Anasayfa » Kültür - Sanat » LATMOS’DAKİ KUTSAL TAPINAK ARTIK TESCİLLENDİ

LATMOS’DAKİ KUTSAL TAPINAK ARTIK TESCİLLENDİ

Aydın ile Muğla il sınırları içinde bulunan, M.Ö. 6 bin yıl öncesine dayanan, kaya resimleri ve yerleşim kalıntılarının olduğu Latmos’taki Kutsal Tapınak, tescil edilerek korumaya alındı.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kültürel varlık olarak tescil edildi. Kararı sevinçle karşılayan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Latmos’un bir bütün olarak korunması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de, UNESCO’nun Kültürel ve Doğal varlıklardan oluşan Dünya Mirasları Listesine girebilecek en önemli yerlerden birinin Beşparmak Dağları (LATMOS) olduğunu söyleyen EKODOSD Başkanı Sürücü, antik dönemde Latmos olarak bilinen Beşparmak Dağları’nın doğa ve tarih açısından bölgenin en hassas yerlerinden biri olduğunu söyledi. Bölgenin henüz Milli Park ve Doğal SİT gibi koruma statüleri olmadığını, bunun da bazı olumsuz sonuçlara yolaçtığını vurgulayan Sürücü, “Latmos’un en etkileyici yerlerinden biri de kutsal tapınak Dikilitaş’ın olduğu alandır. Yaşamın M.Ö. 6000’lerden günümüze kadar devam ettiği, adeta zamana yolculuğun yapıldığı tarihi mirasların yoğun olduğu bir bölgede yer almaktadır. Geçtiğimiz günlerde Dikilitaş’ta kutsal tapınağın olduğu alan kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılmıştı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Zeus Akroios’a adanan Kutsal Tapınak, kurul tarafından tescil edildi. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yangını çıkaranlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Tapınağın taşlarında yangın sonrası oluşan renk değişimleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğünün taş uzmanlarınca inceleneceği ve gerekli iyileştirme çalışmalarının yapılacağı bildirildi” dedi.latmos-daki-kutsal-tapinak-artik-tescilli-kultur-varligi-920464

KAYA RESİMLERİ TESCİL EDİLİYOR

Latmos’a sınırları olan Aydın ve Muğla koruma kurulları ile Müze yetkililerinin birlikte çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Sürücü, “Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Aydın Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından çalışmalar sonucunda çok önemli buluntuların yer aldığı Bağarcık bölgesi, Stylos Manastırı ve pek çok tarih öncesi kaya resimlerinin tescil çalışmaları bitirildi. Kalan diğer bölgedeki çalışmalara devam ediliyor. Yapılan çalışmalarda yeni bir yerleşim alanı daha bulundu. Muğla Koruma kurulu ve müze yetkilileri de tüm kültürel varlıkların harita üzerinde aplikasyonunu yaptı. İvedilikle tescillenmesi gereken alanlardaki tespit ve tescil çalışmaları tamamlandı. Prehistorik resimlerin olduğu alanlar, kaya freskoları, antik yol, şapel ve kilise kalıntıları tescillendi. Kalan bulguların tespit ve tescil çalışmalarının devam ettiği bildirildi. İki kurulun tespit ve tescil çalışmalarını aynı anda sürdürmesi çok önemlidir. Yapılan bu çalışmalar kültürel varlıkların tescillenmesini sağlayıp bir koruma kalkanı oluşturacaktır. Kurulların ve müzelerin çok zor arazi koşullarında duyarlılıkla devam ettirdiği bu çalışmalara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Park için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Doğal SİT için mutlaka katkı yapmalıdır” dedi.

latmos-daki-kutsal-tapinak-artik-tescilli-kultur-varligi-920466

Paylaş