Anasayfa » Ekonomi » KIRSAL TURİZM FAALİYETLERİNE NASIL DAHİL OLURLAR?

KIRSAL TURİZM FAALİYETLERİNE NASIL DAHİL OLURLAR?

Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından finansmanı sağlanacak olan “Muğla İlinin Kırsal Kalkınma Potansiyelinin Belirlenmesi” kapsamında 8 ilçede 3 ay boyunca çalışma yapılacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna’nın yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan proje kapsamında pilot mahalleler belirlendi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğinde 3 ay sürecek projenin paydaşları arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında projenin yürütücülüğünü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi adına Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna yapacak.

Projenin imzaları geçtiğimiz günlerde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Muhammed Sevinç arasında atılmıştı. Proje Muğla’nın 8 İlçesini kapsarken, 2014-2020 Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisinde belirlenen ihtiyaçlar arasında yer alan, aynı il içerisindeki gelişmişlik düzeyi farkının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak kırsal kalkınma planının ortaya konması hedefleniyor.

Proje hakkında proje ortakları ile toplantı yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Muammer Tuna, “Proje merkezi Menteşe ilçesi dahil olmak üzere Fethiye, Seydikemer, Ula, Milas, Yatağan, Kavaklıdere ve Ula ilçelerini kapsayan bir proje. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi en az olan 7 ilçede nitel ve nicel araştırmanın (anket çalışması, görüşme ve gözlem yöntemi) kullanıldığı sosyolojik bir araştırma yapılacak. Turizm faaliyetleri ile refah düzeyi artan kıyı şeridinin iç bölgelerde de kırsal turizm payını alması ve kırsal turizm aracılığı ile kırsal kalkınmanın sağlanması ana alternatif yol olarak gözükmektedir. Bu bağlamda araştırma kapsamında özellikle bu bölgelerin kırsal kalkınma faaliyetleri altında yer alan kırsal turizm faaliyetlerine nasıl dahil olabileceklerinin ortaya konulması önem taşımaktadır” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan kapsamlı araştırmadan elde edilen veriler analiz edilerek ‘Muğla İlinin Kırsal Kalkınma Potansiyeli Raporu’ düzenlenecek. Rapor, belirlenen ilçelerde uygulanabilecek kırsal kalkınma uygulamaları, öne çıkabilecek sektörleri ortaya koyarak Türkiye’de özellikle AB uyum süreci ile artan kırsal kalkınma uygulamalarında devlet kurumlarına ve özellikle özel teşebbüslere rehber niteliğinde olması hedefleniyor.

Türkiye’de kırsal alanlarda yeterli örgütlenme sağlanamadığına dikkat çeken Tuna, “Örgütlenme olmadığı için kaynaklar rasyonel bir şekilde kullanılamamaktadır. Kırsal alanlarda var olan bu eksikliğin giderilmesi için öncelikli olan yerel halkın imkânları hakkında yeterli bilgi sahibi olmamasıdır. Bu sebeple projenin ikincil amacı, pilot mahallelerde yerel halk ile gerçekleştirilecek olan ‘Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejileri Bilgilendirme Eğitimleri’ yapmaktır. Bölgelerin kalkınma stratejilerinin belirlenirken yerel halkın da bu alanda bilgilendirilmesi, proje sonucunda sunulacak rapor rehberliğinde yapılacak uygulamalar için önemli bir altyapı desteği sağlayacak ve yerel halkın yapılacak uygulamalara katılımınız arttıracaktır. Proje sonunda yapılan çalışmaların paylaşılacağı ve kırsal kalkınmaya dair oturumların ve fotoğraf sergisinin yer alacağı bir çalıştay yapılacak” dedi.

Paylaş