Anasayfa » Kültür - Sanat » MÜZİKLİ GÜNLER BAŞLIYOR

MÜZİKLİ GÜNLER BAŞLIYOR

 Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 13.kez müzikseverlerle buluşuyor.

13.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 8 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında Bodrum’un sanat yaşamına renk katmaya hazırlanıyor. Gümüşlük’te festival, klasikten caza, etnik müzikten alternatif müziğe, workshoplara ve Jam session’lara kadar geniş bir yelpazede tam bir festival havası estirecek. Yeni bir konseptle, farklı mekânlarda da gerçekleşecek olan festivalde, konserler 5 hafta sürecek ve tarihi Koyunbaba Antik Taş Ocağı başta olmak üzere, Gümüşlük’teki çeşitli mekânlarda müzikseverlerle buluşacak.

Festivalde bu yıl, “Suda Caz”, “Kumda Gitar” ve “Taşta Klasik” başlığı altında 3 ayrı konsept; toprak ev konserleri; 5 masterclass;  4 farklı sahne ve toplam 28 konserle, çok dinamik ve dikkat çekecek bir program hazırlandı.

Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında ve Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilen 13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinde bu yıl Bridgestone, Kumda Gitar konserlerinin; Bosch ise Taşta Klasik konserlerinin ana sponsorluğunu üstleniyor. Norveç Büyükelçiliği etkinlik sponsoru olarak festivale destek veriyor. T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve BODTO, festivalin kurumsal sponsorları arasında yer alırken; THY, festivalin resmi ulaşım sponsorluğunu; Roots of Highlife ise konaklama sponsorluğunu üstleniyor. Uludağ, Türkmen Çiçekçilik, Sibel Senna Landscape Design ve Mas Matbaa festivalin hizmet sponsorları arasında yer alıyor.

2016’da yeni projelere yelken açan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, farklı müzik disiplinleriyle de dikkat çekecek. Bu yıl, “Taşta Klasik”, “Suda Caz” ve “Kumda Gitar” başlığı altında sunulacak konserler serisinde, kendi ekolünde isim yapmış müzisyenler, festival sahnesinde yer alacak. Geleneksel olarak süre gelen klasik müzik konserleri “Taşta Klasik” başlığı altında 2500 yıllık tarihi taş ocağında gerçekleşirken; festivalin Gümüşlük sahilindeki merkezinde denize ve kumsala kurulacak sahnede gün batımlarında düzenlenecek caz konserleri “Suda Caz” başlığı altında cazseverlerle buluşacak. Yine bu mekânda gerçekleşecek “Kumda Gitar” serisi ise 70’lerin, 80’lerin Bodrum’unu aratmayacak.

Taşta Klasik Konserleri

Bosch’un ana sponsorluğunda gerçekleşecek Taşta Klasik konserlerinde, Gülsin Onay, Jean Muller, Bülent Evcil, Rafael Trevisani gibi isimler, festivalin ana konsepti olan Taşta Klasik sahnesinde yer alacak. Bu yıl müzikseverler, Ayla Erduran’ı tekrar festival sahnesinde görecek. Erduran, Fransız müzisyen Stephane Blet’le birlikte sahne alarak en sevilen keman piyano sonatlarını seslendirecek. Piyanist Gülsin Onay, 2000. konserini 13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin açılışında verecek. 8 Temmuz akşamı Saygun Quartet’le sahneye çıkacak olan Gülsin Onay’ın 2000. konserini veriyor olması, açılış konserini çok daha özel bir yere taşıyacak. Gülsin Onay, hocası Mithat Fenmen’in 100. doğum gününde, birlikte çalıştıkları Chopin Konçertosunun quartet versiyonunu, bu yıl Ulvi Yücelen Oda Müziği Yarışması birincisi Saygun Quartet ve konsere misafir olarak katılacak olan kontrbas sanatçısı Cemre Burhan Çetin’le birlikte çalacak. Programda ayrıca Ulvi Cemal Erkin ve Dvorak’ın eserlerine de yer verilecek. Geçen yıl kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, yöremizin halk türkülerinin, Nail Yavuzoğlu tarafından klasiğe uyarlanmış eserleriyle halka açık seslendirecekleri konserde izleyici karşısında olacak. Ayrıca Jean Muller; Ilya Kondratiev & Emre Yavuz; Bülent Evcil, Philip Moll, Raffaele Trevisani ve Paola Girardi, Taşta Klasik’in dikkat çeken isimleri arasında. Bu yıl festival, yaratıcılarının düetiyle son bulacak. Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay, Piyanist Eren Levendoğlu ile tarihi taş ocağından klasik müzikseverlere veda edecekler.

