Anasayfa » Çevre » DOĞAL SİTLER MEĞERSE RAFA KALKMAMIŞ!!! 62005 HEKTARIN DERECELERİ BELLİ OLDU

DOĞAL SİTLER MEĞERSE RAFA KALKMAMIŞ!!! 62005 HEKTARIN DERECELERİ BELLİ OLDU

Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin tümü , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sunulan 31 paftalık haritada doğal sit alanlarının derecelendirmesinin değiştiren projeye, 10 Kasım 2016’daki toplantısında “hayır” demişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açtığı ihale sonucunda, bir gayrimenkul firması tarafından hazırlatılan  “4 Mevsim Ekolojik Temelli Doğal SİT’ler Bilimsel Araştırması”nda saptanan, doğal  koruma alanlarının statüsünü değiştirecek proje için Muğla Geneli’nde sivil toplum kuruluşları, TMMOB Bodrum Temsilciliği, Kent Konseyleri ; önerilen koruma statülerinin Muğla ili için bir ölüm fermanı anlamına geldiğini  söylemişlerdi. 

62005 HEKTAR,  NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI OLARAK TESCİL EDİLDİ

Bu süreç içinde kurulan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) yaptığı çeşitli açıklamalarda “Bakanlığımız’dan öncelikli talebimiz, özellikle kıyı şeridinde “sürdürülebilir turizm” ve günübirlik tesislere imkan tanıyan “nitelikli koruma” alanı haline getirilen 612.500 dönüm arazinin koruma statülerinin yeniden değerlendirilmesidir.” demişti. Eklerde de görüleceği üzere, Menteşe, Milas, Ula, Marmaris’te 62005 hektar (620.050 dönüme tekabül ediyor) “nitelikli doğal koruma alanı” olarak tescil edilmiş.

29 TEMMUZ’DA BAKAN “HENÜZ ONAYLAMADIK” DEMİŞTİ

Kasım 2016 yılından bu yana yapılan açıklamalar özetle şöyle idi:

Eski Muğla Valisi  Amir Çiçek ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemalettin Tekinsoy açıklamalarında  özetle“imara açma gibi bir şey söz konusu değil, bir bilimsel çalışma yapılmış, kıyıların bir fotoğrafı çekilmiş, bunu büyütmeye gerek yok” denildi.

Muğla Ak Parti Milletvekili Sn. Nihat Öztürk ise, 13 Şubat 2017 tarihinde yaptığı açıklamada  ”Herkes sanki mesele olmuş bitmiş gibi konuşmakta. Özellikle Muğla’daki bu SİT güncellemesi rafa kalkmış durumda.” demişti.

Mayıs 2017’de Bodrum’da Kent Konseyi’nin talebi üzerine yapılan toplantıda, sunum da yapan  Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemalettin Tekinsoy “henüz kesinleşmiş bir şey yok. Ankara’ya buyrun gelin, çekincelerinizi detaylı görüşelim” demiş, ancak verilen randevu daha sonra iptal edilmişti.

En son, 29 Temmuzda Dalyan’da yaptığı basın toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Muğla’da 197 adet doğal SİT tespitinin bulunduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bunları son olarak 31 bölgeye ayırdık biz. Derecelendirmede bir çaba içerisindeyiz. Ekolojik olarak bir bilimsel rapor hazırlıyoruz. Buradaki vatandaşlarımızın aklına şu gelmesin. ‘Bunlar derecelendirmeyi değiştirerek, yatırımlar diyerek tabiatı tahrip edecek bir ortama geliyor’ asla böyle bir şey olamaz. Asla. Çok net söylüyorum. Çok önceden yapılmış, tahmini olarak, yüzeysel, dışarıdan bakıp, şurası Sit bölgesi olsun denilerek yapılmış, bu bir olsun, bu iki olsun denilerek bilimsel bir tabana dayanmadan yapılan bu tespitler bir müddet sonra çevredeki halkı da rahatsız ediyor, vatandaşı da rahatsız ediyor. Ev yapamaz hale getiriyor toprağına ve en tabu hakkını da kullanamaz hale getiriyor. Mülk sahiplerini de canından bezdiriyor. Böyle bir kötülüğün de mutlaka önlenmesi lazım. Ekolojik temeli olan, bilimsel bir rapor hazırlanıyor. Biz bu raporları hala onaylamadık. Bu raporlar bittiğinde buraya gelerek bu insanlarla paylaşacağız. Hiç kimse endişe etmesin bundan. Birinci derece dediğimizi alanları kesin korunacak olanlar olarak ayırıyoruz. Oraya asla zarar verdirmeyiz, kimseyi sokmayız ve oranın tahrip olmasına izin vermeyiz. Özel şahıs mülkiyeti varsa kamulaştırırız orasını. Bunu net söylüyorum. İkincisi 2’nci derece SİT diye tarif ettiğimiz iş ise nitelikli koruma alanları olacak. Burada sadece günübirlik küçük bungalov gibi ihtiyaç giderilecek tesislerin yapılmasına izin vereceğiz. Bunun dışında herhangi bir tesise yine izin verilmeyecek. Bir de sürdürülebilir olanlar var. Buralarda tesis yapılabilir, oteller de yapılabilir, ticari mekânlar da yapılabilir. Oradan herkes yararlanabilir ve turizm de gelişir. Bunların çalışması devam ediyor” demişti.

 

İŞTE O BELGELER VE TARİHLERİ 

Paylaş