Anasayfa » Çevre » “ZEYTİN YASASINA, HER TÜRLÜ DOĞA TAHRİBATINA İTİRAZIMIZ VAR”

“ZEYTİN YASASINA, HER TÜRLÜ DOĞA TAHRİBATINA İTİRAZIMIZ VAR”

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri , 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere bulundukları ilçelerin kaymakamlıklarına, zeytinlik alanları ilgilendiren ‘Sanayi Üretimini Geliştirme Torba Yasası’ , doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesi projesi ve Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonun geri çekilmesini içeren dilekçe vererek,  Milletvekillerine de zeytin yasası için açık mektup yolladılar.

 

MARMARİS

Muğla Genelinde eş zamanlı olarak, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri ile bazı vatandaşlar , 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere dilekçe verdi. Marmaris Belediyesi Kent Konseyi Çevre Grubu Yönetim Kurulu üyesi ve MUÇEP Marmaris sözcüsü mimar Oğuz Can Kaymakamlığa dilekçeleri verirken basına “Türkiye’deki pek çok noktada, ekonomik kalkınma bahanesiyle doğal varlıkların ikinci plana atıldığını üzülerek görüyoruz. Sanayi Üretimini Geliştirme Torba Yasası’nın geri çekilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaştırılmak üzere mülki amirlere dilekçelerimizi teslim ettik. Ülkemiz ormanlarının, zeytinliklerinin, meralarının, sulak alanlarının ve tüm kıyılarının onları katledecek maden şirketleri lobisine, taş ve mermer ocaklarına, HES’lere, RES’lere, termik ve nükleer santral işletmelerine, organize sanayi tesislerine, yeni tanımlanan özel sanayi bölgelerine tahsis edilmesine veya kamulaştırılmasına itiraz ediyoruz” dedi. Başta zeytin üreticileri olmak üzere, bizlerin ödediği vergilerimizle bu katliamın teşvik edilmesini sağlayacak sanayi üretimini geliştirme torba yasasının derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi,

 

BODRUM

Bodrum Kaymakamlığı önünde, dilekçe verilmesi öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Muğla Çevre Platformu üyelerinden Rezzan Şebin ise , “Zeytinlerle ilgili yasanın geri çekilerek tamamen ortadan kaldırılması birinci talebimiz. Taslak haline getirilip hala geri çekilmeyen doğal sit yasaları iptal edilsin, proje bazında bile iptal edilsin. Bu ikinci talebimiz. Bir de Muğla, Aydın, Denizli’de 1/100.000’lik planlarda bir revizyona gidildi. O revizyonda da görülüyor ki, doğal sitler projesi hayata geçmiş bile. Gökova, Tuzla Sulak Alanı gibi bir çok bölge imar açılmış bile. O nedenle bütün bu kararların  iptal edilip demokratik, katılımcı ve bilimsel yöntemlerle yeniden yapılanmasını istiyoruz. Bizler, tıpkı başbakanın ifade ettiği gibi, zeytinlerin hamisiyiz”dedi.
ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ’NİN ÜYESİYİM
Ziraat Mühendisi ve zeytin üreticisi Mustafa Aksakal, ekmeğini zeytinden kazandığını vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Ekmeğimi zeytinden kazanarak geçiniyorum. Babam da, dedem de zeytincilikle geçinen insanlardı. Şu anda gelen zeytin yasası sanayiciye, madenciye çanak açacak. Bizim gibi ekmeğini zeytinden kazanan insanların ekmeğine bir engel olduğunu düşündüğüm için imza vermeye geldim. Yasanın içeriğinde aslında göz boyamak için ev yapılamaz, turizm tesisi yapılmaz, zeytinler kesilemez gibi ibareler var. Yasa sanayicilere, madencilere kucak açan, onların yaptıkları yatırımlar çevresinde, zeytin alanlarında, zeytin üreticilerinin küçük tesisler yapmasını engelleyen bir yasadır. Aslında yatırımcılar engellenmesi gerekirken küçük zeytinciler engellenmeye çalışılmaktadır” dedi.

Mustafa Aksakal, “Kızılağaç Mahallesi’nde zeytin arazilerimiz var. Ben de zeytinyağı satışı ile ilgileniyorum. Butik zeytinyağı üretimi yapan arkadaşlara destek veriyorum. Kendim de zeytinyağı tadım panelistiyim, aynı zamanda Zeytindostu Derneği’nin üyesiyim, yönetim kurulunda da görev yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Muçep üyesi ve Deniz Temiz Derneği TURMEPAtemsilcisi  Ethem Güzelgün de “Dünya Çevre Günü’nde bireysel haklarımızı kullanarak bir işin takipçisi olmaya çalışıyoruz. Ben sadece şunu söylemek istiyorum. Neden Zeytin? Neden başka bir şey değil? “dedi.

MUĞLA-MİLAS-ULA-DATÇA-KÖYCEĞİZ-DALAMAN-FETHİYE

Milas, Ula, Datça, Muğla Menteşe, Fethiye, Köyceğiz, Dalaman’da da kaymakamlığa giden Muçepliler , aynı zamanda, zeytin yasası ile ilgili Türkiye Büyük millet Meclisi’ndeki tüm milletvekilerine zeytin yasası ile ilgili de eposta, fax ve twitter yolu ile mektup yolladılar. Katılımcı Muçepliler “MUÇEP olarak 5 Haziran Dünya Çevre Gününde Muğla Valiliğine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmek üzere dilekçe verdik. Zeytinleri yok eden yeni torba yasa girişiminin iptali, Doğal Sit Alanlarını yok eden projenin ve 1/100.000 planların iptalini istedik.” dediler”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na faks ve elektronik posta yoluyla yaklaşık 5 bin dilekçenin gönderildiği belirtildi.

Paylaş