EREN

Toprak Ev’de Piyano Serisi

Bu sene piyano ile başlayacak olan, önümüzdeki yıllarda farklı enstrümanlarla devam edecek olan butik konserler serisi, Gümüşlük sahilinde festival merkezinde yer alan Toprak ev’de gerçekleşecek. 9 Temmuz’da Emre Yavuz’la başlayacak seride Ilya Kondratiev, Gülsin Onay ve Stephane Blet yer alacak.

 

Suda Caz;

Suda Caz konserleriyle, önceki yıllarda da festival kapsamında gerçekleşen caz konserleri güçlü bir programla festival sahnesine dönüyor. Caza emek vermiş, ismini cazla özdeşleştirmiş müzisyenler, caz severlerle Gümüşlük’te buluşuyor. ENKA Kültür Sanat işbirliğiyle Türkiye’ye davet edilen dünyaca ünlü Norveçli caz trompetçisi Nils Petter Molvær festival sahnesinin merakla beklenen isimleri arasında. Nils Petter Molvær’i Gümüşlük’te kaçıranlar, 12 Temmuz akşamı İstanbul’da ENKA Eşref Denizhan Açıkhava Tiyatrosu’nda izleyebilecek. Ardından Gümüşlük’te Simin Tander, izleyiciyi Norveç’ten Afganistan’a bir müzik yolculuğuna çıkaracak. Norveç Büyükelçiliğinin etkinlik sponsorluğunda festivale davet edilen ve tek kişilik bir orkestra olarak anılan Håkon Kornstad’ın ardından Muğla’nın caz elçileri Muğla Büyükşehir Belediyesi Caz Orkestrası,  Gümüşlük İskelesinde yer alacak. Festivalde Suda caz konserleri, bir ustayı ağırlayacak; Emin Fındıkoğlu + 12, bir “big band” konseri ile sahnede olacak. Bu konser öncesinde emektar cazcı İlham Gencer’e “Yaşam boyu onur ödülü” verilecek. Norveç’in en seçkin sanatçılarından biri olarak gösterilen Kristin Asbjørnsen ve gitarıyla parlayan bir yıldız; Olav Torget, serinin son konserinde, Norveç Büyükelçiliğinin etkinlik sponsorluğunda sahnede olacaklar.

caz

Kumda Gitar

Bridgestone ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan Kumda Gitar konserleri ise tam Bodrum’u yansıtacak nitelikte. 70’lerin, 80’lerin Bodrum’unda olduğu gibi çok sıcak bir atmosferde, gün batarken yine çok tanınmış gitaristler, müzikseverlere unutulmaz konserler sunacak. Sadece ülkemizin değil, dünyanın en başarılı gitaristleri Gümüşlük sahilinde yer alacak.  Festivalin önceki yıllardaki misafirlerinden ve müzik otoritelerinin “Genç Capetown’lı gitarist dünyanın en iyileri arasında dikkat çekiyor” şeklinde yorumladığı Derek Gripper, Afrika müziğini Gümüşlük’e getirecek. Güney Amerika ve caz müziğinin ülkemizdeki iki önemli yorumcusu Hasan Meten &Erdem Sökmen ikilisinin ardından, İrlandalı gitarist Redmond O’Toole, özgün tekniğiyle dikkat çekecek. Sayısız kompozisyonun yaratıcısı genç Polonyalı Marek Pasieczny’i, geleneksel Pers müziğini, çağdaş müzik, caz ve doğaçlamalarla zengin bir perspektiften, müzikal duyarlılıklarıyla birlikte sunan gitarist Golfam Khayam ve klarnetçi Mona Matbou Riahi’den oluşan Naqsh Duo izleyecek. Ayrıca seri konserlerin sonunda antik taş ocağında bir de Kumda Gitar Final Konseri düzenlenecek.

