Anasayfa » Politika » MÜLTECİLER İÇİN ÇALIŞTAY

MÜLTECİLER İÇİN ÇALIŞTAY

 Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği, 11 Şubat Perşembe Günü “Bodrum’da Mülteci Çalıştayı” düzenliyor.

Bodrum’da Mülteci Çalıştayı:

Yaşadıklarımız, Yapamadıklarımız

Geçtiğimiz yıl Bodrum’da yaşanan mülteci sorununda çalışmalarıyla öne çıkan genç dernek Bodrum’da İnsanca Yaşam, 11 Şubat’ta mülteci çalıştayıdüzenliyor. “Mülteci Sorunu ve Bodrum-Yaşadıklarımız, Yapamadıklarımız” başlıklı çalıştayın amacı Bodrum’daki sivil toplum kuruluşlarını kamu kuruluşları ve vatandaşlarla bir araya getirerek çözüm üretmek. Herkese açık olan çalıştay11 Şubat Perşembe günü Bodrum Maya Otel’de 10.30 – 18.00 saatleri arasında düzenlenecek.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Mülteci Hakları KoordinatörüVolkanGerendağ ve Mülteciler Dayanışma Derneği’ndenİrem Somer’in konuşmacı olarak katılacakları çalıştay; Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği tarafından, Bodrum Belediyesi, Sivil Düşün AB Programı ve Bodrum Fotoğraf Sanatı Derneği (BODFAD) iş birliği ile gerçekleştiriliyor.

Amaç mülteci sorunu için iş birliği

İç ve dış göç alan, uzun yıllardır insan kaçakçılarının da geçiş için kullandığı bir alan olan Bodrum, 2015 bahar ve yaz dönemlerinde Suriye’den gelen göç dalgasının Avrupa’ya geçişin en önemli noktalarından biri oldu. Kent bu süre içinde kaçakların sayısal olarak çok fazla ve göz önünde olduğu, yetkililerden başlayarak kimsenin ne yapacağını pek fazla bilemediği, yasadışılıkla yasal olanın birbirine karıştığı bir döneme tanık oldu. Çok yüksek bir tempo içinde geçen bu dönemde sivil toplumun verimli bir şekilde bir araya gelmesi sağlanamamıştı.

Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği, Bodrum’da düzenlediğiçalıştayla; devlet, yerel kurumlar ve mültecilerle temasta olan sivil toplum örgütlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bodrum’un hazırlıksız yakalandığı ve yabancısı olduğu mülteci sorunu ve hakları konularının masaya yatırılacağı çalıştay sonunda, bir platform oluşturularak ilgili kurumların daha etkili ve planlı çalışması; yerel yönetimler ve devletle etkin koordinasyon yapılması hedefleniyor. Dernek, bu doğrultuda strateji geliştirme toplantıları yapmayı ve 2016 baharında beklenen ikinci mülteci akınına kenti hazırlamayı planlıyor.

Mülteci hakları, sivil toplum – kamu – yerel yönetim iş birliği, stratejiler ve öngörülerin masaya yatırılacağı, mülteci, sığınmacı ve kaçaklara insan onuruna yakışacak şekilde davranılması ve hayatlarının kolaylaştırılması için yapılması gerekenlerin ortaya konacağı çalıştay tüm Bodrumlulara açık.

Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği hakkında

Ekim 2015’te, içlerinde Bodrum’da yerleşik yabancı uyrukluların da bulunduğu bir grup gönüllütarafından kuruldu. 2015 baharında çoğunluğu Suriye’den gelen ve Bodrum üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların yarattığı dünyanın en büyük ikinci göç dalgasına insani yardım yapmak için bir araya gelen Bodrum’da İnsanca Yaşam Derneği, bugüne kadar 8 ayda yaklaşık 50.000 kişiye 50.000’e yakın öğün yemek, 15.000’e yakın hijyen paketi dağıttı. Toplamda 20 koli kıyafet Kos’a, 100 koli Suruç’a ve 300 koli de İzmir’e gönderdi.

Yalnızca sığınmacılara değil, yardıma ihtiyacı olan herkese yardım elini uzatan dernek, içinde sığınmacıların da bulunduğu Bodrum’daki evsizlere her akşam sıcak çorba dağıtıyor. Sonbahar’da Bodrum’da yaşanan sel felaketinde evleri hasar gören ailelere de ev eşyası, giyim, gıda ve hijyen malzemesi desteği vermişti. Derneğin, maddi durumu yeterli olmayan ailelere destekleri devam ediyor.

Kültür ve sanat konularına da destek veren dernek, 2015 sonunda tüm Türkiye’de eş zamanlı yürütülen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin Bodrum ayağında yer almıştı.

Derneğin geçtiğimiz günlerde açıklamasını yaptığı Gönüllü Üniversiteliler Programı iseüniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk projelerinde daha fazla yer almasına ön ayak olmayı amaçlıyor. Programa katılacak öğrenciler çalışma saatlerini ve çalışmak istedikleri projeleri kendileri belirliyor, hatta yeni proje fikirleri üretebiliyor, bunları hayata geçirebiliyor. Toplam 50 saatlik gönüllülük programını dolduran üniversiteliler program sonunda bir katılım belgesi almaya hak kazanıyor.

 

Dernek ve çalıştay hakkında detaylı bilgi için:

Tel: 0530 098 3343

E-posta: info@bodrumdainsancayasam.org

www.bodrumdainsancayasam.org

 

Paylaş