Anasayfa » Çevre » HAFRİYAT ATIKLARI GERİ KAZANILACAK

HAFRİYAT ATIKLARI GERİ KAZANILACAK

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum‘da yapılan Hafriyat Atıkları Geri Kazanım Tesisinin törenle açılışı yapıldı. Tesisten, 6 tip malzeme elde edilerek, öncelikli olarak alt yapı çalışmalarında ve ilçe belediyeler tarafından kullanılması, kalanının da satışa sunulacağı belirtildi.

Orman Genel Müdürlüğü’ne ait eski bir taş ocağının Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisinin edilmesi yapılan Hafriyat Atıkları Geri Kazanım Tesisi resmi olarak hizmete açıldı. Törene, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Bodrum’un Torba Mahallesi’ndeki Kaynar Mevkii’nde, 53618 metrekare alanda 15 aydır hizmet veren tesisin, özellikle kış aylarındaki inşaat yasağı nedeniyle biriken hafriyat atıklarının geri kazanımını sağlayacağını belirten Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray tesis ile ilgili bilgi verdi. Giray, Tesis, hafriyat toprağı depolama amaçlı olarak 5 yıllığına 647.510 TL bedelle tahsisi yapıldı. Toplamda 482.840 metreküp hacme ve 53,618 metrekare alana sahiptir. Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre bu atıkların geri kazanılması esastır. İnşaat yıkıntı atıklarının ekonomik değeri olan ve işlendiği takdirde yeniden kullanımı mümkün olan atıklardı. Bu atıkların işlenerek yeniden kullanılması ile hem doğal malzemelerin tüketimi azalacak, hem de bu atıkların depolandığı alanların kullanım ömrü uzamış olacaktır. Tesis mobil kırma ve mobil eleme ünitelerinden oluşmaktadır. Kapasitesi saatte 250 tondur. Çalışmalar için 1 adet lastik tekerlekli yükleyici ve 1 adet paletli ekskavatör alımı da yapıldı. Toplam yatırım bedeli 2 milyon 636 bin 350 liradır. 600 yüz bin TL yıllık kar ile tesisin 4 yılda kendini amorti etmesini öngörüyoruz. Tesisten 6 tip malzeme üretebiliyoruz. Bu malzemeler, yol dolgu malzemesi, kanal dolgu malzemesi, bina geri dolgu ve drenaj malzemesi, hafriyat ve katı atık düzenli depolama tesisinde örtü malzemesi ve her türlü şantiye içi yol malzemesi gibi alanlarda kullanılabilmektedir dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla il sınırlarında yedinci tesisin hizmet vermeye başladığını belirterek, Önemli olan sadece hafriyatları depolamak, doldukça yeni yerler aramak yerine, mevcut hafriyattan geri dönüşüm yaparak, en uygun şekilde yararlanabiliriz bunun hesabını yaptık. Çeşitli alanlarda kullanılabilen malze üretebiliniyor. Alanın daha geç dolmasını sağlamak ve bundan girdi elde ederek, ekonomik kazanç elde etmeyi istiyoruz. 1 araçla gerekli depolamalar yapıldıktan sonra yedi tesiste verim alabiliriz. Taş ocaklarının açılmasında da azalmayı sağlayacağız dedi.

Bodrum’a yapılması planlanan çöp depone alanı ile ilgili açıklama yapan Gürün, Bakanlığımız bu tesisi onayladı ve ihaleye çıktık ve şirkete yer teslimini yaptık. Torba’da vahşi depolama var. Yüzlerce ağaç bu nedenle yok oluyor. Çöpün suyu, geri dönüşümü olmayan bir sorunlar yaratıyor. Her yıl yangınlarla karşılaşıyoruz. Bodrum‘a hiç yakışmayan bir yer. 16 yıllık mücadelenin sonunda, bütün başkanlık ve derneklerin katkıları ile bu hale getirdik. Bodrum‘un bu sorunu çözülmeli. Bodrum, Türkiye‘nin değeri ise alt yapısını en iyi şekilde devreye sokmak durumundayım. Bunu küçük siyasi hesapların aleti haline getirmek gerçekten Bodrum‘a karşı ihanettir. Spekülasyonlar yapılıyor. Yeni yapılacak, Katı Atık Depone Alanı, Vahşi depolama alanı olarak adlandırılıyor. Bu projeye sahip çıkılması lazım.1 sene sonra da çöp depone alanının ter türlü tedbiri alınmış, sızma suyunun toplandığı ve arıtıldığı, modern bir tesis yapılacak. Ölçümler uygun olduğu taktirde metan gazından elektrik üretilmesi çalışmasında başlayacağız. İdeal bir çevre projesidir dedi.

Paylaş