birlikte eylemler etkinlikler yapıyoruz. Bu güne kadar Adaboğazı, Karaada, Kissebükü, Küdür Yarımadası ve Çökertme kıyılarının talan edilmesini hepinizin katkılarıyla durdurabildik, bir çok dava kazandık ve plan iptalini sağladık.

EĞİTİM, BİLİM ve YELKENCİLİĞE DESTEK VERİYORUZ

-30 yıldır ‘THE BODRUM CUP’ı destekliyoruz. Dünyanın 3.büyük Uluslararası Optimist yarışı ‘BIOR’u Belediye ve Bodrumspor ile organize ediyoruz, ve yelken kulüplerine malzeme ve sponsorluk desteği sağlıyoruz.

-2017 Nisan ayında Bodrum’da düzenlediğimiz Çalıştay’da ilgili kurum temsilcileri ve çeşitli üniversitelerin bilim insanları ve sendika temsilcileriyle, yatlarımız, gemi adamlarımız ve Eğitim konusunda çalışmalar yaparak, yetkililere rapor sunduk.

-Arama ve Karar konferansları düzenledik.  Onlarca ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyuma katılıp bildiri sunduk.

TANITIM YAPIP DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

-DTO, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katıldığı tüm Denizcilik Fuarlarını düzenlemekte ve üyeleriyle katılmaktadır. Bu fuarlara katılan üyelerden katılımcı payı alınmamaktadır. (Londra, Düsseldorf , Moskova,  Genova, Paris, La Rochelle, Posedonia, Miami ve ITB fuarları).

– Bodrum Tanıtma Vakfı ile birlikte Utrecht Turizm Fuarına katıldık. 2018 Boat Show‘da Bodrum standına maddi ve manevi olarak destek olduk.

-Sadun Boro’nun anısına heykel yaptırarak Kissebükü, Adalıyalı’ya Gökova’nın girişine konuşlandırarak, Gökova’nın Mavi Yolculukla ilgili sınırlarının altını çizdik.

 

 

İSTANBUL MECLİSİ MESLEK GRUPLARINA ADAY YOLLUYORUZ

IMEAK DTO İstanbul’da Meslek Komitesi üyeleri seçilir. Meslek Komitelerinin içinden seçilen kişilerle de Meclis oluşturulur. İstanbul’daki Meclis ve Meslek Komiteleri çalışmaları bütün sorunların görüşüldüğü ve çıkarılan proje ve çözümlerin Yönetim Kuruluna iletildiği bir köprüdür. Geçen dönemde özellikle Bodrum ve Fethiye’deki arkadaşların desteklemesi ile Meslek Komitelerinde yapılan çalışmalarda, gerek Ankara’da gerek İstanbul’da sektörün istisnasız bütün sorunlarına değinilmesi sağlanmıştır. Örneğin Mavi Yolculuk Tanıtım Platformu projesi başlatılmıştır. Gelecek dönemde bu proje ivedilikle tamamlanacaktır.

Bu dönem, İstanbul’a Bodrum’dan Meclise 5, Meslek Komitelerine 4 olmak üzere, toplam 9 arkadaşımızı aday olarak yolluyoruz. Merkez Yönetimin kararlarına ciddi katkısı olan bu komitelerde Bodrum’u temsil edecek olan adaylarımız, Bodrum Şube’de yıllardır görev alan tecrübeli ve genç arkadaşlarımızdır. Şubemizin ve bu komitelerde yer alan arkadaşlarımızın yaptığı başarılı çalışmalar sonucunda, Merkez Yönetim Kuruluna da Bodrum’dan bir kişiyi yollamış olmanın gururunu taşıyoruz.

YAPILACAK DAHA ÇOK ŞEY VAR

Deniz Turizmi sektörümüzün ekonomik sorunları azalacağına artıyor, daralan pazar koşullarında ciddi destek ihtiyacı var. Bahsedilen ve şu ana kadar gerçekleştirilen projelerin yanı sıra, çözmek üzere başlayıp da takip ettiğimiz önemli konular var.

-Yapısal açıdan en önemli konumuz ‘gemi-yat’ ayrımıdır. Pek çok sorunumuzun kaynağı mevzuatımızda ‘gemi-yat’ ayrımının yapılmaması ve gemilerden istenen tüm koşulların yatlardan da istenmesidir. Bu konu ile ilgili Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nı sonunda ikna ettik ve nasıl gerçekleştirileceğini Bodrum Çalıştay’ı ile tartışmaya başladık. Türk Yat Kodunun yazılması da önümüzdeki dönem görevlerimizden biridir.

  • NOx kontrolü ile ortaya çıkan sorunların çözümü için Bakanlık ve üretici firmalarla görüşmelere devam ediyoruz.
  • Yatlarımıza ilk olarak sezonun ortasında konan yurtdışı çıkış yasağını kaldırttık, sezon sonunda tekrar konan yasak Bakanlığın genelgesi ile kaldırıldı. Uygulamada çıkabilecek sorunlara karşı görüşmelere devam ediyoruz.
  • TAPDK mecburiyetinin yatlardan kaldırılması, günlük gezi teknelerinde de ücretin düşürülmesi için ilgili Bakanlıkla görüşüyoruz.
  • Otellerde olduğu gibi yatlardaki konaklama için KDV oranında indirim konusu ile ilgili her platformda  talebimizi yineliyoruz.
  • Hazırlanmakta olan Gemi Acenteleri Yönetmeliğinde, acentelerin minimum 500.000 TL teminat göstermesi koşulu, bölgesel acentelerin yok olmasına sebep olacaktır. Bu koşulun konmaması için mücadele ediyoruz.
  • Türk Ticaret filosunun gençleştirilmesi konusunda, bizim yat ve feribotlarımızı da kapsama alacak hurda teşviki ve uzun vadeli düşük faizli kredi sağlanması için görüşmeleri ve pazarlıkları sürdürüyoruz.

Bütün bu çalışmalar; konusunda bilgili, tecrübeli, mücadeleci, paylaşımcı, bilgiye ve emeğe saygılı, yeri geldiğinde objektif olarak sektörünü savunmaktan kaçınmayan dinamik bir ekip ve bu ekibi yönlendirebilecek tecrübeli liderler sayesinde yapılabilmiştir. Başladığımız işi bitirmek üzere hepimiz her zamanki gibi hazırız. DTO Bodrum Şubesi’nin ve Denizcilerimizin geleceği için hayırlı bir seçim olmasını diliyoruz.

Paylaş