Anasayfa » Güncel » SULAR YOK MU VAR MI? POLEMİK ÇOK…SUÇLU İSE HİÇ YOK

SULAR YOK MU VAR MI? POLEMİK ÇOK…SUÇLU İSE HİÇ YOK

Torba’da Bodrum’un suyunu taşıyan DSİ Ana Şebeke borularının patlaması ve duruma Muski’nin müdahele etmesinin ardından,  basın açıklaması yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e, AK Parti’den cevap geldi.

Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete’nin yaptığı açıklamada kamuoyunun taraflı bilgilendirme ile karşı karşıya kalmasından dolayı aşağıdaki açıklamasının yapılmasına gerekliliğine dikkat çekilmekte. Kadem Mete’nin konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır. Devletimiz, Hükümetimiz Ülkemizin gözbebeği, Turizmin kalbi Bodrum Yarımadasındaki su sorununu çözmek için hiç bir siyasi kaygı gözetmeden Bodrum Merkez dahil 10 yerleşim birimine içme ve kullanma suyu temini amacıyla DSİ vasıtasıyla ciddi bir yatırım yapmıştır.

Su verilen yerleşimler şu şekildedir.
Bodrum Merkez, Konacık, Bitez, Ortakent-Yahşi, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü ve Yalıçiftliktir.

Bu proje ile yukarıda sıralanan Mülga Bodrum Belediyeler Birliğine üye 10 yerleşimin 2040 yılına kadar olan ihtiyacının birinci bölümü (2025 yılına kadar olan kısmı) tamamlanmıştır. Bu amaçla Milas Geyik Barajı ve Çamköydeki yeraltı kaynaklarından temin edilen su, Güvercinlikte inşaa edilen 40.000m^3/gün kapasitedeki modern arıtma tesisinde arıtılan su (içilebilir kalite) yukarıda sıralanan yerleşimlere 5 yıldır verilmektedir.

Bu proje 5 kısımda gerçekleştirilmiştir. Bunlar sırasıyla

1- İçmesuyu Tesisleri ve İsale Hattı 1. Kısım İnşaatı
2- Güvercinlik Arıtma Tesisi İnşaatı
3- Bodrum 2. Kısım İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı
4- İçme suyu Tesisleri ve İsale Hattı 1. Kısım SCADA Otomasyon ve Enerjilendirme İnşaatı
5- Bodrum Yarımadası İçmesuyu Tesisleri Tamamlama İnşaatı

muski-bodrumun-suyunu-verdi-2Bu 5 iş kapsamında yapılan imalatlara bakacak olursak;
– Toplam kapasitesi 80.000 m^3/gün olan Güvercinlik Arıtma Tesisinin 1. Kademesi (40.000 m^3/gün) ile mevcut Mumcular Arıtma Tesisinin rehabilitasyonu yapılmıştır.
– Muhtelif çaplarda
82.772 m CTP Boru,
59.842 m HDPE Boru,
33.439 m ÇELİK Boru olmak üzere
Toplam 176.053 m boru döşenmiştir.

– Toplam kapasitesi 36.500 m^3 olan muhtelif büyüklükte 25 adet içmesuyu deposu ve mekanik aksamı yapılmıştır.
– Yeni yapılan ve mevcutta bulunan toplam 31 adet deponun otomasyona bağlanma işleri yapılmıştır.
– Tüm sistem SCADA Otomasyon ile birbirine bağlanarak yeni yapılan Güvercinlik Arıtma Tesisinde kurulan kumanda odasıyla otomatik olarak kontrol altına alınmıştır.

Yine Mülga Bodrum Belediyeler Birliğinin talebi doğrultusunda;
Herhangi bir arıza sırasında suyun kesilmemesi için ana isale hattına paralel 15.806 m uzunluğunda Çelik boru döşenmiştir. Ayrıca tüm yarımadayı dolaşan Deniz seviyesindeki 11.661 m ÇTP Boru çelik boru ile değiştirilmiştir.

Yapılan çalışmalarla ilgili bu kadar detayı niye verdim derseniz sevgili vatandaşlarım böylesine büyük devasa yatırım Hükümetimiz tarafından DSİ eliyle yapılmıştır. Torba kavşağında 26.08.2016 cuma günü saat: 15.00’de patlayan bir borunun tamiri için toplam 480 m borunun değişimi MUSKİ tarafından 13 gündür tamamlanamamıştır. İnşallah önümüzdeki cumartesi günü çalışma tamamlanır da tekrar Yarımada geneline su verilebilir.
Büyükşehir Belediye Başkan’ı şu konuda haklıdır. “Suyun siyaseti olmaz” diyor ama su üzerinden siyaseti yine kendisi yapmaktadır.

Bodrum-dsi-Patlak--(10)DSİ tarafından yapılarak hizmete sunulan bu Tesisler 08.Aralık.2011 tarihinde Mülga Bodrum Belediyeler Birliğine Devri gerçekleşmiştir. Yani Tesisler 5 yıldır işletmede kullanım halindedir. Büyükşehir yasası ile birlikte son yerel seçimlerden sonra da tüm Tesisler Büyükşehir Belediyesine dolayısıyla MUSKİ’ye geçmiştir.

Osman Bey açıklamasında; “Bu konuda herkes üstüne düşen sorumluluğu alacak, birbirimizi aldatmayalım ve halkımıza doğruyu anlatalım” diyor. Sizlere şunu açıklamak istiyorum. Büyükşehir yasası ile birlikte Bu konuda da Büyükşehir Belediyelerine çok büyük yetkiler verildi. İsterse Büyükşehir Belediyesi DSİ’nin yaptığı barajları, içmesuyu tesislerini, sulama tesislerini ve tüm derelerin ıslahını kendileri yapabilirler. Kendilerine madem bu kadar güveniyorlar buyursunlar yapsınlar.

Dolayısıyla patlayan boru tamiratını DSİ yapmadı diye birşey yok. 5 yıldır işletilen, vatandaştan su parası alan belediyedir. Bu Tesisler de, patlayan boru hattı da Belediyenindir, kendilerini kiracı gibi gösterip, Devletin Kurumu ve İktidarımıza hedef alan açıklamalar hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.

Ayrıca patlayan borunun geçtiği yerden Belediyenin Mumcular Arıtma Tesisinden gelen bir hattı daha var, çok önceden döşenmiş. Vatandaş bu boruların üzerine binayı daha sonra yapıyor. Bu yapının iznini veren kim? Belediye değil mi?

Bakanlığımız Bodrum’a toplamda 110 milyon TL tutarında bir yatırım yapmıştır. Bunun geri ödemesi 30 yıldır. Geçen beş yıllık süre zarfında yerel yönetim tek bir kuruş ödeme yapmamıştır. Bodruma verilen su miktarının yüzde elliden fazlası kayıp kaçaktır.

Kayıp kaçağı önleyemeyen belediye , toplam su bedelini suyunu kaçak kullanmayan vatandaş üzerinden tahsile gitmektedir. Su fiyatlarının bu denli yüksek oluşunun bir sebebi de budur.

Kamuoyumuza saygıyla duyurulur.

AK Parti Muğla İl Başkanı
Kadem METE

Paylaş

Bir yorum

  1. başkanım söylesene .geyik barajı yokken nerden geliyordu bodrumun ,kapanan beldelerin suyu….tabikide kapanan beldelerin artezyen kuyuları vardı…pompaların bakımlarını yapmadıkları için suçlarını dsi’nin üstüne atıp halkı kandırıyorlar…barajdan gelen su önce depoları doldurup sonra şehir şebekesine veriliyor…inanın bodrumun bazı yerlerinde tazikli su sürekli vardı.ortakent köy içi ve yahşi köy içi su sürekli vardı…sahillerin vanasını resmen kapatmışlar..bilenler bilir şebeke bütün…yani şehir şebekesi patlamadı….pompalar bakımlı olsaydı artezyenden su basılıp depolar doldurulabilirdi…suçu dsi’ye atarak kendilerini haklı gibi göstermeye çalıştılar…