Anasayfa » Çevre » Isınma değil “Küresel Isıtma”

Isınma değil “Küresel Isıtma”

“Dünya kendiliğinden ısınmıyor” diyerek , iklim krizi nedeni ile yaptığı çeşitli grafik tasarımlarından oluşan ilk sergisini  Gümüşlük’te açan Yasemin Sayıbaş Akyüz “İklim krizi ile dünya değil, yaşanabilir bir dünya yok oluyor” diyor. 

İklim aktivisti kimliği ile tanınan Yasemin Sayıbaş Akyüz’ün mesleği grafik tasarımı. Sanatçı, ilk sergisini  18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında Toprak Ev’de açtı. Sergi, 08-24 Eylül 2021 tarihleri arasında görülebilir.

İklim krizi ile dünya değil, yaşanabilir bir dünya yok oluyor.

Akyüz “Dünyadaki tüm canlıların varoluşunu tehdit eden ısınmanın sebebi insan faaliyetleri, bilim söylüyor. Dünya kendiliğinden ısınmıyor, ısıtılıyor. İşte bu yüzden küresel ısınma değil, küresel ısıtma! Kelimeler güçlüdür, bir bakarız yakıp yıkan, akıp coşan, esip gürleyen gitmiş, bahar gelmiş.” diyerek, ısınmadaki insan faktörüne vurgu yapıyor.

Sanatçının serginin açılışında yaptığı konuşma ise şöyle:

“Sevgili dostlarım iyi ki geldiniz, teşekkür ederim. Bodrum Belediye Başkan Yardımcımız Sayın İlknur Hanım burada. Katılımlarından dolayı teşekkür ederim.

Bu kadar heyecanlanacağımı düşünmüyordum… Bu benim ilk kişisel sergim. Grafik tasarımcı kimliğimin ötesinde tema olarak iklim krizi olması beni daha da heyecanlandırıyor. Çünkü ben bir iklim aktivistiyim. Uzun yıllardır takip ettiğim iklim konusunda 2 sene önce sahada aktif olarak çalışmaya başladım. Pandemi ile birlikte evlerimize kapandığımız dönemde ben şimdi iklim krizi ile ilgili ne yapabilirim diye başladım bu tasarımları yapmaya. Pandemi sonrası dönemde de devam edeceğim. Sanatın duygulara hitap eden özelliği ile böylesine önemli bir mücadelede iyi bir araç olduğunu düşünüyorum.

Evet böylesine önemli bir mücadele.. iklim krizi, çağımızın krizi. İnsan türünün dünya üzerinde kurduğu sistemin bir sonucu. Gereğinden çok üretiyoruz, gereğinden çok tüketiyoruz. Tükettiğimiz yerin altından atmosferin üst katmanlarına kadar, hava, su, toprak, bitkiler, hayvanlar ve insanın ta kendisi. İklim krizi ile dünya yok olmuyor. Tüm canlılar için yaşanabilir bir dünya yok oluyor. Küresel ısınma diyoruz. Son IPCC, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli raporunda da altı çizilerek belirtildi. Isınmanın sebebi insan faaliyetleri. Yani aslında dünya ısınmıyor, ısıtılıyor. İşte bu yüzden serginin ismini “küresel ısıtma” koydum. Çünkü, artık karar alıcıların sorumluluklarını kabul ederek acil olarak yapılması gerekenleri yapması gerektiğini düşünüyorum.

Akbelen Ormanlarına ve İkizköy’e destek

Sanatçı konuşmasına şöyle devam etti: “Burada bize çok değil 1 saat mesafede İkizköy’de iklim krizi açısından son derece önemli bir mücadele veriliyor. Kömür madeninin genişletilmesi için 740 dönüm Akbelen Ormanı kesilmek isteniyor. İklim krizinin faili fosil yakıtlar; mesela kömür. Ormanlar ise bizim iklim krizine karşı sigortamız. İklim krizi çağında kömür için orman yok edilemez. Haklı mücadelelerine destek olmalıyız.

Çocuklarımız, gençlerimiz 24 Eylül’de Küresel İklim Grevi’ne katılıyorlar. Bu grevde sloganlarıyla iklim krizine sebep olan bu sistemin değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Ben de onlara katılıyorum ve iklim krizine sebep olan “Sistemi Kökten Değiştir”, “Sistemi Yok Et” diyorum.

Son olarak yakın zamandaki yangınlarda çok büyük ormanlık alanlarımızı, içinde yaşayan canları kaybettik. Bölgede yaşayan halk yerleşim yerlerini, tarlalarını, hayvanlarını kaybettiler. Gümüşlük Müzik Festivali’nin çok kıymetli uygulaması kapsamında ben de serginin gelirini yangın zedelere bağışlayacağım. Desteklerinizi bekliyorum.

Ayrıca, Gümüşlük Müzik Festivali’ne iklim krizi konusundaki hassasiyetleri ve grafik tasarım sergime yer verdikleri için teşekkür ederim.”

Yasemin Sayıbaş Akyüz

1973 yılında Tokat’ta doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Tekstil Mühendisliği okudu. Tekstil firmalarında çalıştığı süre içerinde bir taraftan grafik tasarım eğitimi alarak reklam sektörüne geçti. Hayal Tacirleri Tasarım Grubu’nun kurucularından. 1999 yılından beri uluslararası alanda grafik tasarım çalışmalarına devam etmektedir.

Küçük bir şehirde, doğayla iç içe geçen çocukluğu onun her zaman çevreye duyarlılığını yüksek tutmasını sağladı. Önce Tokat, ardından İstanbul ve 2005’ten beri yaşadığı Bodrum’da şahit olduğu ekolojik tahribat ve iklim değişikliğinden krizine giden süreçle, 2019 yılında sahada iklim aktivistliğine başladı. Kurucularından olduğu Bodrum İklim Acil Grubu ile her cuma iklim eylemleri düzenleyerek yerel ve ulusal düzeyde iklim krizi farkındalığını artırmaya çalıştı.

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle evlerimize kapanmak zorunda kaldığımız 2020 yılında aktivist eylemlerine devam edebilmek için iklim ve ekoloji krizi ile ilgili grafik çalışmalar yapmaya başladı. Tasarladığı görseller ulusal pek çok yayın organı, çevre örgütü ve yerel hareketler ile uluslararası örgütler tarafından kullanılıyor.

Eski, unutulmaya yüz tutmuş sanat formlarına da ilgi duyan Yasemin, bir dönem atölyesinde stop-motion film ve otomata çalışmaları yaptı. Onun için sanat bir karşı duruş ve muhalefet gerektirir. Sanatın kitlelere ulaşım gücüyle iklim krizi ile mücadele konusunda ciddi bir farkındalık uyandıralabileceğine inanıyor.

Evli ve bir çocuk annesi. Bodrum’da yaşıyor.

Paylaş