Anasayfa » Çevre » YÖRE HALKI DA DAVA AÇIYOR

YÖRE HALKI DA DAVA AÇIYOR

Bodrum Kent Konseyi; Nurol Kültür Merkezi’de beş yüz kişinin katıldığı bir toplantıda, Tokiler ve Camel Beach’de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılacak “İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi” için sivil toplum kuruluşlarının ve bölgede yaşayan vatandaşların görüşlerine başvurdu.

KENT KONSEYLERİ NEDİR?

Yaklaşık 350 sivil toplum kuruluşunun ve  siyasi partilerin, odaların, vakıfların bileşenleri arasında olduğu Bodrum Kent Konseyi, İçişleri Bakanlığı’nın 2006 yılında Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliği esasına göre kurulmuştur. Yönetmeliğin giriş bölümünde:

“Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; kent konseylerinin oluşumunu, yönetim ilkelerini, organlarını, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.

Dayanak

 MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.”

 

“BODRUM KİMLİĞİNİN DEĞİŞMESİ DEMEK”

Bodrum Kent Konseyi de, kendi görevi kapsamına giren kentinin sorunları karşısında son günlerdeki gelişmelerİ değerlendirmek üzere bugün toplandı. Konsey Yürütme kurulu üyesi Rüştü Tezcan açılış konuşmasında: “30 yıldır nüfus artışı, rant savaşları giderek ivmesi artan sorunlarımız var Bodrum’da. Ancak bu kez farklı hareketler söz konusu. Birincisi Ortakent Yahşi’de dini ve kültürel eğitim merkezi ismiyle ortaya çıkan girişim. İkincisinin de örneği çok aslında. Sürekli üç bin, beş bin kişilik toplu konut projeleri dolaşır ortalıkta. Bir kısmı asılsız çıkar ama hiç bitmez. Son olarak Bitez, Ortakent’te 20 dönüm bir arazide toplu konut yapılması girişimi söz konusu. Burada yapılabilecek ev sayısı 25 bine kadar artabilecek Bu Bodrum Yarımadası’ nın sadece o toplu konutta 45-50 bin kişi daha artması demek. Dini merkez kurulması ne demek? Bodrum kimliğinin değişmesi, yaşam tarzının farklı şeylere doğru kayması demek. Bu gelişmeleri olumlu da olumsuz da bulabiliriz. Herkesin görüşü farklı olabilir. Bunun çok ciddi tartışılması gerekiyor. Bu toplantının amaçlarından biri bu tartışmayı başlatmak. Bu sadece bir başlangıç olabilir. Devamı gelmelidir. Çünkü çoğunluğu oluşturan kararlar verebilmek hemen bir toplantıda başa çıkabileceğimiz bir şey değil. İkincisi de, bu tür konularda bir sürü bilgi kirliliği gelir. Eksik bilgilerle farklı yönlere kayarız, zaman kaybederiz. Bu bilgileri de burada paylaşalım. Araştırılması gerekenleri araştıralım, somut bilgiler üzerine karar alalım.”

Mimarlar Odası, Bodrum Ortadoğu Teknik Üniversiteliler Derneği, Deniz Ticaret Odası, Tema, Bider, Boytav, Ortakent Turizmciler Derneği, Karaova-Der, Alevi Bektaşi Derneği, Kültür Sanat Meclisi, Torba Güzelleştirme Derneği, Gümüşlük Mahalle Meclisi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Bodrum Turizm Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, CHP, Yeşiller Sol Gelecek Partisi, HDP, ÖDP adına konuşan temsilciler, sosyal ve teknik yanları ile İslam Tanıtım Merkezi hakkında görüşlerini belirttiler. Mimarlar Odası başkanı Cevat KAlfa’nın “bu projeyi biz yapalım, yarışma düzenleyelim” görüşlerinin dışında, hiçbir kurum temsilcisi ve katılımcılardan söz alan bireyler bu görüşü kabul etmeyerek, böyle bir tesisin yapılmasını istemediler.

YÖREDEKİ SİTE YAŞAYANLARINDAN TEPKİ

Camel Beach Koyu civarında ve yapılacak dini tesislere yakın parsellerdeki site sakinlerinin de katıldığı toplantıda, Bankev Yönetim Kurulu Başkanı konuşmasında “1173 konutlu sitemizde yaşayanlar,  kış aylarında 236 meskeni, yaz aylarında ise değişen dönemlerde 600 meskeni geçmez.  Dini alana ihtiyacımız yoktur. Camel Beach koyunu işgal edecek kadar bir tesise ihtiyacımız yok. Bizim altyapı sorunumuz var. Kendi olanaklarımızla çözmeye çalışıyoruz. Arıtma tesisimiz yok. Yine tesisin alanında antik Roma dönemine ait mezarlar var. Site olarak sonuna kadar mücadele edecek ve dava açacağız” dedi.

BİR TEPKİ DE ORTAKENT TURİZMCİLERİNDEN

Ortakent Geliştirme Derneği adına ise konuşan turizmci  ” Şok geçirdik, çok üzüldük. Eski bir milletvekilinin (Mehmet Çelik) orada evi olduğu için, bizzat onun ilgilenerek, tamamen bireysel çabaları ile, zorla onaylattırıldığı duyumlarını aldık. Biz de işletmeciler olarak dava açacağız. “dedi.

ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

Toplantının sonunda, gönüllülerden oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu. Önümüzdeki günlerde grup bir toplantı düzenleterek yol haritası çizecek.

Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu konuşmasında “bizim görevimiz burada alınan kararları yürütmektir. Konsey tüzüğü gereği yürütme kurulu buna zorunludur. Halka karşı, halka rağmen birşeyler yapılacaksa, yapanlar sonucuna razı olur. Kanun ve hukuk içinde mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

 

 

Paylaş