Anasayfa » Çevre » YEŞİL EVLER, KENDİ ENERJİLERİ İLE AYDINLANACAK

YEŞİL EVLER, KENDİ ENERJİLERİ İLE AYDINLANACAK

MAVİ BODRUM’UN İLK YEŞİL EV PROJESİ BODRUM’ UN İLK YEŞİL EV PROJESİ

Bodrum’da ilk kez uygulanacak geçmişin Bodrum evlerinin mimari özellikleri ile günümüz teknolojisinin birleştirildiği Yeşil Ev Projesi ilkinin inşaatına başlandı. Projeye ilginin şimdiden büyük olduğu belirtildi. Muğla’nın Bodrum ilçesinde ilginç ve doğa yanlısı birçok mimari projeye imza atan Kaplan İnşat ve Sanayi Limited Şirketi bu kez ilçede ilk kez yapılacak Yeşil Ev Projesi’nin startını verdi. Şirketin yönetim kurulu başkanı Barbaraso Kaplan yaptığı açıklamada “13 yıl ABD’de yaşadıktan sonra Türkiye ve Bodrum’a dönüş yapan bir ailenin ünlü İsveçli mimar Gert Wingarth ‘a hazırlattığı projeye Yalıkavak mahallesinde 12 dönüm üzerinde bir arazide başladıklarını belirterek “Bodrum’ un geçmişinde yapılan tüm eski evlerde kullanılan malzeme ve yapı tekniğinin yeşil ev projesi mantığında yapıldığını biliyoruz. Yani Bodrum’un yüzlerce yıl önce yapılan evlerinde yeşil ev projenin izlerini bulmak mümkün. Sayısız taş ev, özel tasarımlı villalar, butik oteller ve taş evlerin renovasyonunu yapan bir firma olarak, 26 yıldır Bodrum coğrafyasından kazandığımız bilgi ve deneyimi, yeni teknolojii ile birleştirdik. Sektörde yıllardır edindiğimiz tecrübelerimizi, günümüz teknolojileri ile bir araya getirdik” dedi.

YEŞİL EV PROJESİ BODRUM’DA YÜZYILLARDIR VARDI

yeşil evler

Kaplan “Yaklaşık 100 yıl evvel Bodrum’da yapılan evlerin, sarnıçları yağmur sularını biriktirip kullanılmak üzere yapılırdı. Fosseptikleri, sızdırmalı ve iki hazneli olduğundan, bakterilerin kendi kendini tüketmesi sonucu yıllarca problem çıkarmadan kullanılmış. İkinci haznesinden çıkan sudan bahçe sulamasında faydalanılmıştır. Çatılarda kullanılan deniz eriştelerinin ısı yalıtımı görevi gördüğünü, geren toprağının su yalıtımını yerine getirdiğini, araziden çıkan taşlarla binaların yapılıp, ak toprak ile hamur kirecin karışımı ve büyükbaş hayvanların kıllarından yapılan, Horasan harcının çimentodan çok daha dayanıklı ve sağlıklı olduğunu da biliyoruz. Zamanın teknolojisinde büyük ölçekte cam imal edilemediği için yapılan evlerin pencere iç açıklıklarının dışından daha büyük olması sebebiyle içeriye sağladığı ışığın fazla olmasına olanak sağladıkları da biliniyor. Binaların zeminin topraktan 50 cm yukarıda yapılması ve temel altına hava boşlukları bırakılmasının binanın temel altından alacağı suyu ve nemi önlediğini de biliyoruz. Pencere ve kapıların çivit sövelerinin çivit mavisi ( Bodrum mavisi ) ile boyanarak çiyan, akrep ve sürüngenlerin yaklaşmasını önlediklerini biliyoruz.Binaların cephelerin özellikle yöresel taşlarla minimum 60 cm kalınlıkta örülerek ısı yalıtımını en iyi şekilde sağlandığını, binaların çatılarında sedir ağacı ( Katran ağacı ) kullanılarak hiç bir kimyasal malzeme kullanılmadan ağaçların yıllarca mis gibi kokular yayarak yaşadığını biliyoruz. Tüm bunlar bir araya geldiğinde, “Yeşil Ev Proje”lerinde kullanılan detaylarla aynı noktaya varıyorsunuz. “

BODRUM İÇİN ÖRNEK PROJE OLACAK

kaplan

Arazi yapısına ve doğasını bozmadan , tek bir ağaç veya fundalık kesmeden inşaatı sürdürdüklerini belirten Kaplan “Hedefimiz 10 ay güneşi olan Bodrum’da yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması için yeşil ev projelerinin çoğalması ve evlerin kendi enerjileri ile aydınlanması, atık yönetimi ile doğaya zarar vermeden geri dönüşümün sağlanması. Bu projeyi yaparken dikkat ettiğimiz en önemli konu Bodrum mimarisine sadık kalarak, Bodrumun dokusunu bozmadan enerjisi yüksek evler ve yapılar inşa etmek ve geleceğe güzel bir çevre bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz, proje bittiğinde Bodrum için örnek bir çalışma ortaya çıkmış olacak” dedi. Yaşar ANTER / BODRUM (DHA)

Paylaş