Anasayfa » Serbest Kürsü » HAYRA MI YORMAK GEREK? Ayhan Ongun Yazdı…

HAYRA MI YORMAK GEREK? Ayhan Ongun Yazdı…

Halk arasında sık kullanılan bir tabirdir “Hayra yormak”

Kötü bir rüya gördüğünüzde, anlattığınız kişi, genelde böyle söyler.”kötü düşünme hayra yor.” Kabus görür, dağdan aşağı doğru yuvarlanırsınız ya, çoğu zaman. Sizi teselli etmek için de olsa “bir sıkıntıdan kurtulacaksın” ya da benzeri sözlerle sizi rahatlatmaya çalışırlar.

Yeni anayasa taslağı mecliste görüşülmeye başladığı andan itibaren, muhalif cephede bir hayır furyası başladı.

Kimileri sosyal medyadaki profillerinin başına hayır koydular, kimileri her paylaşımın bir yerlerine hayır sözcüğü yerleştirdiler.

 

Tüm bu yapılanlar aslında kolaycı muhalif çözümler.

 

Sosyal medyadaki enerjilerini halka inerek, kendi doğrularını anlatma yönünde harcasalar, öyle sanıyorum çok daha etkili olacakken; yine o bildik, kolay muhalefet tarzını sürdürüyorlar.

Anayasa değişiklik teklifi mecliste kabul edildikten sonra, referandum yolu açıldı.

Şimdi çok daha etkili ve doğrudan halkı bilgilendirmeye yönelik kampanyalar gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Ancak bu durumda da önemli bir tehlike ve risk söz konusu gibi görünüyor.

Neye karşı olduğunun bile farkında olmayan klavye kahramanları; yine toptancı bir yaklaşımla, kendi gibi düşünmeyenleri düşman görme hastalıklarını sürdürerek “evet diyenler haindir” ya da “evet demek ülkeye ihanet etmek, demektir” gibi nefret dilini kullanmaya başladılar.

Oysa tüm toplumu ilgilendiren bir konuda o toplumun bir bireyi olan herkesin görüş belirtme hakkı vardır ve bu görüş tamamen bize ters gelebilir.

Demokrasiyi içselleştirmiş insan, kendi gibi düşünmeyen insanların görüşlerine de saygılı olmak zorunda olduğunu bilir.

Referandum dediğimiz olay, bir halk oylamasıdır.

Halkın iradesine saygı göstermek yerine, üstenci bir tavırla” evet diyenler; ya cahildir ya da hain” gibi saçma ve anlamsız bir yaklaşım sergileyen elitler yüzünden bir dolu sakıncalar içeren bu anayasa değişikliği kabul edilirse, suç kimin olacak?

O zaman da” hayra yoracak mıyız?”

Partim istemiyor, o yüzden hayır diyorum” diyenin “reis böyle istiyor, o yüzden evet diyorum” diyenden farkı nedir?

Bundan sonraki yaşamımızı derinden etkileyecek, ülkenin geleceğini belirleyecek bir köklü değişiklik yapılacak. Hepsi toplam 18 madde ve okuduğunuzda hepsi 18 dakikanızı bile almayacak. Üstelik de bilgi çağında bu maddelere ulaşmak bu kadar kolayken!

Belki bu maddeler içerisinde kabul edebilecekleriniz de olabilir. Ama ne yazık ki, referandumda toptan oylanacağı için tümü üzerinden değerlendirmek ve oyunuzu ona göre belirlemek zorundasınız.

Örneğin, milletvekili seçilme yaşının 18 e indirilmesi bana da pek anlamlı gelmiyor. Ancak siyasi partiler açısından bakıldığında; bu yetkiyi kullanmak zorunda değiller.

Nasıl ki medeni kanunda boşanmak bir haktır ama eşler bunu kullanmak zorunda değiller.

Aynı keza siyasi partiler bu hakkı dilerlerse kullanabilirler.

Öte yandan siyasi partilerin, seçim yasası gibi daha öncelikli değiştirilmesi gereken yasalara ilişkin hiç mi söyleyecek sözü yok. Yüzde on seçim barajı gibi bir ayıptan bu ülkeyi kurtarmak var iken, rakiplerinizi sistem dışına itmek uğruna bu ayıba daha ne kadar ortak olacaksınız.

Görünen o ki; ülke iki kutba ayrıldı.

AK Parti ve MHP evet bloğunu, CHP ve HDP hayır bloğunu oluşturuyor.

MHP nin içerisinde azımsanmayacak sayıda hayır diyebilecek insan var. Öte yandan HDP tabanının içerisinde de evet diyebilecek insanların olabileceği tahmin ediliyor.

Sonuçta bir yarış ve bu yarışı kazanmaya yönelik kampanyalar örgütlenecek.

Oyu halk vereceğine göre, halkın bilgilendirilmesi gibi önemli bir görevle karşı karşıya olan siyasi partiler, kendi doğrularını anlatma yerine yine öteki üzerinden politika yaparak, başkalarının yanlışlarını anlatmaya yönelmezler umarım.

Hangi konuda ve hangi koşulda olursa olsun demokrasiden, halk iradesinden ayrılmamak gerektiğine inanan biri olarak, birbirimizi ötelemeden, aşağılamadan, yok saymadan bir referandum gerçekleşmesini diliyorum.

Aksi halde, bugün ölüm yıldönümünde andığımız Uğur Mumcu ve demokrasi şehitlerinin yaşamları pahasına verdikleri mücadele boşa gidecektir.

 

AYHAN ONGUN(Gazeteci-Yazar) 24.01.2017/BODRUM

Paylaş