Anasayfa » Çevre » “BODRUM’DA YENİ İMARA AÇILAN ALANLAR YOK”

“BODRUM’DA YENİ İMARA AÇILAN ALANLAR YOK”

Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği-BESİAD üyeleri, geleneksel Perşembe toplantısında Bodrum’daki ‘imar’ uygulamalarını Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu’ya sordular.

BESİAD’ın Chinese Inn’deki toplantısının konuğu Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu’ydu. Uslu Bodrum’un yeni imar planlarının tamamlandığını belirterek, “Bu konuda Büyükşehir Belediyesi, ilgili bakanlıklar, Anıtlar Kurulu, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu gibi kurumlarla birlikte çalışmak durumundayız. Her kurum ve kuruluşun kendi değerlendirmesi ve onayı olacak. İmar planlarının onaylanması normal koşullarda 2 ila 8 ay sürebilir.” yorumunu yaptı. Taner Uslu, toplantıda Bodrum’un iş insanlarının imar uygulamaları ile ilgili çeşitli sorularına da yanıt verdi.

İŞ ADAMLARI SORDU, BAŞKAN YARDIMCISI YANITLADI

BESİAD üyesi iş insanları, Bodrum’daki imar uygulamaları ve son dönem çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla geleneksel Perşembe toplantısına Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu’yu davet etti.

BESİAD Başkanı Emre Köroğlu, toplantının açış konuşmasında derneğin son dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye ekonomisine ilişkin kısa bir değerlendirme de yapan Köroğlu,  devletin yeni dönem vergi düzenlemelerini 11 Aralık 2017 tarihi itibariyle açıklayacağını belirterek “Daha çok ihracatçıya yönelik katkıların artırılması, yatırım teşvik belgelerinden kaynaklanan KDV alacaklarının süresinin düşürülmesi konusunda reform çalışmaları yapıldığı, bunların açıklanacağı ekonomi kulislerinde konuşuluyor” dedi.

Günümüzde küreselleşme ve yerelleşmenin hem dünyada hem de Bodrum’da yoğun etkileşim halinde olduğunu söyleyen Köroğlu, “ Bodrum için fiziki sınırların aşındığı günümüzde, bir bölge ve kentteki yönetimler, firmalar, kurum ve kuruluşlar çeşitli etkileşim içerisinde, hem kent içindeki hem de dünyanın herhangi bir yerindeki işbirlikleri, ortaklık ve rekabet ilişkisine girebiliyorlar. Bu küresel, ulusal ve yerel ilişkiler içinde belediyeler önemli roller üstleniyor. Bu kuruluşların klasik hizmetleri biliniyor. Bunlarla yetinmeyip kentin ve kentlinin tüm gereksinimlerini karşılama noktasında önemleri artmaktadır. Kentteki olumlu, olumsuz çoğu gelişmelerden dolayı belediyeleri sorumlu görme alışkanlığı yaygındır. Bu nedenle, özellikle imar mevzuatındaki değişiklikler ve Bodrum’da imar planlarıyla ilgili olarak Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu’yu konuk ettik.” diye konuştu.

BODRUM OLARAK COĞRAFYAYI BÜYÜTÜYORUZ

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu da konuşmasına Bodrum’da yaz aylarında yaşanan depremle başladı. Belediye olarak Bodrum’da düzenlenen deprem konferanslarına destek verdiklerini söyleyen Uslu, “Bir konferans da aralık ayında olacak. Biz afet oluşmadan riski yönetmek içn bu çalışmalara destek veriyoruz.” Dedi.

