Anasayfa » Çevre » TOHUM HAYATTIR

TOHUM HAYATTIR

Bodrum Tohum Derneği tarafından yerel tohumu ve organik tarımı yaşatmak amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Bodrum Tohum Şenliği’nde Bodrumlular bir araya geldi.

Dernek üyeleri tarafından İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen şenlikte yerel tohumdan üretilen domates, biber, patlıcan, karpuz ve bamya fideleri dağıtıldı. Bodrum Tohum Derneği’nin ilk olarak Doğal Üretici Pazarı uygulamasını hayata geçirdiğini ve Fide Şenliği’nin de ikinci projeleri olduğunu belirten dernek gönüllüsü Haluk Ortaç, “Şenliğimizin bu yıl ikincisini gerçekleştiriyoruz. Atalık (yerli) tohumlarımızın ürünlerini vatandaşlara dağıtıyoruz. Bugün birer fide veriyoruz ama bu fidelerden elde ettikleri tohumlarla bir süre sonra kocaman bahçeleri olacak” dedi.

Bodrum Tohum Derneği,biyolojik çeşitliliğe ve kültürel mirasımıza sahip çıkar!

 Bu bağlamda, Bodrum Tohum Derneği

 

  • ülkemizde ve dünyada kaybolmaya yüz tutmuş yerel bitki çeşitleri ve hayvan ırklarının kaybolmaması için çalışır;
  • yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan mutfak kültürü ve yeme-içme alışkanlıklarını korur;
  • Doğal tarım üretim yöntemiyle elde edilmiş ürünleri ve bunları üreten küçük üreticiyi destekler;
  • Geleneksel,yerel el sanatlarının ve zanaatkarların korunması için çaba harcar.

Bodrum Tohum Derneği, doğal tarım için mücadele eder!

 Dernek,yerel tohumların yaygınlaştırılmasına yönelik olarak yapığı üretimdekimyasal gübre ve ilaç kullanılmayan doğal tarım yöntemini esas alır;

  • Kimyasal gübre ve ilacın kullanılmadığı doğal tarım üretim yöntemi dışındaki üretim yöntemlerine karşı çıkar;
  • Ülkemizde,üretim alan ve miktarı büyük olan,geniş bir tüketici kitlesine hitap eden,organik tarım,iyi tarım olarak tanımlanan ürünlerin kimyasal gübre ve ilaç kullanımı oranlarının tüketici sağlığı esas alınarak sıfıra indirilmesi konusunda gerekli eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapar.

 

Bodrum Tohum Derneği, toprakla yeniden bağ kurmayı destekler!

 

  • Dernek,üyeleri ve diğer tüketicilerin toprak,tohum ve bitki ile tanışması,temas kurması,üretici psikolojisini hissetmesi ve anlaması maksadıyla hobi bahçeleri oluşturmak için gerekli tarla ve ekipmanları temin eder;
  • Açık hava ve kapalı salon etkinlikleri düzenler.

 

Kısaca bu amaçlarla kurulan,yola çıkan ve çalışmalarına devam eden Bodrum Tohum Derneği, öncelikle dernek amacının iskeletini oluşturan Doğal Tarımın hayata geçirilebilmesi için “Üreticilerini” bir “Doğal Üretici Pazarı” etrafında toplamıştır.

 

Doğal Üretimin başlaması, denetlenerek devam ettirilmesi ve adresi belli olan-kalıcı-sabit-periyodik bir Pazar Yeri kurma projesi uygulamaya geçirilmiş ve başarılmıştır.

Kalıcı-Sabit-Periyodik Pazar Yeri ile üretici ve tüketici buluşturulmuş, doğal tarıma ve üretime dayalı doğal ürün pazarı, dernek asıl amaçları doğrultusunda çalışmaya başlamış ve halen devam etmektedir.

 

Doğal Üretici Pazarı” projesi devam ederken, Bodrum Tohum Derneği’nin bir diğer projesi olan “Eğitim ve Uygulama Alanı”nı yaşama geçirme çalışmalarıda bitirilme aşamasındadır.

Doğal Üretici Pazarı gibi Eğitim ve Uygulama Alanı da yine adresi belli ve faaliyet sürekliliği olan bir projedir. Bu alanda vereceğimiz eğitimlerle toprak-tohum-ürün birlikteliğinin doğrudan uygulanarak gösterilebilmesiniamaçlıyoruz.

