Anasayfa » Ekonomi » “TURİZMDE AFET HALİ YAŞANIYOR”

“TURİZMDE AFET HALİ YAŞANIYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmde gelinen nokta ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı. Budak, raporu Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve CHP Merkez Yönetim Kurulu’na raporu sunduğunu bildirerek, turizm ile bağlantılı sektörlerde afet hali yaşandığını savundu.

Raporda turizmin istihdam potansiyeli ve sağladığı döviz girdisiyle Türkiye için vazgeçilmez sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Budak, 2003-2015 döneminde Türkiye’nin yaklaşık 290 milyon yabancı turist ağırladığını ve 249.7 milyar dolarlık döviz girdisi sağladığını; bu gelirle tek başına turizmin dış ticaret açığın yüzde 30’unu finanse ettiğini dile getirdi.

Ocak 2016’da Rus turist sayısında Antalya’da yüzde 81, İstanbul’da ise yüzde 48’lik bir gerileme yaşandığını belirten Budak, gerilemenin sadece Rusya’dan kaynaklanmadığına;Türkiye için ‘olgunlaşmış pazar’ olarak kabul edilen Avrupa ülkelerinden de yüzde 40-50 oranında gerileme olduğuna dikkat çekti. Terörist saldırıların da turizmdeki gerilemede etkili olduğunu; özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde turizmin tamamen durduğunu belirten Budak, “Rusya krizi, dış politika ve Suriye konusundaki tutarsızlıklar ve yaşanan terör olayları, turizm açısından önemli bir kırılma yarattı. Tüm turizm bölgelerinde ciddi bir gerileme yaşanıyor.” dedi.

Krizin sadece turizm sektörünün değil, tüm sektörlerin sorunu olduğunu, kuyumdan tekstile, dericilikten taşımacılığa, tedarikçilerden üreticilere, rehberlerden turizm merkezlerindeki mahalle bakkalına kadar tüm ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkileneceğini dile getiren CHP’li Budak, “Krizi doğru okumak gerekir. Sorun sadece otel sahiplerinin sorunu değildir. İşsizlik sorunu daha da ağırlaşacak. Binlerce kişi işsiz kalacaktır. Zaten 6 ay çalışabilen turizm emekçilerine Antalya’da 80 bin, Türkiyegenelinde 500 bin turizm emekçisi eklenecektir. Ayrıca Türkiye genelinde önemli boyutlarda esnaf işsizliği yaşanıyor ve giderek derinleşecek görünüyor. Turizm krizinin piyasaya çok olumsuz yansımaları olacak. Şimdiden ödeme halkaları kopmaya başladı.Hükümet iki teşvik açıkladı ama bunlar hem yetersiz hem de geç kalındı. Fransa’daki terör saldırısından çok kısa bir süre sonra, turizm bölgelerindeki esnafa 6 aylık ödeme kolaylıkları getirilirken, Türkiye’de geç ve yetersiz adımlar atıldı.” diye konuştu.

Raporda önlemler ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli öneriler getirildi. Kısa vadede alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

“-Ülke yönetiminde etkin makamlarda olanlar başta olmak üzere şiddet dili terk edilmeli,
-Tanıtım bütçesi 5 kat arttırılmalı, 100 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarılmalı,
-Özellikle Avrupa pazarında tüm büyükelçiliklerin tanıtım sürecine aktif katılımı sağlanmalı,
-Avrupa’nın etkili televizyon kanalları, sosyal medya ve radyolarda tanıtım ve imaj kampanyası yürütülmeli,
-Nisan-Mayıs ayları için uçak başına 6 bin Dolar olarak açıklanan destek, boş koltuk desteğine dönüştürülerek tüm yıla yayılmalı,
-Türk Hava Yolları’nın Antalya, Gazipaşa, Dalaman, Bodrum ve İzmir’e yurtdışından ek tarifeli seferler düzenlemesi sağlanmalı,
-Antalya Havaalanı’nın aktarma (hub) limanı olması sağlanmalı
-Turizm iş kolunda istihdam üzerindeki yükler azaltılmalı,
-Turizm işletme ve yatırım belgeli işletmeler için eğlence vergisi muafiyeti ve alkollü içecekler için ÖTV iadesi sağlanmalı,
-Konaklama sektörü ihracatçı kapsamına alınmalı ve desteklerinden yararlandırılmalı, ihracatçılara tanınan vergi iadesi sağlanmalı,
-Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere tarımda olduğu gibi faizsiz veya düşük faizli kredidesteği ve kefalet desteği sağlanmalı.
-Turizm bölgelerinde esnafa, vergi ve prim ödemelerinde erteleme ile Hazine desteklikredi erteleme ve yeni kredi olanağı verilmeli. ”

Paylaş