Bodrum Belediyesi’nin farklı müdürlükleri tarafından sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Uslu, “Amacımız mutlu bir kent yaratmak. Bunları yaparken tabii eksiklerimiz, hatalarımız oluyor. Bunları düzeltme yoluna gidiyoruz. Dört dörtlük olmadığımızın bilincindeyiz. Bu anlamda, ekonominin ve turizmin canlanması için fuar tanıtımlarımız devam ediyor. En önemli gelişmelerden biri İngiliz şirketlerinin buraya mayıs ayından itibaren haftada beş olan uçuş sayısını 10’a çıkaracak olmasıdır. Coğrafyayı büyütüyoruz. Bodrum’a ne kadar fazla sayıda turist çekersek, bu ekonomimize de artı olarak yansıyacaktır.” diye konuştu. Uslu, Fen İşleri Müdürlüğü’nün yeni dönem projelerinden de söz etti. Bu kapsamda Gümbet, Güvercinlik ve Göltürkbükü sahil düzenlemesi yapılacağını, Yalıkavak, Turgutreis, Yalı ve Gündoğan Pazar yeri projelerinin de devam ettiğini anlatan Taner Uslu, “Kadın sığınma evi yakında faaliyete geçecek. Huzurevinin temellerini atacağız. Ayrıca asfalt şantiyemizde kasım ayından itibaren üretim başladı. Bugüne kadar 305 kilometre asfalt  çalışması yaptık. Bodrum’da daha yeşil alanların oluşması için  çalışıyoruz. 66 adet yeni park ve yeşil alan çalışması yaptık. Hayal ettiğimiz gibi devam ederse Bodrum merkezde yaklaşık 21 metrekarelik büyük bir park alanı çalışmamız var. Orayı da halkın kullanımına kazandıracağız.” Dedi.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, yarımadada imar planları ile ilgili yapılan çalışmalar konusunda ise şunları söyledi:

“Geçmişten gelen planları hem mevzuat açısından hem de günün koşullarına uygun hale getirmek için ilk adımları göreve geldiğimizde attık. İlk etapta en büyük sıkıntı 56 imar planının elimize geçmesiydi. Çok küçük parseller ve planlar vardı. Şu anda çalışmaların çoğu bitti. Tüm yarımada genelinde planların güncellemesi devam ediyor. Bu ay komisyonda olan Turgutreis, Ortakent, Bitez, sanayi sitesi revizyonu, İçmeler planları mecliste konuşulacak.

BODRUM’DA YENİ İMARA AÇILAN ALANLAR YOK

Planları yaparken farklı kurumlarla ilişkiler yürütüyoruz. Anıtlar Kurulu, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediye Meclisi ve bakanlıklarla birlikte yaptığımız çalışmalar var. Bodrum’da yaşayan insanların haklarına sahip çıkmak adına mücadele de veriyoruz. Bazen onaylamadığımız talepler geliyor, onların da karşısında duruyoruz. Ama bizim reddettiğimiz şeyleri bakanlıklar onaylamış olabiliyor zaman zaman. Bodrum’daki mevcut plan hükümlerinin, geçmişten gelen Bodrum plan notlarının devamı niteliğinde kararlar almaya çalışıyoruz. Yeni imara açılan alanlar yok. Emsal değerleri yükseltilen alanlar yok. Sadece yolu olmayan parseller vardı. DSİ bir yazı gönderdi. Daha önce dereleri yol olarak kullanabiliyorduk. Artık kullanamayacağız. Mecburen yeni yollar oluşturduk. Yolu olmayan parsel kalmadı. Sorunları büyük ölçüde çözdük. Planlar öncelikle meclisten geçecek. Daha sonra beraber çalışmakta olduğumuz kurumlar var, onlara gidecek planlar. Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu, Koruma Kurulu ve Büyükşehir Meclisi gibi. Süre vermek mümkün değil. Büyükşehir meclisine gönderdiğimizde komisyon daha detaylı bir çalışma isterse iki ay atar. Ama normal koşullarda 2 ila 8 ay arasında gelişir onaylanması.”

