Anasayfa » Çevre » MENTEŞELİ MUÇEPLİLER YAYLALARINA SAHİP ÇIKTILAR

MENTEŞELİ MUÇEPLİLER YAYLALARINA SAHİP ÇIKTILAR

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) 11. MUÇEP; 20 Ocak 2018 Cumartesi Günü, Menteşe’de Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonu’nda , “MUÇEP’in Yapısı ve İşleyişinin gözden geçirilmesi” adı altında tek gündem maddesi ile toplandı.

Muçep’in toplantısına Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, imardan sorumlu ve şehir plancısı yardımcıları ile katıldı. Gümüş, Muçep’i çok önemsediklerini ifade ederken, belediye olarak ellerinden gelen destekleri verdiklerini ve vereceklerini söyledi. MUÇEP Menteşe Grubu Karabağlar Yaylası Çalışma grubunun  “Muğla Karabağlar Yaylası”nın yayla niteliğini giderek yitirme tehlikesine ilişkin alınması gereken önlemlerle ilgili sorularına cevap veren Bahattin Gümüş ve çalışma arkadaşları “bu güne kadar kesik ve irimleri yok ederek duvar ören ev sahiplerine ceza kesmekle kalmadık, bazılarını yıktık. Şimdi, gerek koruma kurulu, gerek Muğla Belediyesi, gerekse Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile çalışmalarımız sürüyor. Koruma altına alacağız “ diyerek yanıtladılar. Gümüş, avmler, çok katlı rezisdanslara Muğlamız’da yer vermeyeceğiz. Muğlamız’ı kültür merkezi yapacağız” diyerek, Muçepliler’e doğal sitlerdeki değişikliklere karşı verdikleri mücadelede başarılar dileyerek ayrıldı.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ile Karabağlar Yaylası Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği üyeleri adına basın açıklamasını yapan Dernek Başkanı Sevinç Göçügenci “Yıl; 1671. Evliya Çelebi Muğla’ya gelir, Karabağlar Yaylası’nı gezer. Bu gezisinin ardından meşhur seyahatnamesine ‘Karabağlar Yaylası’nın Osmanlı ülkesinde bir benzeri yoktur. Ne Malatya’nın Aspuzu’su ne de Konya’nın Meram’ı ile karşılaştırabilir, Karabağların yollarına giren kişi, bir ağaç deryasında kaybolup, yolunu bulamaz. Bağ yollarına güneş ışığı bile giremez’ notunu düşer. Yıl 2018. Şehrimize en yakın, en büyük yeşil alanımız olan, yoğun bitki örtüsü, bülbülleri, karatavukları ile üzerlerinde yaşayan canlı çeşitliliği, kendine özgü ahşap mimarisi ve kahveleri ile yerel halk ve dışarıdan gelen misafirlerimizin uğrak yeri olan yaylamız, aynı yayla değil. Onu koruyamadık. Üstelik doğal SİT alanı olarak koruma altına alınmış olmasına rağmen, kendi ellerimizle yazdığımız koruma kararına uymadık, uymuyoruz.Neler mi yaptık, yapıyoruz. En başta Evliya Çelebi’nin sözünü ettiği ‘Ağaç deryası’ yok oldu. Ağaçlarımızın büyük bir kısmını kestik. Kesik ve irimlerimizi yok edip yerlerine taş duvar ördük, tel çit çektik. Koruma altında olan anıt ağaçlarımıza iyi bakmadık çoğunu hasta ettik. Meşhur yayla bülbüllerimiz ötmez oldu. Doğal toprak yapısını bozarak yaptığımız dolgularla yaylamızı kış mevsimlerinde sele teslim ettik. Bu nedenle tarım ve hayvancılığı da bitirmiş olduk. Karabağlar Yaylamızın vazgeçilmezleri koruma altındaki kahvehanelerimizin (Kadıkahve, Vakıf, Hacıahmet, Tozlu, Ayvalı, Berberler, Keyfoturağı, Polis, Süpüroğlu, Yenikahve, Narlı, Topallar, Sece,Kırkahve, Cihanbeğendi, Gökkıble, Kozlu) çoğu restore edilmeyi bekliyorlar. Kadıkahve’nin restoresi için çalışmalar hala hazırlık aşamasında. Tarım ilaçları ile toprağını, kuyularında suyunu zehirledik. Toprağını ve suyunu zehirlediğimiz Karabağlar Yaylamız şu an can çekişmektedir. Üstelik çevresindeki kontrolsüz kentleşme Karabağlar yaylamızın doğal sit statüsünü tehdit etmektedir. Karabağlar Yaylası’nın doğal sit statüsü bozulan alanları da eski haline getirilmeli, bir metrekarelik bir alanı dahi doğal sit statüsü dışına çıkarılmamalıdır” diye konuştu.

