Anasayfa » Kültür - Sanat » STRATONIKEIA ANTİK KENTİ’NE BİR KEZ DAHA AŞIK ETTİ

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ’NE BİR KEZ DAHA AŞIK ETTİ

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) tarafından düzenlenen “Tarih Konferansları”nın, Herodot Kültür Merkezi’ndeki  “Stratonikeia” konulu konferansının konuğu,  Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt izleyicileri bir kez daha “Stratonikeia”  Antik Kenti’ne aşık etti.

Bodrum Belediyesinin destekleri ile düzenlenen konferansta konuşmacı olan Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bana yıllar önce kendisi için kaleme aldığım bir yazıyı ve o günleri anımsattı.

2013/REZZAN ŞEBİN/ARENA BODRUM GAZETESİ

İş değil, aşktı O’nun ki…
Üç yıl önce tanıdım kendisini. Kara kuru, sürekli konuşan, yürüyen, yerlerden taş, topaç, çalı toplayan , hep güler yüzlü ve enerji dolu bir genç adam. Arkeologmuş. Denizli Üniversitesi’nde doçentmiş. Şimdinin profesörü…
Ben O’nu Strotonıkeıa Antik Kenti’nde düzenleyeceğimiz (Karsanat Barok Müzik Fetivali) bir müzik festivali nedeni ile tanıdım. 1650 yıl önce konserlerin, tiyatro gösterilerinin sahnelendiği anfi tiyatroda geziyorduk. Kazı çalışmaları yapılmış, anfi tiyatro biraz ayağa kaldırılmıştı. Ama yeterli değil diyordu. Bir-iki aylık bir süreye ihtiyacı vardı. Bütün bunları konuşurken, kendimizi bir zaman tüneli içinde bulduk. Bizi tünele sokan O’ydu. Birçok medeniyetin geçtiği kentte, O ve ekibinin yaptığı kazı çalışmaları sonucu bu medeniyetlerin kalıntılarını aynı anda ve ayni metrekareler içinde görmek mümkündü. İki adımda Hellenistik Dönem’den, Bizans’a-Rona Dönemi’ne, Osmanlı’ya, 1900’lere ve hatta bir yapıtın içinde iki döneme ait mimariye, taşlara rastlamak mümkün.
Stratonıkeıa ile ilgili fazla bir şey söylememe gerek yok. Bu antik kenti, üç yıl önce yazdığı bir ön sözle kendisinden okuyun. Ben başka bir pencereden bakıyorum.
Biz öyle öğrendik, öyle yaşadık. “Kim ne iş yapıyorsa, en iyi şekilde yapmalı. Çöpçüyse en iyisi, doktorsa en iyisi, sürücü ise en iyisi, çiftçi ise, fizikçi ise, kimyager ise….hep ama hep en iyi yapmalı işini”…O’nunki ise, en iyisini yapmanın ötesi. O’nun için, kazı , arkeologluk, hocalık bir iş değil. O bir aşık…Ve sadece işine değil, binlerce yıldır yaşamış insanlık tarihine, medeniyetlere ve insanlara aşık. Hoşgörüyü, birlikte yaşamayı kazılarında görse de, O bunu yüreğinde, beyninde yaşıyor. Ve Stratonıkeıa’yı bizlere anlatırken, aynı zamanda insanlara hoşgörü ve birlikte yaşama, saygı ve sevgi dersi veriyor. Yanından ayrılırken, her şeyi unutup, anı unutup , zaman tüneline girmiş buluyorsunuz kendinizi.
“O” Kim mi?  Bilal Hocam, Sayın Bilal Söğüt, Prof. Dr. Bilal Söğüt, Güzel İnsan Bilal Söğüt..

KONFERAN’TAN BİLGİLER

AKADEMİA Başkanı Özay Kartal, konferansın başında yaptığı konuşmada, şunları dile getirdi:
“Herodot Tarih konferanslarımız 3’üncü yılında. Hocalarımız bizi kırmıyor, çok güzel konularla bizi aydınlatıyorlar. İzleyicilerimiz ve vakıf üyelerimiz ‘Biz artık hocaları çok fazla yorduk. Bundan sonraki dönemde antik kentlerimize, yakın çevremizdeki antik kentlere gidelim, yerinde görelim’ diyorlar. Önümüzdeki sene bu tip aktivitelerimiz olacak. Şimdiden müjdesini vermiş olayım.”
Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Bilal Söğüt, Yatağan –Milas karayolunun 7. km.sinde yol kenarında bulunan ve içinde antik dönemlerden günümüze, yaklaşık 3 bin yıllık kalıntıların, bütün olarak yerleşim dokusu ile birlikte korunduğu Stratonikeia antik kentini anlattı. Bilal Söğüt, Stratonikea antik kentinin Hititler döneminden başlayıp, Karya, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemine kadar kesinitisiz bir kent yaşamının bütün izlerini taiıdığını belitti. Karya Kralı Mausolus döneminde kent surları, antik tiyatrosu yapılan kentin en parlak dönemini Roma impartorluğu döneminde yaşadığını belirtti. Sur duvarları, Gymanasium ( Okul ), Buleterione ( Meclis Binası ), Agora ( Pazar Alanı ve meydan ) ve diğer anıt eserlerin kazı ve restorasyonçalışması hakkında bilgi veren Söğüt, “Eskiden kentin pek farkında değildik belki ama şimdi 4 şeritli yol kentin etrafından dolaşıyor. Yakın zamanda daha güzel sürprizlerimiz olacak. Şimdi sütunların başlıkları görünüyor, köy evlerinin bazılarını görüyorsunuz ama yaz dönemi geldiğinde o yoldan geçerken sütunların ayağa kalktığını her birlikte göreceğiz.” Dedi.
“Stratonikeia” antik kentinin öneminin her dönemde fazla olduğuna işaret eden Bilal Söğüt, “2 tane dini merkezi vardı, başka kentlerde olmadığı şekilde. Bu açıdan da farklı. Mesela Amazonlar Dünyanın her yerinde savaşmışlardır, sadece bir yerde savaşmazlar; o da burasıdır. Amazonların barışı temsil ettikleri yer burası. Burası aynı zamanda Batı Anadolu’da Osmanlı’dan birinin ilk kazı yaptığı yerdir. Osman Hamdi Bey’dir. Bu açıdan da Stratonikea ” özel bir antik kent konumda olmayı hakediyor dedi.

Yoğun bir katılımın olduğu konferans sonunda Academia Vakfı başkanı Özay KARTAL Bodrum Belediyesi yardımları için teşekkür etti, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Ümmühan Yurt, Prof. Dr. Bilal Söğüt’e bir teşekkür plaketi sundu.

 

 

 

Paylaş