Anasayfa » Çevre » MUÇEP BODRUM DENİZİNE, SUYUNA, DOĞAL VE ARKEOLOJİK DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

MUÇEP BODRUM DENİZİNE, SUYUNA, DOĞAL VE ARKEOLOJİK DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi dördüncü olağan toplantısında, Bodrum’un çözüm üretilmesi gereken acil ekolojik sorunlarını masaya yatırarak yol haritası çizdi.

Muçep Bodrum Meclisi olağan dördüncü toplantısını Turgutreis Mandalinci Otel ev sahipliğinde yaptı. Bodrum Belediye Meclis Üyesi olan Tamer Mandalinci ve Turgutreis Kültür ve Dayanışma Derneği (TURK-DAY )Başkanı Özgür Özdurmus ve dernek avukatı Ceylan Koca’nın da konuk olarak katıldığı toplantıda öncelikli konu, yapılması gündemde olan Turgutreis Sahil Güvenlik Liman Projesi idi. Bodrum Belediyesi’nin de yürütmeyi durdurma amaçlı açtığı davanın yanı sıra, TURK-DAY’ın da aynı yönde dava açtığı derneğin avukatı Ceylan Koca tarafından açıklandı. Koca “tüm diyalog yollarını da değerlendirmekteyiz. Turgutreisliler’in turizme balta vuracağına inandığı böylesi geniş kapsamlı bir projenin kabul edilmesinin mümkün olmadığını iktidar partisi Bodrum yetkililerini ziyaret ederek anlattık. Çözüm üretmek taleplerimizin yanı sıra, hukukuki yollara da başvurarak yürütmeyi durdurma için dernek olarak dava açtık” dedi.
Muçep Bodrum Meclisi üyeleri ise özetle, bu projenin sadece turizm açısından değil, denizden ve karadan tüm canlıları, ekolojiyi tehdit ettiğini, “güvenlik” yerine “güvensizlik” getirdiğini ifade ederek, bu projeye “hayır” dediklerini oy birliği ile karara bağladılar.
ÇEVRE KARAYOLU VE TERMİK SANTRALLAR BODRUM’UN YAŞAMSAL TEHDİTİDİR
Muçep’in gündem maddelerinden olan Torba’dan başlayıp Gümüşlük’e kadar yan servis yolları ile toplam 18 km yi bulan karayolu çevre yolu projesi Muçep Bodrum Meclisi Eş Sözcüleri Umay Karabaş ve Güney Şirin’in anlatımları ile derinlemesine irdelenerek, yol haritası çizildi. Önümüzdeki günlerde Bodrum Kent Konseyi ile birlikte “halkı bilgilendirme” toplantıları yapılmasına karar verildi.
BODRUM’UN SUYU TEHDİT ALTINDA
Muçep Meclis Toplantısı’nın bir diğer önemli gündem maddesi ise, Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ve linyit havzalarının oluşturduğu üçgendeki doğa yıkımı idi. Muçep Bodrum Meclis üyesi ve çevre mühendisi Deniz Gümüşel konu ile ilgili özetle şu bilgileri verdi: “ 2014 yılında özelleştirilen santrallere yakıt sağlamak için kontrolsüz biçimde genişlemekte olan linyit maden sahaları, artık Bodrum’a su sağlanan yeraltı su havzalarına dayanmış durumda. Milas’a bağlı İkizköy, Karacahisar ve Çamköy mahallelerinin tarım alanlarının istimlak edilmesi isteniyor. Bu da bölgedeki yaşlı ve doğal kızılçam ormanları ile birlikte Bodrum’un yıllık su tüketiminin üçte birini karşılayan su havzalarının yok olması anlamına gelecek.” MUÇEP üyeleri bu konuyla ilgili olarak da çeşitli yollar kullanılarak mücadele edilmesini karara bağladı.

Katılımcılar; MUÇEP Bodrum’un ev sahipliğinde 22/23 Şubat tarihlerinde Bodrum’da yapılacak Muçep Genel Meclisi için çalışmalara başlama kararı alarak, yaklaşık üç saat süren toplantının ardından fotoğraf çektiler.

Paylaş