Anasayfa » Kültür - Sanat » HAYATINI 50 DAKİKADA ÖZETLEDİ

HAYATINI 50 DAKİKADA ÖZETLEDİ

Dünya Organ Bağışı Haftası kapsamında düzenlenen “Akşam Sefası Şiir Günleri Etkinliği”nin  konuğu Prof. Dr. Ayhan Çıkın’la şiir severler, özel ve anlamlı bir gün yaşadılar. 

Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Şiir  Çalışma Grubu’nun Bodto’da  düzenlediği etkinlikte, organ naklinin canlı örneği şair, bilim adamı  Prof. Dr. Ayhan Çıkın 70 yıllık hayatını 50 dakikaya sığdırarak slayt gösterimleri eşliğinde anlattı. 1960lı yıllarda ilk şiirlerini yazarken Nazım Hikmet’i okuyan ve onun şiirlerinin üzerine yazdığı şiirleri yayınlamaktan imtina ettiğini söyleyen yazar, özellikle 2000 yılında yaşadığı kalp organ nakli ameliyatının ardından, tekrar şiir yazmaya ve yayınlanmaya başladığını, yazdığı şiirleri okuyarak örnekledi.

Şair Çıkın, genç yaşta yaşamını yitirdiği ve onun kalbiyle yaşadığı Cem Canbay için yazdığı dizelerinde de, (Ortak Kalpler Türküsü) yazmakta ne kadar zorlandığını şu sözlerle dile getirir:

“Coşkulu bir kahkahayla aşacaksın yeryüzünü 
çiçeklerde dolaşan binbir renktir gözlerin
akşamdır, inmiştir günışığı pencerene
çocukluğun koşuşturduğu bir avludur yüreğin
dilsiz, ama gülmesini bilen bir çocuk 
leylaklarda uçuşan kelebekler kadar
suskun ve sessizdir yüreğin
delikanlım 
nasıl yazsam şiirini senin?”
ŞİİRLERİ OKUNDU
Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Şiir Çalışma Grubu’na “Başka Yürek” adşı şiir kitabı ile konuk olan Prof. Dr. Ayhan Çıkın, etkinliğin ilk bölümünde hayatını kısa pasajlarla anlatırken, bazı şiirlerini de kendisi seslendirdi. Bodrum’da birtakım ziyaretlerde bulunan Muğla Valisi Amir Çiçek de kısa bir süreliğine etkinliğe katılarak “Bodrum Kent Konseyi sadece Bodrum’un altyapı, imar sorunları ile değil, böyle güzel sanatsal etkinliklerde bulunarak katılımcıların mutlu saatler geçirmesini sağlıyor. Hocamız Sayın Ayhan Çıkın’a uzun ve sağlıklı yıllar dilerken, sizlere de Bodrum’da yaşamaktan ne kadar şanslı olduğunuzu söylemek isterim” diyerek düzenleyicileri ve katılımcıları tebrik etti.
Etkinliğin ikinci bölümünde ise, katılımcılar şairin “Başka Yürker” adlı kitabından birer şiir okudu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi de şaire teşekkür plaketi sundu. Çıkın, satılan  kitaplarının gelirini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışladı.
ayhan-cikin-jpg1
ayhan-cikin-jpg1-jpg2
ayhan-cikin

AYHAN ÇIKIN KİMDİR:

1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. Yatağan Cazkırlar Köyü İlkokulu (1956), Yatağan Ortaokulu (1959), Aydın Lisesi (1962), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1967) mezunu. Uşak Tarım İl Müdürlüğünde 6 ay görev yaptı (1967). 1968’de asistan olarak girdiği E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nde doktora (1974) öğrenimini tamamlayarak doçentliğe (1980) ve profesörlüğe (1988) yükseldi.

1978- 1979 arası Paris -INRA’da mesleki çalışmalarda bulundu. Bir süre 19 Mayıs Üniversitesi (Samsun) ve Cumhuriyet Üniversitesi Tokat Ziraat Fakültelerinde görev yaparak (1984-1985) Ege Üniversitesindeki görevine döndü. Burada Bölüm Başkan Yardımcılığı ,Tarım Politikası ve Yayım Anabilim Dalı başkanlığı ve Kooperatifçilik bilim dalı başkanlığı görevlerinde bulunarak 1999 yılında, sağlık sorunu nedeniyle, emekli oldu.

16 Eylül 2000’de geçirdiği kalp nakli ameliyatı biyolojik hayatı kadar sanat ve düşünce hayatını da etkiledi. 2007’de Muğla üniversitesinde görev aldı. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokul müdürlüğü (Eylül 2007-Aralık 2010), Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı (Ekim 2008- Haziran 2010), Muğla Üniversitesi senato ve yönetim kurulu üyelikleri görevlerinde bulundu.

Bir röportajında bilime bakışını şöyle özetlemektedir : “Bilime, evrendeki her türlü olguyu gözlemleyerek, deneyler kurarak elde edilen bulguları bilgiye dönüştürme uğraşısı olarak bakıyorum. Daha sonra bu bilgileri işleyerek onu fikir ve düşünceye dönüştürme süreci alır. Fikir ve düşünceye dönüşen bilgilerden sonra onu, insanların (toplumların) sorunlarına çözüm üretebilecek projelere dönüştürme sanatı olarak bakıyorum bilime ”.

Yazar, şiir ve edebi yazılarında T. Ayhan ÇIKIN imzasını kullanmakta.

Paylaş