Anasayfa » Çevre » “BEŞ YILDIR MUSKİ’DEN FAALİYETE GEÇİRİLEN ATIKSU ARITMA TESİSİ YOK”

“BEŞ YILDIR MUSKİ’DEN FAALİYETE GEÇİRİLEN ATIKSU ARITMA TESİSİ YOK”

AK Parti Muğla Büyükşehir Meclis Üyesi ve Parti Sözcüsü Hürol Önder, “MUSKİ kurulalı yaklaşık 5 yıl oldu. Bu sürede MUSKİ hiçbir ciddi faaliyette bulunmamıştır. 1994’ten 2014 yılına kadar geçen 20 yılda ilimizde tam 24 atık su arıtma tesisi yapılmışken, 2014 ile 2018 yılları arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ tarafından faaliyete geçirilen atıksu arıtma tesisi yok.” dedi.

Önder, parti binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bir gazetede yer alan yer alan “Su vurgununa soruşturma” başlıklı haberde, Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren özel bir şirkete Muğla Büyükşehir Belediyesine ait su kuyularından üretimde kullanılan su verildiğinin belirtildiğini, verilen suyun idare ile şirket arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştiği, Belediye tarafından verilen suya karşılık malzeme alındığı, alınan malzemenin bedelinin ise tek taraflı olarak şirket tarafından belirlendiği, imzalanan protokolle ilgili belediyenin yetkili organlarınca alınmış bir kararın bulunmadığını belirterek, “Belediye Meclis kararı” belirtilerek yapılan ihbar üzerine, İçişleri Bakanlığınca yapılan incelemeler sonucunda sorumlu yöneticiler hakkında soruşturma izni verildiğini ifade etti.

Bu iddianın içeriğini tam olarak bilemedikleri için Muğla Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, Belediye Meclis grubunca konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün‘e sorduklarını ve bu konuda Meclisin bilgilendirilmesini istediklerini anlatan Önder, Gürün’ün haberin doğru olduğunu, ancak içeriği hakkında bir açıklama yapmayacağını beyan ettiğini kaydet

Belediyelerin bir kamu kurumu olduğunu ve protokol yaparak mübadele usulü bir ticari faaliyette bulunamayacağını vurgulayan Önder, “Yapılması düşünülen bir anlaşma var ise bunun mutlaka Belediye Meclislerince karar altına alınması gerekir. Böyle bir karar yoksa yapılan protokol hükümsüzdür ve usulsüzdür. Böyle bir protokolü imzalamak için Belediye Meclisinden yetki alınmaksızın atılan imzalarda hükümsüzdür ve usulsüzdür.” dedi.

Belediyelerin mal takası sistemi ile mal alım ve satımı yapamayacağını, satılan ürün için Belediye Meclisinde rayiç bedel veya tarifelerle ilgili karar alınması gerektiğini kaydeden Önder, mal ve hizmet alımlarında ise piyasadan teklif almadan ve 2886 sayılı İhale Kanununa uygun olmak koşulu ile mal ve hizmet satın alınabileceğini ifade etti.

Belediyelerin fiyatı belli olmayan bir mal veya hizmeti alamayacağını, satıcının alım işlemi gerçekleştikten sonra satılan mal veya hizmetle ilgili bir fiyat belirleme yetkisinin asla olamayacağını anlatan Önder, “Bizler böyle vahim bir hatanın işlenip işlenmediğini tam olarak bilemeyiz ancak gazete haberinde yer alan ve yılda yaklaşık bir milyon toplamda ise 30 milyonluk bir zarar durumu söz konusu olunca bu konuyu kamuoyu ile paylaşma gereği duymuş bulunmaktayız ve bu konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.” diye konuştu.

MUSKİ’den su abonelerinden yapılan tahsilattaki duyarlılığını bu konuda da gösterilmesini beklediklerini söyleyen Önder, şöyle konuştu:

“MUSKİ kurulalı yaklaşık 5 yıl oldu. Bu sürede MUSKİ hiçbir ciddi faaliyette bulunmamıştır. 1994’ten 2014 yılına kadar geçen 20 yılda ilimizde tam 24 atık su arıtma tesisi yapılmışken, 2014 ile 2018 yılları arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ tarafından faaliyete geçirilen atıksu arıtma tesisi yok. 2017 MUSKİ faaliyet raporunda atıksu arıtma tesislerinde yüzde 43 kapasite artırımı öngörülmüşken, gerçekleşen kapasite artırımı yoktur.”

Önder, su kaynakları konusundaki ciddi duruma karşın içme suyu şebekelerinde çok ciddi kaçak ve kayıp su miktarı olduğunu belirterek, MUSKİ’de kaçak su kullanımı konusunda da iyi bir takip yapılmadığını savundu.

Toplantıya, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, İl Başkanı Kadem Mete ve partililer katıldı.

Paylaş