Anasayfa » Çevre » Akbelen’den çağrı : “Birleşmiş Milletler Limak İle Tüm İlişkisini Kesmelidir”

Akbelen’den çağrı : “Birleşmiş Milletler Limak İle Tüm İlişkisini Kesmelidir”

Akbelen Ormanları’nı kömür çıkarmak için keserek doğa katliamı yapan “Limak” şirketi için, İkizköy Çevre Komitesi bir çağrı yaptı.

“Birleşmiş Milletler Limak İle Tüm İlişkisini Kesmelidir”

Çağrı şöyle “Akbelen Ormanı’nda ve İkizköy’de yaptığı doğa yıkımı ve insan hakları ihlalleri nedeniyle LİMAK’ı Birleşmiş Milletler’e raporladık ve BM Kalkınma Programı’nın LİMAK ile işbirliğini bitirmesini sağladık. Şimdi sıra yine BM’nin bir programı olan iş dünyası için Küresel İlkeler Sözleşmesi’nden (Global Compact) LİMAK’ın dışlanmasında.”

18 Ağustos 2023 tarihinde Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez’e gönderdiğimiz mektupta, LİMAK’ın gerçekleştirdiği doğa ve insan hakları ihlallerini raporlamış ve  Birleşmiş Milletler programları ile LİMAK Şirketler Grubu ve bağlı organizasyonların işbirliklerinin bitirilmesine dair talebimizi iletmiştik.

Aynı gün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Türkiye’den yapılan basın açıklaması ve ertesi gün UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton’dan aldığımız e-posta mesajı ile, UNDP’nin Limak Şirketler Grubu’nun sosyal yatırım kolu olan Limak Vakfı ile yaptığı çalışmaları sonlandırdığı bilgisini edindik.

Bu gecikmiş kararı yine de olumlu karşılıyor; UNDP’nin UNDP Özenli İnceleme ve Özel Sektör Ortaklıkları Politikası’nda yazan, çevre ve insan hakları ihlallerine özellikle vurgu yapan ilkeleri hayata geçirmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Ancak Birleşmiş Milletler’in Limak Şirketler Grubu ile ilişkisi tek bir UNDP projesi ile sınırlı değildir. Limak aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (Global Compact) de imzacısıdır ve bu çerçevede belirlenmiş 10 ilkeyi (https://www.globalcompactturkiye.org/10-ilke/) iş uygulamalarında hayata geçirme sözü vermiştir.

Öte yandan LİMAK, başta Muğla Milas İkizköy ve Akbelen Ormanı’ndaki madencilik ve enerji üretimi faaliyetleri olmak üzere hemen tüm iş projelerinde doğayı yıkıma uğratan ve projelerinin olduğu bölgede yaşayan halkın sağlıklı bir çevrede yaşama, temiz suya erişim, özel mülkiyet haklarını yok sayan, geçim kaynaklarını yok eden, çocukları, kadınları ve yaşlıları zor yaşam koşullarına mahkum bırakan uygulamalarına devam etmektedir.

Bugün itibariyle Türkiyeli iş insanlarından oluşan bir Yönetim Kurulu olan Global Compact Türkiye Ağı – “Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları” Derneği’ne de bütün bu devam eden ihlalleri aktardığımız benzer bir mektubu ilettik.

Bu çerçevede, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve ilişkileri olan diğer UN programlarının, UNDP Türkiye’nin yaptığı gibi, LİMAK ile olan ortaklıklarını gözden geçirerek, çevre ve insan hakları ihlalleri ile tanınan bu şirketler grubu ile tüm işbirliğini bitirmesini bekliyoruz.

 

Paylaş