Anasayfa » Kültür - Sanat » MEÇHUL DENİZCİ ANITI…”TOHUMLAR TAŞA DEĞİL, TOPRAĞA DÜŞSÜN”

MEÇHUL DENİZCİ ANITI…”TOHUMLAR TAŞA DEĞİL, TOPRAĞA DÜŞSÜN”

The Bodrum Cup 28. yılında,  The Bodrum Cup Art Show ekibi ile Yunanistan’da da yarışçılarla birlikte olacak yolcu gemisinde açtığı sergiyle kalmayıp,  “meçhul denizci anıtının” da ilk tohumlarını attı.

“The Bodrum Cup Art Show” da  yolcu gemisi olan ‘Fahri Kaptan I’ feribotunun üzerinde, “The Bodrum Cup Art Show” bünyesinde Zeynep Sanat Galarisi’nin kuratorlüğünde düzenlenen sergide, ülkenin tanınmış 10 ressamının deniz ve Bodrum’u  işleyen seçkin eserleri sergilendi.  Ezoterik resmin öncüsü Yavuz Tanyeli ve Ahmet Kuşakçı ile sanat sohbetleri yapıldı. Bodrum Kanuni S.S.Lisesi son sınıf öğrencisi Rengin Şenol da gitarıyla mini konser verdi.

MEÇHUL DENİZCİ ANITI

28 yıl önce Ahşap Yat Yarışları adıyla başlayan, “28. The Bodrum Cup”ın ilk gününden bu yana organizasyonunda gönüllü olarak yer alan Galip İsen, hayal olarak düşündükleri “meçhul denizci anıtı”nın ilk tohumlarını attıklarını ifade ederek, bu hayalin artık projeye dönüşmesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:

“Bugün hangi denizci ülkeyi ziyaret etseniz, küçücük koylarda bile bir “meçhul denizci anıtı”na rastlarsınız. Bu anıtlar sadece köpüklü sularda kaybolup gidenleri değil, geride onların acılarıyla kalanları da saygı ve şükranla selamlarlar.  İnsanlar karanlık sularda yok olmuş, gemiler batmış, hazineler denize gömülüp efsanelere karışmıştır.  Uygarlığa ve servete denizden kavuşan toplumlar, denizde yitirdiklerini unutmamışlardır. Onlara duydukları şükranı, özel günler, törenler ile ama en çok da anıtlar ile tarihe geçirmişler, ölümsüzleştirmişlerdir.

 

 

Ne yazık ki, sekizbin kilometre kıyısı olan Türkiye’de geçmişle bugünün kültürel devamlılığının  köprüsünü kuran böyle bir anıt yoktur. Denizcilerimizin anıları, araf’taki kayıp ruhlar gibi rüzgarlarda, dalgalarda uçuşup durur. Artık o kayıp anılara bir ad, bir aidiyet odağı koymak, onlara sahip çıkmak zamanı gelmiştir.”

“TOHUMLAR TAŞA DEĞİL, TOPRAĞA DÜŞSÜN”

Galip İsen’e bu anıtın nasıl oluşacağını sorduk. İsen, bir hayalin ilk tohumlarını attıklarını, bunun bir proje olarak kampanyaya dönüşmesi gerektiğini ve konudan bilgi sahibi olan bazı sanatçıların  “aklımdan geçen meçhul denizci anıtı” konulu eskizleri ile destek verdiklerini ifade ederek “The Bodrum Cup 28. yilinda Turkiye’nin denizcilerini, deniz severlerini, yurtseverlerini, resmi yetkililerini bir “meçhul denizci anıtı,” yapılmasi için faaliyete geçmeye davet etmektedir. En uygun yerin de, sivil denizciliğin kalbi olan, binlerce yıl deniz sayesinde tarihe gömülmeden varlığını sürdüren Bodrum olduğu düşüncesindedir. Kampanyaya herkesin gönülden katılmasını, böylelikle en kısa zamanda bir proje hazırlanarak, “Meçhul Denizci Anıtı Tasarım Yarışması” açılması yönündedir. Hepinizi aramızda görmek istiyoruz!” dedi.

mechul-denizci-jpg2mechul-denizci-jpg2-jpg3-jpg4-jpg5mechul-denizci-jpg2-jpg3

Paylaş