Anasayfa » Kültür - Sanat » ALDIĞI, VERDİĞİ EĞİTİMİ ÖZGÜN KEMAN METODUNA DÖNÜŞTÜRDÜ

ALDIĞI, VERDİĞİ EĞİTİMİ ÖZGÜN KEMAN METODUNA DÖNÜŞTÜRDÜ

Viyola sanatçısı Nadi Atasoy, yıllarca aldığı ve verdiği keman eğitimini, özgün bir keman metoduna dönuştürdü.


Bodrum Oda Orkestrası’nı kurarak, uzunca bir süre Bodrum’da konserler düzenleyen ve halen Bodrum Flarmoni Orkestrası kurma gayreti içinde olan Viyola sanatçısı Nadi Atasoy, aynı zamanda Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Yürütme Kurulu üyesi. Geçtiğimiz günlerde bir de keman resitali veren Atasoy’a “Erken Keman Eğitim Metodu” çalışmasını sorduk.

ERKEN  KEMAN METODU

nadi atasoy.png1.png2

Rezzan Şebin : http://www.kemanmetodu.com/adlı sitenizden ulaşabildiğimiz “”Erken Keman Eğitimi Metodu” çalışmanız nasıl oluştu. Ben ilk kez rastlıyorum böyle bir çalışmaya.

Nadi Atasoy:  Özel öğrenci yetiştirirken uyguladığım eğitim ve öğretim yöntemlerinden yola çıkarak özgün bir keman metodu oluşturma çalışmalarına başladım. Bu birinci metodun amaçlarından en önemlisi keman öğrencilerinin uzun süren yay çalışmaları ve düzgün ses çıkartma çalışmaları ile sıkılıp kemandan uzaklaşmalarına fırsat vermeden hemen müziğin içine girebilmeleri ve keman çaldıklarını hissetmelerini sağlamaktır. Öğrenmeyi kolaylaştırmak için teknik çalışmalar bilinen ezgilerin içinde verilmiştir. Türk halk müziği düzenlemelerine ve konulara özel özgün bestelere bolca yer verilmiştir.  Böylece hem öğrenci çalışmaları severek yapabilecek hem de kısa sürede çevresindeki izleyicilere dinletebileceği hoş bir repertuara sahip olacaktır.

R.Ş: İsteyenler nasıl ulaşabilecek bu çalışmaya?

N.A: Bu metodun eki olarak ayrıca bir çalışma ve dinleti için düzenlenmiş piyano eşlikli e-CD bulunmaktadır. Bu metodun uygulamalı ses kayıtları http://www.kemanmetodu.com/ internet sitesine üye olarak izlenebilir. Üyelik ücretsizdir. Bu siteden kitaba sahip olan her kes üyelik hakkı kazanmaktadır.

KEMANIYLA PİYANO EŞLİĞİNDE KENDİ SOLO PARTİLERİNİ ÇALABİLİR

nadi atasoy.png1

R.Ş: Anladığım kadarı ile, öğrenciler kendi başlarına da evde rahatlıkla bu metodla çalışabilecekler.

N.A: Evet, aynen öyle.  Öğrenci hem farklı hızlarda yapılmış olan ses kayıtlarını dinleyerek çalışabilecek hem de öğrendiği parçaların piyano eşliği üzerine kendisi kemanla solo partileri çalarak dinleti sunabilecektir. Ancak keman öğreniminde doğru tutuşların yerleşmesi çok önemlidir. Bu sebeple uzman bir öğretmenden yardım almak iyi olur.

R.Ş: Bu çalışmalarınızın devamı var mı?

N.A: İkinci ve üçüncü metotların hazırlık çalışmalarını sürdürüyorum. İkinci metot gam ve arpej çalışmalarının kolayca kavranabilmesi ve kemana hakimiyetin çabucak sağlanabilmesini amaçlıyor. Üçüncü metot: Kolayca konum (pozisyon)değiştirme ve yeni konumda düşünebilmeyi sağlayacak çalışmaları içerecektir. Böylece öğrenci kısa sürede doğru cümleleme yapmayı başarabilecektir. Elbette yine bu çalışmalar hoş bir repertuarla zenginleştirilecektir.

R.Ş: Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

NADİ ATASOY KİMDİR?

Nadi Atasoy :1972 Yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik öğretmenliği bölümünü bitirdi.

Yaklaşık bir buçuk yıl Öğretmen okullarında müzik öğretmenliği yaptı. Bu süre içinde viyola çalışmalarına yoğunlaşarak İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası sanatçılık sınavını kazandı.Uzun yıllar sanatçılık görevini sürdürdü.

Muğla üniversitesi müzik öğretmenliği eğitimi bölümünde viyola öğretmenliği yaptı.

Bodrum Belediye Oda Orkestrasını kurdu.

Bodrum Flarmoni Orkestrası kuruluş  çalışmalarını devam ettiriyor.

Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat  Meclisi Yürütme Kurulu üyesidir.

 

 

 

 

Paylaş