Muğla Büyükşehir ve Menteşe Belediyeleri’ne seslenen Göçügenci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha fazla gecikmeden belediyemiz bünyesi içinde tek konusu Karabağlar yaylamız olan bir birim oluşturulsun. Diğer yetkili idari birimler ve üniversitemiz ile işbirliği içinde çalışabilecek olan bu birim ne Malatya’nın Aspuzu ne de Konya’nın Meram’ı ile karşılaştırılamayacak güzellikteki kentimizin doğal ve kültürel zenginliği, eşi benzeri olmayan Karabağlar Yaylamızı yeniden yaşatacak can suyu olsun. Karabağlar yaylamız yeniden hayat bulsun.”

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) 11.Toplantısı Sonuç Bildirgesi:

Öğleden sonra devam eden toplantının sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinde, Muçep üyeleri tarafından ortaklaşılan konular ise şöyle:

1.MUÇEP’in varoluş nedeni olan Doğal Sit Alanları değişiklikleri kabul edilemez . Sadece Muğla’da değil Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, özellikle koylar ve kıyılarda imarın önünü açan bu uygulamalara karşı, bütüncül olarak mücadele edilmeli, ilgili sivil toplum kuruluşları ile iletişim içinde olunmalı.

2.MUÇEP  “Yaşam alanlarıma” dokunma temelinde ve gönüllülük esası ile kurulmuş “iletişim ve dayanışma” platformudur. İç işleyişi de, var olan kılavuzu doğrultusunda devam edecektir.

3.MUÇEP içinde yer alan bizlerin öncelikli çabası yürüttüğümüz çevre mücadelesine Muğla’nın bütün ilçelerinden en geniş katılımın sağlanması için çabalamak olacaktır.  Bölgemizdeki ekolojik sorunlar, iletişim ağlarında duyurulacak, etkinlik veya destek istendiğinde koordine edilecek.

4.Bugüne kadar oluşmuş, ancak bazılarının çalışmadığı görülen komisyon ve çalışma gruplarının üyelerine duyuru yapılarak, çalışmayanların kapatılması önerilecek. Bundan sonrası için, konu ve program, proje öneren gönüllülerin kendi komisyon/çalışma gruplarını kurarak, bir koordinatör belirleyerek sekreterlikle iletişimi sağlaması genel kabul görmüştür.

  1. Bugüne kadar tam randımanla çalışmadığı öne sürülen, ancak çoğunlukla bir dönem daha denenmesi istenen “mucep.com” iletişim ağı devam edecektir.
  2. www.mucep.orgweb sitesinin daha etkin kullanımı için, daha çok gönüllü kullanıcı tarafından güncellenmesi gerekmektedir. Bu konuda gönüllü olan arkadaşlarımıza web sitesinin yeniden tasarlanıp güncellenmesi işinin devredilmesine karar verildi. Katkı sağlamak isteyen arkadaşlara da kolaylık sağlanacaktır.
  3. Gündem dışı olarak,  MUÇEP Menteşe Grubu Karabağlar Yaylası Çalışma grubunun hazırladığı “Muğla Karabağlar Yaylası”nın yayla niteliğini giderek yitirme tehlikesine dikkat çeken, Muğla ve Menteşe Belediyeleri ile,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nü gerekli önlemleri alması için göreve çağıran basın açıklaması yapıldı.
  4.    Bir sonraki MUÇEP Meclis toplantısının Köyceğizli arkadaşlarımız içinde uygunsa Köyceğiz’de 3 ya da 10 Mart 2018 tarihinde yapılması kararlaştırıldı. Tarih netleşince ayrıca duyurusu yapılacaktır.

Paylaş