Anasayfa » Kültür - Sanat » ANTİK TİYATRO BAROK MÜZİĞE HAZIRLANIYOR

ANTİK TİYATRO BAROK MÜZİĞE HAZIRLANIYOR

Gelenekselleşen “Karsanat Barok Müzik Festivali”nin sekizincisi, 5-6-7 Eylül’de  Bodrum Antik Tiyatro’da yapılıyor. Karsanat’ın bu yılki barok müzik festivalinde sanatseverler  “Versaılles Sarayı’ndan Habsburg Şatosu’na Esintiler” dinleyecek. 

Karya Kültür ve Sanat Derneği’nin (KARSANAT) düzenlediği “VIII. KARSANAT BAROK MÜZİK FESTİVALİ”   5/6/7 Eylül 2017 tarihlerinde Antik Tiyatro’da gerçekleşiyor.  Artçı Sanat’ın organizasyonunda yapılan festival;  Bodrum Belediyesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Avusturya Kültür Ofisi’nin destekleri, THY ve Akustik Travel’in sponsorluğunda üç gece boyunca sanatseverleri barok dönemin eserleri ile buluşturacak. Sekizincisi yapılan festivalin sanat yönetmenliğini, bu yıl ilk kez Karsanat Derneği’nin  Başkanı Mezzosoprano Esen Demirci yapıyor.

BAROK’UN DORUK NOKTASI

Karsanat Dernek Başkanı ve Sanat Yönetmeni Esen Demirci festival ile ilgili şunları söyledi: “Bu yıl, Barok Dönem’in sonunda Klasik Dönem’e geçişi hazırlayan bir stil olarak özellikle Fransa’da başlayan bir akım olan Style Galant’ı tanıtmak istedik. Sadece müzikte değil, özellikle mimaride ve resimde kendini gösteren bir akım olarak Style Galant tüm Avrupa’ya “Rococo” adı ile yayılmış ve Barok Dönem’deki melodik yapıyı fazlasıyla gösterişli ve karmaşık bulan, genellikle soylu ve aristokrat kesiminden oluşan dinleyicilerin oldukça ilgisini çekmiştir. Güzelliğin, içerikten daha ön planda tutulduğu Rokoko stili için, Barok’un doruk noktası ve aynı zamanda çöküşü de denilebilir. Tüm Avrupa’da birçok Barok Dönem bestecisi bu stilde eserler vermiştir. Özellikle Fransız besteciler Rameau ve Lully’nin eserlerini seslendireceğimiz bu konserde, Almanya’da Rokoko stilinin temsilcisi sayılan Hasse ve hatta İtalyan besteci Vivaldi’nin son dönem eserlerini bile dinleyebileceksiniz. “

VERSAILLES SARAYI’NDA BİR GECE – “Rococo &Galant Style”

Festivalin açılış konserini 5 Eylül Salı Gecesi Karya Barok  Topluluğu  veriyor. Türkiye ve Avrupa’da başarılar elde etmiş solistler,  Bodrum’da klasik müzik dinleyicilerinin yakından tanıdığı Kontratenor Kaan Buldular ve Koloratür-Mezzo Soprano Esen Demirci ile,  İstanbul Devlet Operası Solisti ve Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Bariton Alp Köksal ve Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Mersin Devlet Operası Solisti Soprano Çiğdem Aladağ da konuk sanatçılar arasında.

Klavsende İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Zümrüt Aliyeva, İstanbul Devlet Operası keman sanatçılarından Fatih Evcil ve İstanbul Barok Orkestrası’ndan Çellist Orhan Avcı solistlere eşlik ediyor.

CONCİLİUM MUSİCUM  WİEN

6 Eylül Çarşamba Gecesi, İstanbul Avusturya Kültür Ofisi ve THY sponsorluğunda  gerçekleşecek konserde,  Viyana’nın önemli barok müzik orkestralarından biri olan Concilium Musicum  Wien sanatçıları Türkiye’de ilk kez Bodrum’da sahne alıyor.

Dönem enstrümanlarında özel bir topluluk olarak Avrupa’da tanınan ConciliumMusicum Wien, Soprano LaviniaDames ile birliktegeçmiş yüzyılların ihtişamını çağımıza getiriyor ve izleyenleri  Habsburg Şatosu’na davet ediyor. Konserde “Steiermark Bach” Johann Joseph Fux ve Maria Theresa’nın piyano öğretmeni Georg Christoph Wagenseil’in eserlerinin yanı sıra, taç giymiş besteciler I. Leopold ve Joseph’ın da eserleri yer alıyor.

Keman sanatçıları, topluluğun kurucusu CristophAngerer ile birlikte LuisMorais, Çellist Mark C. Peters ve Harpsikordist Ines Schüttengruber, bu özel repertuvarı seslendiren Soprano LaviniaDames’e eşlik edecekler.

 

BAROK DÖNEM’DE KLASİK TÜRK MÜZİĞİ

Festivalin organizasyon sorumlusu ve dernek yönetim kurulu üyesi Rezzan Şebin “Türk Müziği severlere iyi haberimiz var. Derneğimiz her yıl festivali üç gün  yaparken, geçtiğimiz yıl Karya Türk Müziği Topluluğu çeşitli nedenlerden ötürü aramızda yer alamamıştı. Her yıl ilgiliyle izlenen Türk Sanat Müziği Barok Dönem eserlerinin bu yıl da seslendirilecek olması eminiz ki, Bodrumlu Sanatseverleri memnun edecektir. Solist ise, geçtiğimiz yıllarda Bodrum’da yaşayan ve Bodrumlular’ın yakından tanıdığı Özge Eyüpoğlu” diyerek, şu bilgileri, verdi:

KARYA TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU, Barok Dönem’de yaşamış Klasik Türk Müziği bestecilerinin eserlerini, Prof. Dr. Nevzat Atlığ’ın Sanat Danışmanlığı’nda  seslendirecek. Solist Özge Eyüpoğlu’na,  Ege Üniversitesi Öğretim Üyelerinin eşlik ediyor. Topluluk, Barok Dönem Avrupalı bestecilerin çağdaşları Dede Efendi, Tanburi Mustafa Çavuş gibi çok önemli şahsiyetlerin eserleri seslendiriyor.

 

YER                 : BODRUM ANTİK TİYATRO

SAAT               : 21.00 (KAPI AÇILIŞI 20.30)

PROGRAM      :5.EYLÜL.2017 “Versailles Sarayı’nda Bir Gece”Rococo&Style Galant

 

Karya Barok Topluluğu:

Soprano – Çiğdem Aladağ

Kontratenor – Kaan Buldular

Mezzosoprano – Esen Demirci

Bariton – Alp Köksal

 

Klavsen – Zümrüt Aliyeva

Keman – Fatih Evcil

Viyolonsel – Orhan Avcı

 

6.EYLÜL.2017 Das Concilium Musicum Wien:

 

Habsburg Şatosu’nda Müzik – “music from Habsburgs’ court”

 

Soprano – Lavinia Dames

Keman – Cristoph Angerer

Keman – Luis Morais

Viyolonsel – Mark C. Peters

Klavsen – Ines Schüttengruber

 

7.EYLÜL.2017 – Barok Dönem’de Klasik Türk Müziği

 

Solist – Özge Eyüpoğlu

Klasik Kemençe – Mehmet Yalgın

Ney – Kaşif Demiröz

Viyolonsel – Seher Erkan

Kanun – Cüneyt Çakal

Vurmalı Sazlar – Selçuk Yazıcı

Bilgi için: 0532 212 33 56-Rezzan Şebin / 05075685432-Esen Deveci

Paylaş