Anasayfa » Çevre » İNSANLIK TÜM YABANIL MEMELİLERİN %83’ÜNÜ, BİTKİLERİN İSE YARISINI YOK ETTİ

İNSANLIK TÜM YABANIL MEMELİLERİN %83’ÜNÜ, BİTKİLERİN İSE YARISINI YOK ETTİ

İnsanlık tüm yabanıl memelilerin %83’ünü, bitkilerin ise yarısını yok etti

Jana Sepehr ve Joe McCarthy

Dünya üzerinde kalan tüm kuşların %70’i kümes tavukları ve diğer çiftlik kuşları.

Dünya gezegeninde insanlar aslında çok küçük bir tür.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin raporuna göre 7,6 milyar insanın ağırlığı, dünyanın biyokütlesinin yalnızca %0,01’ini oluşturuyor.

Aynı rapora göre bakteriler tüm biyokütlenin %13’ünü, bitkiler %83’ünü ve diğer tüm yaşam formları toplam ağırlığın %5’ini oluşturuyor.

Gezegenin bu kadar küçük bir kısmını oluşturmalarına rağmen insanlar son birkaç bin yıldır kendi dışlarındaki her şeyi istikrarlı bir şekilde yok ediyorlar.

Öyle ki insanlar tüm yabanıl memelilerin %83’ünün ve tüm bitkilerin yarısının soyunu kuruttular.

Ve insanlar yalnızca yabanıl hayatı dümdüz etmekle kalmıyor, hangi hayvanların ve bitkilerin kalacağına da karar veriyorlar.

Dünya üzerinde kalan tüm kuşların %70’i kümes tavukları ve diğer çiftlik kuşları. Ve kalan memelilerin %60’ı büyük ve küçükbaş çiftlik hayvanları, %36’sı domuzlar ve sadece %4’ü yabanıl.

Deniz memelilerinin ise geçtiğimiz yüzyılda %80 azaldığını belirtiyor rapor.

“Dünya üzerinde işgal ettiğimiz yerin böylesine orantısız olması gerçekten çarpıcı,” diyor raporu hazırlayan ekibin lideri Profesör Ron Milo. “Kızlarımla yapboz çözerken, genellikle filin yanında bir zürafa, onun yanında da bir gergedan olur. Ama onlara dünyanın daha gerçekçi bir algısını kazandırmaya çalışıyor olsam, bir ineğin yanında bir başka inek, onun yanında yine bir inek ve sonra da bir tavuk olurdu.”

Evcil ve yabanıl hayvanlar arasındaki bu hayret verici dengesizliğin nedeni, sanayileşmiş çiftçilik, kaynak ekstrasyonu ve insan medeniyetinin genişlemesi. Bunların tümü ekosistemleri yok ediyor.

Hayvanların ve bitkilerin azalışını belgeleyen başka çalışmalar da var. Örneğin bilim insanları bir süre önce, dünyanın dört bir yanında soyu tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan milyarlarca yerel hayvan popülasyonunun olduğu gezegende altıncı soy tükenmesini yaşadığını öne sürdüler.

Bu azalış hiçbir şekilde hız kesmiyor. Bir başka çalışma, yüzyılın sonunda sıcaklıkların sanayileşme öncesi seviyelerden 3.2 derece yükselmesi halinde, hayvan alemindeki türlerin coğrafi aralıklarının yarısını kaybedebileceği belirtildi.

Milo’nun liderliğini yaptığı çalışma, dünya üzerindeki tüm organizmaların kütlesinin ilk cinse göre tasnif edilmiş kırılımı ve verilerin daha iyi işlenebilmesi için daha fazla araştırma ve teknolojik ilerleme gerekiyor.

“Umuyorum ki bu çalışma herkese insanlığın bugün dünya üzerindeki son derece hakim rolüne dair bir bakış açısı kazandırır” diyor Milo.

22 Mayıs 2018

Kaynak: globalcitizen.org

Çeviri: Serap Şen

Paylaş