 

Gümüşlük Festival Akademisi;

Festivalin eğitim yuvası GFA’da gerçekleşecek programların çapı önümüzdeki dönemlerde genişliyor. Avrupa Birliğinin festivaller organizasyonu olan EFFE ile başlatılan diyalog sayesinde yıl boyunca; İtalya’da ve Bulgaristan’da iki festival/kurum ile çalışma fırsatı yaratıldı. Avrupa Birliğinden geçeceği öngörülen Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamındaki projede, Türkiye’den 8 öğrenciyi Ağustos ayında İtalya’da; Şubat ayında Bulgaristan’da ve önümüzdeki yıl, GFA masterclassslarında, AB’nin fonlayacağı maddi katkıyla, bedelsiz masterclass programlarında yer alması hedefleniyor.

Festival bünyesinde gerçekleştirilen Gümüşlük Festival Akademisinde bu yıl piyano, keman, flüt ve gitar masterclassları düzenlenecek. Genç yetenekler bu yıl festival kapsamında 5 konser verecek. Halen devam eden GFA masterclass öğrenci kayıtları 30 Haziran tarihine kadar uzatıldı.

Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde düzenlenecek Kumda Gitar, Suda Caz, Toprak Ev ve GFA konserlerinin başlama saati 20:30; Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta Klasik konserlerinin başlama saati ise 21:15’dir.

GÜMÜŞLÜK FETİVALBiletler, Festival Merkezi, Gümüşlük sahili; Roots of Highlife – Ortakent (0 542 443 50 10) ve Biletix’den temin edilebilir.  Bilet iletişim: 0 537 040 37 40

www.gumuslukfestival.org

info@gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfestival

 

 

  1. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali Program:

 

8 Temmuz –  Açılış: Saygun 4tet &Gülsin Onay – Saygun’un genç nesil dört olağanüstü temsilcisi Gülsin Onay’ın 2000. konserinde Gümüşlük’te (Taşta Klasik)

 

9 Temmuz – Emre Yavuz – Harika çocuk, butik konserlerin ilkinde festival sahnesinde (Toprak evde)

 

10 Temmuz – Jean Muller – Kendini samimice müziğine adamış devrimsel bir icracı (Taşta Klasik)

 

11 Temmuz – Nils Petter Molvær – Kuzeyin soğuk cazı, Gümüşlük’te ısınacak… (Suda Caz)

 

12 Temmuz – Simin Tander – Olağanüstü doğal, samimi ve lirik bir sesle Norveç’ten Afganistan’a yapılacak bir müzik yolculuğu. (Suda Caz)

 

14 Temmuz – GFA Piyano – Piyano öğrencileri, masterclass sonrası, hünerlerini sergileyecek. (Toprak evde)

 

15 Temmuz – Ilya Kondratiev & Emre Yavuz – Bu ikilinin müzikal yetenek ve birbirlerine uyumu çok konuşulacak (Taşta Klasik)

 

16 Temmuz – Ilya Kondratiev – Birçok ödül sahibi sanatçı, klasik müzikseverlerin karşısına çıkacak.  (Toprak evde)

 

18 Temmuz – GFA Piyano – Piyano öğrencileri, masterclass sonrası, hünerlerini bir kez daha sergileyecek. (Toprak evde)

 

