Anasayfa » Kültür - Sanat » ERTUĞRUL FIRKATEYNİ’NİN İZİNDE…

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ’NİN İZİNDE…

1890 yılında Japonya‘nın Kushimoto kenti açıklarında batan ve 550 Türk denizcisinin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni için başlatılan kazı çalışmalarında yeni dönem başlıyor.

Bodrum Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) ve Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Kaptan Tufan Turanlı, bugün Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü’nde basın toplantısı düzenledi.  Kazadan sonra cenazesi bulunamayan Ertuğrul’un Kaptanı Yarbay Ali Bey’in torunu, Hasan Ali Yücel’in kızı ve ünlü şair Can Yücel‘in kardeşi olan  80 yaşındaki Gülümser Yücel de toplantıya katıldı.

2007 yılında başlatılan çalışmaların yeni dönemi, 15 Ocak- 15 Şubat arası sürdürüleceğini açıklayan Tufan Turanlı, geçen yıl Aralık’ta vizyona giren Ertuğrul 1890 filminin ilgi uyandırdığını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:

” Türkiye ve Japonya’da onbir sergi, sekizyüzün üstünde gazete haberi ve televizyon programında yer aldık. 2016 yılı daha da etkin bir şekilde sürecek. 2016 Ertuğrul Firkateyni çalışmaları 15 Ocak 2016 tarihinde Ertuğrul’un battığı Kushimoto Kentinde başlayacak 15 Şubat 2016 tarihine kadar devam edecek. Çalışmalar her zamanki gibi iki bölümden oluşacak: 1) Sualtı kazıları 2) Konservasyon çalışmaları.”

ERTUĞRUL’UN KASASININ KİLİDİ

20100822_1601_gemide bulunan paralardan bir kismi- altin - ingiliz sterlini, iki büyük gümüş meiji yeni, kuçuk olanlar hongkong parası

Sualtı çalışmalarına Tufan Turanlı başkanlığında toplam 6 kişilik bir dalgıç ekibinin katılacağı, sualtındaki en önemli hedef 2015 yılında tespit edilen, Ertuğrul kasası kilidi olabileceği tahmin edilen, Ertuğrul’a ait tüm paraların çıktığı alanda kazılar yapılacağını ifade eden Turanlı “su altından çıkan eserlerin konservasyon çalışmaları ise,  Kushimoto’daki Ertuğrul Araştırma Merkezi’nde ve  Bodrum’da Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nde yıl boyunca devam edecek.” dedi.

 

 


MOBİL ERTUĞRUL LABORATUARI

Ertuğrul Araştırma Merkezi ve konservasyon laboratuariTuranlı  Kushimoto’nun dağlık bir bölgede olduğunu ve ulaşımın zor olduğunu belirterek “Mobil Ertuğrul Laboratuarı kurarak, hizmeti Japon okullarının ayağına götüreceğiz. Hedefimiz hem Ertuğrul Firkateyni ve kahraman denizcilerinin anısını canlı tutmak, hem de Japon gençliğine deniz ve tarihi sevdirmek. Bu etkinliklerimiz için yöre belediye ve yönetimlerinden büyük destek görüyoruz. Tabii, en büyük arzumuz bunu ülkemizde de gerçekleştirmek.”

İKİ ÜLKENİN DOSTLUK KÖPRÜSÜ 

Turanlı Ertuğrul Firkateyni’nin 1890’da Japonya’ya iki ülkenin dostluğunu başlatmak, Türk ve Japon halklarının daha yakın ilişkiler kurarak bir dostluk ve kültür köprüsü inşa etmek için gittiğini hatırlatarak “bu gayeden yola çıkarak 2016 yılından başlayarak, BOSAV Vakfı, Sualtı Arkeoloji Enstitüsü,  ülkemizin en büyük turizm kuruluşu DORAK TURIZM, ve Türk Hava Yolları iş birliği ile Türklerin Japonya’yı, bilhassa Ertuğrul Firkateyni’nin izlerini bıraktığı yerler, en önemlisi geminin battığı Kushimoto kentini ziyaretini sağlayacak ‘Ertuğrul Firkateyni’nin izinde’ programını başlatıyoruz.  Mayıs 2016’da başlaması planlanan programın ilk ve onur konuğu olarak Sn. Gülümser Yücel’e DORAK Turizim patronu Mustafa Pilav’ın davetini huzurlarınızda Mustafa Bey adına sunuyorum. Umarız bu program binlerce Türk’ün Japonya’ya gidip hem atalarımızın izlerini takip etmek, hem de bize daima dostluklarını açan Japon halkını ve güzel Japonya’yı tanımak için fırsat olacaktır.

215Gülümser Yücel, “125 yıl önce dostluk ve barış için binlerce mil uzaklıktaki Japonya‘yı ziyaretinde şehit düşen dedem Ali beyin bulunduğu toprakları ziyaret etmek yıllardır hayalini kurduğum bir olaydı. Bu hayalimin gerçekleşecek olması beni çok mutlu etti.  O günün şartlarında Türk askerinin gücünü ve dostluğunu dünyanın öbür ucuna taşıyan dedem Yarbay Ali beyin şehit olduğu toprakları ziyaret etmek benim için büyük onur ve gurur kaynağı olacak” dedi.

 

 

 

Paylaş