ÇÖP SORUNU SİYASET ÜSTÜDÜR

Taner Uslu, BESİAD üyelerinin katı atık arıtma projesi ve yeni mezarlık alanı ile ilgili sorularına da yanıt verdi. Bodrum’un çöp sorununun devam ettiğini ve bu sorunun Büyükşehir’in sorumluluğunda olduğunu kaydeden Uslu, “Son durum, üç yeni yer tespit edildi. Orman ve Su İşleri Bakanı son geldiğinde, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali ile görüştü. Bu üç yer için araştırma yapılıyor. Tam ihaleye çıkıyorsunuz, müteahhit firma çalışmaya başlayacağı anda tamamen durduruluyor. Bunu Karaova Akdam’da yaşadık. Biz de gereken desteği Büyükşehir’e veriyoruz. Bu kanayan bir yara. Bir an önce çözülmeli siyaset üstü olmalı. Çöple ilgili siyaset yapılmaması lazım. Herkesin sahip çıkması lazım bu konuya. Mezarlıkla ilgili de geçmiş dönemden bir çalışmamız vardı. Eski mezbahanın olduğu bölgede sıkıntılar aşıldı. Son aşamaya gelindi. O da yürürlüğe girecek.” Dedi.

RUHSATLARI BODRUM BELEDİYESİ VERİYOR AMA…

Uslu, Bodrum Belediyesi’ne ait alanlardaki ruhsat çalışmalarıyla ilgili bir soruya da “Bodrum yarımadasında özelleştirme idaresine ait alanlar haricinde tamamında Bodrum Belediyesi’nin ruhsat verme önceliği vardır. Etik olarak ilçe belediyesine mutlaka önce başvurulur. Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı da dahil olmak üzere, çünkü iskelelere de veriyoruz ruhsatı, tamamında biz veriyoruz. Bizim reddettiğimiz yerler, Bodrum’un plan hükümlerine aykırı olduğu için reddettiğimiz yerlerde ya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ya da diğer bakanlıklara bağlı kurumlar ruhsat veriyor” diye yanıt verdi.

Uslu, Yeni otogar ile ilgili bir soruya da “Torba kavşağında terminal alanı olarak plana işlediğimiz alan vardı. Otogarlarla ilgili yetki Büyükşehir’e geçti. Bir kısım alan özel mülkiyette kalıyordu. İki yıl önce karar alındı, ödenek meclisten geçti ve Başkan’a yetki verildi ama özel mülkiyette kalan yerlerle ilgili süreç başladı. Büyük ihtimalle kamulaştırmaya gidilecek. Anlaşma sağlanamadı. Hala devam ediyor süreç. Yasal mevzuat açısından belediyenin yapması gereken her şey yapıldı.” Yanıtını verdi.

Ortakent’teki atıl durumda kalan arıtma tesisinin akıbetini de anlatan Taner Uslu, burada mahkeme sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, “Bu alan önce yeşil alan olarak ayrılmış.  Daha sonra plan tadilatıyla arıtma tesisine dönüştürülmüş. İller Bankası’ndan kredisi alınmış, yapımı tamamlanmış, katlar döşenmiş ve hatta bağlantılar bile yapılmış sitelerden. Daha sonra orada yaşayan bir vatandaş mahkemeye başvurumuş ve mahkeme burayı durdurmuş. Biz dışarıdan takip ediyoruz davayı. Arıtmalarla MUSKİ ilgileniyor çünkü. Mahkeme sürüyor. Umuyoruz, kamu yararı gözetilerek bir an önce açılır. Çünkü Ortakent Yahşi’deki sıkıntıları birebir yaşıyoruz. Böyle giderse yaşamaya da devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Bodrumageldik

Paylaş

Bir yorum

  1. Müjdat TEMELLİ

    daha yer mi kaldi dere tepe insaat oldu da daha evvel bir metre kare hesabı vardi şimdi rezidans evleri diye bir şey çikardilar arsanın tümüne ev yapiyorlar birde yollara tecavüz ediyorlar birileri de göz yumuyor böyle kanunsuzluga çanak tutarak.her halde beklenti büyük