19 Temmuz – Håkon Kornstad – Bir virtüöz, tek kişilik orkestra (Suda Caz)

 

20 Temmuz – Derek Gripper – Afrika’nın geleneksel müziğine gitarıyla yeni ve heyecan verici bir hayat kattı (Kumda Gitar)

 

21 Temmuz – Hasan Meten & Erdem Sökmen – Gitar düeti Gümüşlük sahilinde (Kumda Gitar)

 

22 Temmuz – Redmond O’Toole – Kendi kuşağının en belirgin ve özgün gitaristlerinden biri olarak kabul ediliyor (Kumda Gitar)

 

23 Temmuz – Marek Pasieczny – Sayısız kompozisyonun yaratıcısı fantastik, genç Polonyalı (Kumda Gitar)

 

24 Temmuz – Naqsh Duo: Golfam Khayam & Mona Matbou – Pers müziğini, çağdaş müzikle buluşturan ikili… (Kumda Gitar)

 

25 Temmuz – Gülsin Onay – Gülsin Onay’ın tılsımlı parmakları, Toprak Ev’in büyülü atmosferinde notalarla buluşacak.  (Toprak evde)

 

26 Temmuz – Kumda Gitar Final Konseri (Taş Ocağında) – Tüm gitaristler Antik Taş Ocağında bir araya geliyor. (Taşta Klasik)

 

27 Temmuz – GFA Gitar – Kumda Gitar Öğrenci Konseri – GFA Öğrencilerinden kumda gitar performansı (Kumda Gitar)

 

29 Temmuz – Stephane Blet & Ayla Erduran – Büyük bir teknik, ihtişamlı bir lirizm, keman virtüözü Ayla Erduran ve piyanist Stephane Blet’in şiirsel yorumlarında buluşacak (Taşta Klasik)

 

30 Temmuz – Stephane Blet – Fransa’da “Klavyenin Kralı” olarak tanınan Blet, Gümüşlük’te toprak ev konserlerinde (Toprak evde)

 

1 Ağustos – Muğla Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası – Muğla yöresi geleneksel ezgileri klasik müzikle icra edilecek (Taşta Klasik)

 

2 Ağustos – Muğla Büyükşehir Belediyesi Caz Orkestrası – Muğla’nın caz elçileri Gümüşlük İskelesinde (Suda Caz)

 

3 Ağustos – GFA Keman – Gümüşlük Festival Akademisinin yetenekli keman öğrencileri Toprak Ev’de sahneye çıkıyor. (Toprak evde)

 

4 Ağustos – Bülent Evcil, Raffaele Trevisani, Philip Moll & Paola Girardi – Gümüşlük’ün yakından tanıdığı muhteşem flüt-piyano düetine, Raffaele Trevisani ve Paola Girardi katılıyor (Taşta Klasik)

 

5 Ağustos-  Emin Fındıkoğlu + 12 – Cazın Türkiye’deki deneyimli ve genç isimlerini bir araya getiren Emin Fındıkoğlu+12, pirinç üflemelilerin ağırlıkta olduğu bir “big band”. Konser öncesi emektar cazcı İlham Gencer’e “Yaşam boyu onur ödülü” verilecek. (Suda Caz)

 

9 Ağustos – Kristin Asbjørnsen and Olav Torget – Norveç’in en seçkin sanatçılarından biri olarak gösterilen Kristin Asbjørnsen’e gitarıyla parlayan bir yıldız; Olav Torget eşlik ediyor. (Suda Caz)

 

10 Ağustos – Kapanış: Gülsin Onay & Eren Levendoğlu – Festivalin yaratıcılarından unutulmayacak bir piyano düeti (Taşta Klasik)

 

11 Ağustos – GFA Flüt – Gümüşlük Festival Akademisinin kapanışını yetenekli flüt öğrencileri yapıyor. (Toprak evde)

 

Paylaş