Anasayfa » Çevre » ACI OT FESTİVALİ BAŞLIYOR

ACI OT FESTİVALİ BAŞLIYOR

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan Acı Ot Festivali, 9-10 Mart tarihleri arasında Ortakent köy içinde yapılacak.

Bodrum Belediyesi, BODTO, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ortakent Yahşi Yalısını Geliştirme ve Mavi Bayrak Derneği-OYDER işbirliği ve desteğiyle gerçekleştirilecek olan Acı Ot Festivali, yarımadanın önde gelen lezzet buluşması olma yolunda ilerliyor.

Festival, Bodrum’un otantik dokusunu kaybetmemiş en başta gelen bölgelerinden biri olan Ortakent’te yapılıyor. Merkezdeki çarşısı, yel değirmenleri, tarihi Müsgebi Köyü ve ulaşım olarak Bodrum’un en kolay yeri olan Ortakent, bir festival için biçilmiş kaftan. Bölgedeki hızlı yapılaşmaya inat varlığını sürdüren Ortakent, tüm mahallelerin tam göbeğinde yer alıyor.

ÇEVRE İLLERDEN TURLAR GELİYOR

Festivale adını veren acı ota sarmaşık da deniyor. Şubat ayından nisan ayına kadar pazar tezgahlarında yerini alan bu otun bölgenin dağlarında yetişen 30’a yakın çeşit ottan sadece biri olduğunu söyleyen OYDER Başkanı Ahmet Aras, Bodrum mutfağının bu özel lezzetlerini yerel üreticilerin elinden şenlikli bir havadara sunacaklarını ifade ediyor. Aras, festivalde yerel üretici stantlarının açılarak iki gün boyunca satış yapılacağını da anlatıyor. Bu stantlarda otların yanı sıra yöresel zeytin, zeytinyağı, peynir, mandalina türevleri ve diğer yerel lezzetler de satışa sunulacak. Aras, “Bodrum’un geleneksel düğün yemekleri olan lokum pilavı, keşkek, su böreği gibi yemeklerin yanı sıra deniz ürünlerinden yapılan ahtapot pilavı gibi özel lezzetler, ekmekler, gözlemeler stantlarda ziyaretçiler ile buluşacak” diyor.

Geçen yıl ilk kez yapılan festivale Antalya, Denizli, Muğla, Aydın, Isparta ve Burdur gibi çevre illerden turlar gelmişti. Geçen yıl Bodrum’da 23 bin kişi ağırladıklarını söyleyen Aras, “Bodrum yerel ekonomisine günde 1.5-2 milyon TL’lik katkı sağlamayı başardık. Bu yıl bu rakamı aşacağımızı düşünüyoruz. Geçtiğimiz festivalde çevredeki oteller ve esnaflar ölü sezonda hareketlendi. Bitez’deki kahvaltıcılara kadar herkes nasiplendi”  diye konuştu.

Bodrum’un Martta bahar çiçekleriyle bezeli olacağını kaydeden Aras, festivalde son yıllarda unutulmaya başlanan eski Bodrum’un hatırlanacağını vurguladı. Festivalin organizasyon komitesinden Serkan Ceylan da yerli üreticilerin toplayıp sunacakları doğal otlardan bazılarını şöyle sıraladı: Acı ot, baldıran, del ikenker, turpotu, tilkişen, ada marulu… Bu otlardan yapılan Bodrum’a özel birçok gizli kalmış yöresel tatların ziyaretçilerle buluşacağını söyleyen Ceylan, ayrıca el işi ve kültürel değeri olan yöresel kıyafet ve hediyeliklerin de sergileneceğini aktarıyor. Ceylan, “Tüm gün boyunca açık olacak festival alanına çeşitli yöresel eğlence ve şovlar da eşlik edecek” diyor.

FESTİVALDE NELER VAR?

Festival alanında yerli müzisyenler sokak performansları sergileyecek. Gastronomi sohbetleri, yemek şovları, tarım aletleri ve maineleri sergisi, sürpriz çekiliş ve hediyeler ile profesyonel rehber eşliğinde Müsgebi köyü, değirmenler ve kule ev turları yapılacak. Festival, şu sıralar sosyal medyadan tüm Türkiye’ye tanıtılıyor. Yerel ve ulusal basın ile blogger’lar takip edip paylaşıyorlar.
Festivalde yerel yemekleri yapan köylülerin yanı sıra Bodrum’daki lüks otellerin şefleri de yemek yapacak. Nikki Beach Resort & Spa şefi Zeeriya Yıldırm, Ayvaz Akbacak ve Muhsin Ertürk gib işeflerin İstanbul’dan festivale geleceğini söyledi.
Yıldırım, yerel ot ve balıkları festival için pişireceklerini anlatarak “Enginarlar çıkmış olacak, acı ot, kenker, ebegümeci, kuşkonmaz gibi otları deniz mahsuller ie birleştireceğiz.” dedi.

Paylaş