Anasayfa » Kültür - Sanat » “YÜZÜ GÜLMEYEN ŞAİRİ HİÇ Mİ HİÇ SEVMEM”

“YÜZÜ GÜLMEYEN ŞAİRİ HİÇ Mİ HİÇ SEVMEM”

Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Şiir Çalışma Grubu, ”Akşam Sefası Şiir Dinletileri”nde bu ay Şair Ahmet Günbaş’ı konuk ediyor.

İnsan, emek ve özgürlük ve barış merkezli şiirleri ile tanınan Ahmet Günbaş, “Yüzü gülmeyen şairi hiç mi hiç çekemem” sözü ile de biliniyor. Konuk şair Ahmet Günbaş ile  gün batımında LVZZ OTEL (saat 18.00’den itibaren) Bodrum’da şiir ve edebiyat söyleşilerinin yanı sıra, şiir ve müzik dinletisi de gerçekleşecek.

ŞİİRAhmet Günbaş; 1953 İzmir doğumlu. E.Ü. Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu mezunu. Yazmaya Demokrat İzmir gazetesinin ‘Edebiyat ve Sanat’ sayfasında başladı. Üniversite yıllarında bir şiirinden ötürü yargılandı ve aklandı.1976 Martında Hüseyin Yurttaş, Ali Rıza Ertan ve M. Kadri Sümer’le birlikte Dönemeç dergisini kurdu. Şiirin yanı sıra eleştiri, deneme ve yergileriyle görünen Günbaş, son yıllarda kitap tanıtım yazılarıyla adını duyurdu. Agora ve Ünlem dergilerinin de kurucuları arasında bulunan Günbaş, uzun süre edebiyat yaşamından uzak kaldı.

Şiirde; 1979 Yılı Hasan Tahsin Şiir Yarışması ile 1998 Yılı İbrahim Yıldız Şiir Ödülü’nde (Göçgün’le) mansiyon, Mülkiyeliler Birliği Vakfınca 2000 yılında düzenlenen Şinasi Özdenoğlu Şiir Yarışması ile 2002 yılında Bursa-Osmangazi Belediyesince gerçekleştirilen ‘Bursa’ konulu Ahmet Hamdi Tanpınar Şiir Yarışması’nda üçüncülük aldı. Aynı yıl Aşk Boyu Sürgün kitabıyla Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü paylaştı. Ayrıca Salihli Şiir İkindileri Güz 2004 buluşmasında emek ödülü olarak nitelenen Dionysos Şiir Ödülü’yle ödüllendirildi. Eleştiride ise; 1982 yılında Yarın dergisinin ortaya koyduğu Gençlik Ödülleri’nin ‘Şiir Eleştirisi’ dalında başarı ödülüne değer görüldü.2003 Yılı Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri’nde Selo öyküsü ikinci oldu.

Yazarın bugüne değin yayımlanan şiir kitapları; Evren Mapusanesi (1974) , Gecenin Neresindesin? (1986) , Göçgün (1997) , Sularda Sonra (1999) , Mustafa Kemal’ler Erken Büyür (Çocuklar için bir Kurtuluş Savaşı destanı denemesi 2000) , Aşk Boyu Sürgün (2001) , Çağlaçakır (2004) ve İpek Yarası (2006) adlarıyla okura ulaştı. Erken ölümlü şair Ender Sarıyatı’nın şiirlerini Ölüme Direnen Şiirler adıyla (2000) yayıma hazırlayan Günbaş, yine erken ölümlü şairlerden Ali Rıza Ertan’ın düzyazılarını da Sevgi Notları (2006) adıyla bir araya getirdi. Aynı zamanda Moço Diye Biri (2002) adlı bir gençlik romanına da imza attı.

Paylaş