 

 

Bitez Eğitim ve Uygulama Alanı adını verdiğimiz bu yerde;

Derneğin tüzük, amaç ve çalışma konularını kapsayan başlıklar ile eğitim çalışmaları düzenlenecektir.

 

Eğitim grupları,

  1. a) Öğrenci ve Gençlik,
  2. b) Üretici ve Çiftçiler,
  3. c) Yetişkinler ve Sivil Toplum Kuruluşları şeklinde düzenlenecektir.

Öğrenci ve Gençlik eğitimleri;

Bodrum Yarımadasında farklı branşlarda öğrenim gören öğrenci sayısı 24 bin civarındadır. Bu potansiyele hitap edebilmenin yolu özellikle İl/ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden geçmektedir.Derneğimiz ile Eğitim Müdürlükleri arasında bir protokol yapmak eğitim çalışmalarımızın önünü açacaktır.Bu doğrultuda ilk görüşmeler yapılmıştır.

Üretici ve Çiftçi eğitimleri;

Doğal Üretici Pazarının güçlenmesi,yaygınlaşması, ürün çeşitliliği açısından zenginleşmesi ve devam etmesinde eğitimler çok önemlidir.Dernek bilinci-saygınlığı ve örgütlenme, meslek/çiftçilik/pazarcılık ve doğal teknik üretim biçimleri gibi farklı konularda verilecek eğitimler, üreticilerimizin bilgi ve becerilerini arttıracaktır.

Yetişkinler ve STK eğitimleri;

Doğal tarımın ve doğal yaşam ihtiyaçlarının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu konudaki bilincin yüksek olduğu Bodrum Yarımadası’nda gerek yetişkinlerde gerekse farklı kulvarlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında,kendi ilgi ve çalışma alanımızda eğitim etkinlikleri ile farkındalık yaratmak çok önemlidir.Ormancılık-su günleri,Çevre Günü,Ekim Hasat etkinlikleri,Fide Şenliği, Tohum Takas Günleri, Ot Festivalleri gibi özel gün ve etkinliklerde Tohum Derneği olarak organizasyon ve eğitimler düzenlemekteyiz.Bitez eğitim ve uygulama alanı ile bu çalışmalarımız kendi yerimizde daha da güçlenecektir.

 

Bitez Eğitim ve Uygulama Alanında;

Derneğin tüzük, amaç ve çalışma konularını kapsayan başlıklarda uygulama çalışmaları düzenlenecektir.

Toprak-Tohum-Ürün birlikteliği kapsamında;

Tohum çeşitleri, tohum dönüşüm uygulaması,tohumdan emin olmak,tohumun uygulamaya alınması,doğruluğunun saptanması,güvenirliği,tohum envanteri ve saklanması,dağıtımı ve fide üretimi,toprak hazırlığı,bitki dikim teknikleri,bitki yetiştirme,bitki geliştirme,sulama yöntemleri,bitki hasadı zamanlaması ve yöntemleri gibi önemli konular uygulama alanında eğitim amaçlı bir görsellik kazanabilecektir.

Bodrum Tohum Derneği 2.Geleneksel Fide Şenliğinde, bugün sizlere, domates, biber,salatalık,patlıcan gibi doğal tarıma dayalı ve atalık/yerli tohumlarımızın ürün fidelerini dağıtıyoruz.

Dağıttığımız bu fidelerin ardından “Ne Yapacağız” başlıklı bir el bildirisi vereceğiz.

Ayrıca;fidelerimizi takip etmek ve tekrar tohum almak ve bir sonraki Fide Şenliğine hazırlanmak amacıyla fide alanlara bir de “Bilgi Formu” dağıtacağız.

 

Bodrum Tohum Derneği 2.Geleneksel Fide Şenliğine destek veren Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ve Bodrum Belediyesi’ne,

Eğitim içerikli söyleşi ile daima yanımızda duran ve güç katan Dr. Füsun Tezcan arkadaşımıza,

Müzik dinletileri ile coşku katan arkadaşlarımıza,

Yöresel tatları bizlere sunan üretici arkadaşlarımıza ve;

Bu yılki fide şenliğimizin görsel afiş tasarım çalışmasını yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

TOHUM HAYATTIR.

Bodrum Tohum Derneği

 

 

Paylaş