Anasayfa » Politika » MECLİSTE İMAR PLANLARINA YOĞUN İLGİ VE TARTIŞMA VARDI

MECLİSTE İMAR PLANLARINA YOĞUN İLGİ VE TARTIŞMA VARDI

Bodrum Belediyesi 2017 yılı Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda görüşülen  bütüncül imar planları, tartışmalara neden oldu. Toplantıya Bodrumlular yoğun ilgi gösterdi.

Bodrum Belediyesi Herodot Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen meclis toplantısının, bir ve ikinci maddesine bağımsız meclis üyeleri, yeterli bilgilendirme yapılmadığı için itiraz ettiler. Bir sonraki meclis toplantısında görüşülme istekleri ret edildi.

Oylamanın ardından , “Bodrum İlçesi İmar Planları Tespit, Analiz ve Bütünleme Çalışmaları”nı yürüten Şehir Plancısı Semra Kutluay, imar çalışması tamamlanan mahallelerle ilgili bir sunum yaptı. Bodrum’da 11 beldenin birleşmesini müteakip ‘bütünün’ ihtiyaçlarına cevap verebilecek, belediyelerin yaptığı planlar arasındaki farklılıkları dengeleyecek plan çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Kutluay “Oldukça zorlu bir süreçten geçtik. Kurumsal hafızaya ulaşmak çok yoğun bir çalışma gerektirdi. Neticede belli bir aşamaya geldik ve planları sunmaya başladık” dedi. Planların çeşitli kurumların onayından geçtikten sonra kesinleşeceğini ve şu anki planların ‘taslak’ olduğunu söyleyen Kutluay, Bodrum Yarımadası’nın güney ve güneybatı bölgelerindeki bütüncül imar planlarını tamamladıklarını ifade etti. Süreç içinde bölgedeki 500’ün üzerindeki mevzi planlarını incelediklerini anlatan Kutluay, “Geçen aylarda Bitez ve Ortakentbeldelerinin doğal SİT alanlarını kapsayan alanlarını meclisten geçirip bakanlığa sunmuştuk. Bugün de bu mahallelerdeki doğal SİT dışında kalan alanları meclise getirdik. Bölgeleri SİT içi ve SİT dışı olarak planladık. Bitez, Konacık, Ortakent köy içi SİT dışı alanlar, Müsgebi, Gürece, Yahşi, Aktur, Yaka  olmak üzere Bitez ve Ortakent sınırları içindeki SİT dışı alanlar bu planlar dahilinde. Bunun dışında Turgutreis, Gümüşlük sınırına kadar olan bölgedeki SİT dışı alanlar, ayrıca üç köy ve mevkii olan Peksimet, Dereköy, İslamhaneleri ve Mandıra mevkiindeki yerleşimler planda yer almaktadır. “ dedi.

Semra Kutluay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgemizde 500’ün üzerinde mevzi planı vardı. Tümü incelendi. Farklılıkları, dengesizlikleri ve uyumsuzlukları incelendi. Herkese eşit haklar tanıyan bir plan elde etmeye çalıştık. Güncel mevzuata uygunluğu da bizim için esastı. Bu dengesizlikler, biraz da Bodrum’da çok çeşitli kurumların onama yetkileri olmasından kaynaklanıyordu. Şu anda üç farklı onama merci ile karşı karşıyayız. Doğal SİT’lerle ilgili bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onay yetkisi içinde. Doğal SİT dışındaki alanlar, Büyükşehir Belediyesi’nin, turizm merkezleri de Turizm Bakanlığı yetkisi içinde. Biz planlarda bütün olarak çalışıyoruz.”

“İMAR YOĞUNLUĞU AÇIKLANSIN”

Bağımsız meclis üyesi Şakir Açıkgöz, “Evet bu kesinlikle geç kalınmış bir plan. Geciktirmek de istemiyoruz, bir an önce onaylansın istiyoruz. Bodrum için de zaruri bir şey. Ancak bir bilgilendirme toplantısında aydınlanmayan konular var dedik. Şaibelerin giderilmesi adına bir ay daha görüşülsün, istişare edelim dedik. Biz meclis üyeleriyiz fakat bizim görüşümüz pek alınmadı. Ben vatandaşın da anladığı düşünmüyorum. Bizim şaibelerin giderilmesi adına verdiğimiz önergeyi direk reddettiniz. Önergemiz bile burada tartışılmıyor, demokrasiye de aykırı. Bu ilk değil. Kendimiz için değil, Bodrum için veriyoruz. Böyle ciddi bir konuda önergemiz gündeme bile alınmıyor. Yeni imara açılan yerler nerelerdir, Peksimet, Dereköy, İslamheneleri Mahallelerinde yoğunluk nedir? yoğunluk yüzde 80’e çıktı. benim gönlüm ister ki; yoğunluk daha da düşsün. Ben imara ve ranta karşı biriyim. İlandan sonra zaten iş bitiyor, geri dönüşü çok zor. Keşke elbirliği ile güzel bir plan ortaya çıkarsaydık.” Dedi.

