Anasayfa » Kültür - Sanat » HALİKARNAS BALIKÇISI’NA MERHABA!

HALİKARNAS BALIKÇISI’NA MERHABA!

13 Ekim 1973 günü İzmir’ de yaşama veda eden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı; ölüm yıl dönümünde “Halikarnas Balıkçısı’na Merhaba” etkinliğiyle anılıyor.

Bodrum Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla; Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Yazın Grubu koordinasyonunda Halikarnas Balıkçısı Formu, Klasik Müzik Grubu ve Sahne Sanatları Grubuyla eşgüdümlü olarak bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor.

Etkinliklere Bodrum Deniz Ticaret Odası, BODTO, BODER de sponsorluklarıyla destek veriyor.

PROGRAM:

13 Ekim 2015

10.00-12.00   Deniz Ticaret Odası’nda “Balıkçının Öykülerinde Yöntem ve Temalar” konulu öykü çalıştayı. Kültür Sanat Meclisi Yazın Grubu ve edebiyat meraklılarının katılacağı ücretsiz çalıştayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevinç Özer yönetiyor.

11.00 Gönültepe’de Anma Bodrum Belediyesi’nin düzenlediği, Halikarnas Balıkçısı Formu organizasyonunda Balıkçı Gönültepe’deki mezarı başında anılacak.

13.00- 17.00: BODTO Konferans Salonu:

13.00-13.30 Klasik Müzik dinletisi –Yöneten: Nadi Atasoy,
13.30-13.45 Sunuş konuşması –Yazar Serap Gökalp
13.45-14.00 Halikarnas Balıkçısı seçkisinin seslendirilmesi. – Alev Tekoğul- Anıl Taş
14.00-15.00 Konferans: “Balıkçının Ölümcül Parokyal Dünyası” Prof. Sevinç Özer
15.00-16.15 Konferans: “Halikarnas Balıkçısı” Araştırmcı Yazar -Sönmez Taner
16.15-16.30 Halikarnas Balıkçısı seçkisinin seslendirilmesi. – Alev Tekoğul-, Anıl Taş
16.30-17.00 Klasik Müzik dinletisi- Yöneten Nadi Atasoy
17.00 Kapanış

 

 

 

 

sevinc-ozerProf. Dr. Sevinç Özer

Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı profesörü olan Dr. Özer Pamukkale Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü kurduktan(2000-2004) sonra kısa bir süre İzmir Yaşar Üniversitesinde çalıştı.Davet üzerine 2007 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde göreve başladı. Bu üniversitelerin hepsinde bölüm başkanı ve yönetici olarak çalıştı ve bu bölümlerin programları konusunda köklü değişiklikler gerçekleştirdi.

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde  Türkiye- Avustralya Araştırmaları Merkezi ve Avustralya Edebiyatı kütüphaneleri kurdu. Avustralya Kültürü ve Edebiyatı Bölümü Programını YÖK’e gönderdi ancak üniversiteye Rektör olarak seçilen Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından bölüm başkanlığı görevinden alındı. Kütüphane merkez kütüphaneye gönderilerek yok edildi . Araştırma merkezi de çalıştırılmayacak bir biçimde pasifize edildi. ÇOMÜ’ yü İslamlaştırma programı çerçevesinde Prof. Özer hakkında sayısız soruşturma açıldı ve cezalar aldı. Kurmak için çalışmalar yaptığı Çağdaş Yunan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü; Mütercimlik Bölümleri ve kültürel projeler (Kaz Dağlarını Mitolojik Heykellerle Donatma; Çevre Efsaneleri, vs.) gibi çalışmaları yarıda kaldı. Çeşitli mahkemelerle ve Meslekten men edilme cezasıyla YÖK’ te savunma yapmak durumunda bırakıldı.

 

Prof. Özer Berlin Özgür Üniversitesi John F. Kennedy Araştırma merkezinde(1979), Amerika’da UCLA (University of California at Los Angeles) ve Louisiana University at Baton Rouge da çeşitli zamanlarda Kısa Öykü kuramı konusunda araştırmalar yaptı. Kısa Öykü Kuramı üzerinde çeşitli makaleler yazdı. Kadın Çalışmaları ve Feminist Kültür Tarihi üzerinde dersler verdi.

 

Çeviri Kuramı ve Mitler ve Politikalar Konusunda Çalışmalar yaptı. Howard Zinn’in ünlü Amerikan Tarihi kitabını Amerika Birleşik Devletleri Halklarının Bir Tarihi adıyla dilimize kazandırdı.(2005). Şu anda Desen Sanatına Giriş adlı bir kitap çevirisi üzerinde çalışmakta ve yarım kalan Küçük Öykünün Büyük İktidar Alanı ve Mitler ve Politikalar adlı kitaplarını bitirmeye çalışmaktadır.

 

Özel ilgi alanları: Kısa öykü kuramı, eleştiri, edebiyat kuramları, edebiyat politikaları, mitler, feminist kültür olarak özetlenebilir. Bekar ve kendisi de akademisyen olan bir kız çocuğu sahibidir.

 

 Sönmez Taner

 

Uzman Kütüphaneci, araştırmacı, eğitimci, çevirmen. Yaşam durakları Ceyhan, Kadirli, Kozan, Adana, Ankara, İstanbul ve 1993 yılından beri Bodrum. Ankara Üniversitesi T.D.C.F. İngiliz Dili ve edebiyatı bölümünde lisans (1963), Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünde yüksek lisans (1978) eğitimi aldı.

 

Edebiyat okudu ancak bilim ve araştırma kurumlarında çalıştı. DPT, Çukurova Bölge Planlama Projesinde araştırma asistanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Dökümantasyon Merkezinde Enformasyon Uzmanlığı ve yöneticilik, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümlerinde yarı zamanlı öğretim görevlisi, İstanbul’da Reklamcılar derneği ve bodrum’da Akademia Vakfı yöneticiliği görevlerinde bulundu.

 

Kütüphanecilik ve dökümantasyon alanında yayımlanmış kitapları, makaleleri, bildirileri var. Kültür Bakanlığı, tarih Vakfı ve Bilgi Üniversitesi tarafından yayımlanmış ikisi kütüphanecilik ve dökümantasyon, ikisi tarih araştırma konularında olmak üzere dört çeviri kitabı yayımlandı. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı tarafından yayımlanan Kadın Konulu Kavramlar Dizini’nin (Türkiye Kadın Thesaurusu) hazırlanması ve yayınlanmasına katkıda bulundu. 2000 yılında kırk yıl süren profesyonel çalışma yaşamını sonlandırdı.

 

Halen Gündoğan’da yaşamını sürdürüyor, çeviri yapıyor, okuyor, yarımadayı dolaşıyor, dostlarıyla buluşuyor, şiir yazıyor. Bodrum’da sivil toplum kuruluşları çatısı altında, Bodrum için yapılan çalışmalara ve düzenlenen etkinliklere gönüllü katkıda bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş