Anasayfa » Ekonomi » “YAT İŞLETMECİLERİMİZ EKONOMİK ZORLUK İÇİNDE”

“YAT İŞLETMECİLERİMİZ EKONOMİK ZORLUK İÇİNDE”

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 2016 bütçesi kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi görüşülürken Muğla’nın ulaşım sorunlarını gündeme getirdi. Demir, seçim vaadi olarak söz verilen ancak bu zamana kadar yatırım programına dair alınmayan yolların ne olacağını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a sordu.

Demir’in Bodrum’la ilgili gündeme getirdiği sorular:

  • Yat turizmi konusunda da sıkıntılar bulunmaktadır. Özellikle Bodrum yat işletmecileri bu sene çok zor durumda kaldı. Yunanistan tarafından gelen yatlar KDV ödemezken, yerli yat işletmecilerimiz yüzde 18 gibi büyük rakamlarda KDV ödüyorlar. Ciddi anlamda ekonomik zorluk ve geçim sıkıntısı içerisindeler. Birçoğu da bırakma noktasına geldi. KDV’nin düşürülmesi yönünde bir çalışma olacak mıdır? Dünya çapında bilinen Bodrum’un simgesi gulet yatçılığı teşvik edilecek midir?
  • Didim, Kazıklı, Kıyıkışlacık, Bodrum Havaalanı arasındaki yol -ki oranın yolları gerçekten çok kötü- eğer planlamaya alınırsa turizme büyük katkısı olacak. Turizmde büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Özellikle Muğla, biliyorsunuz Antalya’dan sonra 2’nci turizm kenti, ama maalesef insanlar kan ağlıyor. Bu konuda hiç olmazsa bir müjde verilirse büyük bir avantajı olur.

nurettin-demirBakanlıklar Arasında Eşgüdüm Sorunu Var

Yıldırım’ın Ege Bölgesi’nden çıkmış bir bakan olduğunu hatırlatan Demir, “Sayın Bakan artık belirli bir tecrübeniz var. Şu konuya dikkat çekmek isterim ki; özellikle Bakanlıkta planlama ve eş güdümde her bazen bu planlamanın uymadığı, üç sene geciktiğini ya da verilen sözlerin tutulmadığını görüyoruz. Bakanlık içerisindeki eş güdüm konusunda büyük aksamaların olduğunu görüyorum. Umarım bununla ilgili belki daha iyi planlama yapılıp, çalışmalar yapılırsa çok daha verimli noktalara gidebileceğini düşünüyorum. Çünkü kim ne koparırsa onun elinde kalıyor çalışmalar.” dedi.

Bazı Bölgelerde Yatırımlar Yetersiz

Bazı bölgelerde yapılan yatırımların yetersiz olduğunu söyleyen Demir, dengesiz bir yatırım planlaması olduğunu söyledi.  Demir, ulaştırma konusunda yeterince olmasa da iyi çalışmalar yapıldığını, ancak denizcilik konusunda bakanlığın ismi geçmesine rağmen, çok fazla sıkıntı olduğunu dile getirdi.

Demir Bakan Yıldırım’a şu soruları sordu:

  • Dalaman-Denizli yoluyla ilgili Başbakan’ın sözü olmasına rağmen yol konusunda hiçbir gelişme yok. Bu söz tutularak, yol yatırım kapsamına alınacak mıdır?
  • SRC için 2003 tarihinden önce SGK’ya 90 gün prim yatırma şartı ayrımcılığa neden oluyor. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?
  • Trafik kazası önemli sorunlardan birisi. Bu konuda ne gibi önlemler alacaksınız?
  • Muğla Yatağan’da ucube bir geçit var. Çine’den çıkıp Yatağan-Muğla tarafına giderken, Yatağan tarafına dönerseniz, Yatağan’dan Muğla’ya geçecek olursanız kışın su dolan, dönüşlerin olmadığı, büyük araçların geçemediği ve çoğu zaman kazaların olduğu bir geçidimiz var. Kolaylıkla çözülebilecek olan bu sorun için, bölgenin bir turizm bölgesi olduğunu da dikkate alırsanız -bölge için birçok insan öldü, genç insanlar öldü- bu kavşağın, bu tünelin, ucubenin ortadan kaldırılmasını özellikle bekliyoruz.
  • Ege Bölgesi’nin ticari ağırlığını taşıyan Alsancak Limanı’nda bazen bir hafta bazen on beş gün insanların beklediğini biliyorum. Bu aksaklıklar ne zaman giderilecektir?
  • Denizli, Aydın’dan Çine, Yatağan, Milas üzerinden, Güllük üzerine yapılacak bir tren taşımacılığı hem Ege Bölgesi’nin ağırlığını hafifletecek hem ticari ihracat konusunda büyük bir atılım sağlayacak, Muğla’ya ve Ege Bölgesi’ne büyük katkısı olacaktır. Eski Bakan Sayın Elvan’la bunu konuşmuştum, devletin yapabileceğini söylemişti ama planlamalar içerisinde bunu göremedim. Bu konuda düşünceniz nedir?
Paylaş