Başkan Kocadon ise “Bu 3 yıldır devam eden bir proje. Sık sık bilgilendirmeler de yapıldı. Biz sadece taslak olarak meclise getirdik. Zaten büyükşehire gidecek, bakanlığa gidecek, askı süresi var. Vatandaşlarımız orada gider inceler. Eksiği fazlalığı varsa düzeltiriz” diye konuştu.

KABUL EDİLDİ

Turgutreis, Bahçelievler, Akyarlar Karabağ, Akçaalan, Peksimet, İslamhaneleri, Dereköy, Müskebi, Yahşi, Gürece, Yaka, Bitez, Konacık ve Çırkan Mahalleleri Revizyon ve İlave İmar Planının görüşüldüğü 1 ve 2’inci madde bağımsız üyelerin ret oyuna karşın CHP’li meclis üyelerinin Evet oylarıyla kabul edilerek Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına değerlendirilmek üzere gönderildi.

Toplantının 3’üncü gündem maddesi olanTurgutreis Mahallesi, Yalı Mevkii, Yat Limanı ve Feribot Yanaşma Yeri Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi ile 5’inci gündem maddesi olan Bodrum Belediyesi 2018 Yılı Vergi ve Harçlar ile Ücret Tarifesinde yer alan “İmar Müdürlüğü Ücret Tarifesi” bölümünde düzeltme ve ekleme yapılması oybirliği ile kabul edilirken 4’üncü gündem maddesi Yokuşbaşı Mahallesi, Boynuzçukuru Mevkii, 501 ada, 34 parselin batı cephesindeki alanda, Trafo Alanı Amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi ise oybirliği ile imar komisyonuna havale edildi.

“HİÇ Mİ PROJENİZ YOK”

Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü bütçesinden, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesine ödenek aktarımı yapılmasını içeren 6’ıncı gündem maddesinin görüşüldüğü sırada söz alan bağımsız meclis üyesi Hülya Aşkın, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile ilgili şunları söyledi:

“Nasıl bir müdürlüktür ki, para artıyor. Diğer müdürlükler park bahçelerden para istiyor. Bana göre Bodrum Belediyesi’nin en zayıf olduğu bölge park bahçe. Düzenleme peyzaj bölümünde son derece zayıf olduğumuz görüyorum. Bir projeniz mi yok, civar belediyeler hiç mi bakılmıyor, araştırılmıyor? Ben anladığım şekilde Bodrum’da ne bir park bahçe görüyorum, ne bir düzenleme görüyorum ne bir temizlik görüyorum, be bir kavşak düzenlemesi görüyorum. Milas’ın kavşağı bile bizden çok daha düzgün. Park bahçe dediğiniz konular bana göre çalı çöp. İnanılır gibi değil. Geçenlerde Gümbet Kavşağı’nın fotoğrafını çektim. Bir tane lale, bir tane menekşe dikilecek, 15 tane eleman bir tane menekşeye bakıyor. 6 ve 7’inci maddede diğer bütçelere para yetmediği için park bahçelerden para ayrılacak. Lütfen bu bütçeyi hakkıyla kullanın. Bodrum’u 21’inci yüzyılda çiçeğiyle, böceğiyle, peyzajıyla bir turizm kenti haline getirin.”

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ise “Bu aktarım bizim de hoş karşıladığımız şeyler değil ama biz bazı çalışmaları yaparken ihaleye çıkıyoruz. İhaleye de en düşük fiyatla çıkarız. Kalan miktarı da diğer müdürlüklerimize aktarırız. Bunlar ihalelerden kalan bakiyelerdir. Biz 3 yıl içinde 66 tane park ve spor alanı yapmışız. Hülya hanıma beldeleri gezmesini temenni ederiz. Eksiklerimiz vardır kabul ediyoruz ama hiçbir şey yapılmıyor denmesini kabul edemeyiz” diye konuştu.

Yeniden söz alan Hülya Aşkın, “Müdürlüğün yaptığı çalışma beni hiçbir şekilde tatmin etmiyor. Bodrum halkı da buradadır. Eğer parklarından, bahçelerinden, peyzajından memnun olan birileri varsa bunu bir anketle ortaya çıkartın. Benim konuştuğum hiç kimse bu konuda memnun değil” ifadelerini kullandı.

6’ıncı madde ile Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü bütçesinden, Zabıta Müdürlüğü bütçesine ödenek aktarımı yapılmasının görüşüldüğü 7’inci madde bağımsız üyelerin ret oyuna karşın CHP’li meclis üyelerinin Evet oylarıyla kabul edildi.

Toplantının 8’inci ve son gündem maddesi olan Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi’nin “Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu” kurulmasına ilişkin talep ise oybirliği ile kabul edildi.

 

 

 

 

Paylaş